ONG-uri Marti 19 Iunie 2018 - 12916 vizitatori azi
Discursul Presedintelui Comisiei Europene privind Starea Uniunii Europene

Miercuri, 13 septembrie 2017, Presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a sustinut un nou discurs privind Starea Uniunii Europene. Acesta si-a prezentat viziunea privind viitorul Europei, anuntand continuarea dialogului privind cele cinci scenarii de dezvoltare ale Uniunii, prezentate publicului la inceputul anului, prin intermediul Cartii Albe, si noi masuri pentru atingerea obiectivelor comune.

In cadrul discursului sau, Presedintele Comisiei Europene a facut o pledoarie pentru unitate si solidaritate, sustinand nevoia deschiderii spatiului Schengen pentru Romania, Bulgaria, si, in viitorul apropiat, Croatia. Privind tara noastra, acesta a afirmat ca va acorda o atentie deosebita statelor care isi celebreaza in anul 2018 aniversarea de 100 de ani - Romania si tarile baltice, precizand ca acestea sunt foarte importante pentru Europa. De asemenea, acesta a anuntat organizarea unui Sumit Special in tara noastra, la 30 martie 2019, la Sibiu, in contextul in care in prima jumatate a anului 2019 Romania va detine Presedentia Consiliului Uniunii Europene.

        Privind prioritatile Uniunii Europene, Presedintele Juncker a anuntat ca se vor concentra in special pe: Consolidarea programului comercial european - prin reciprocitate in domeniul comertului, incurajarea cresterii numarului de locuri de munca, un nou cadru pentru investitii si o mai buna transparenta; O industrie europeana mai puternica - printr-un sprijin mai bun pentru dezvoltare si crestere a competitivitatii, crestere a responsabilitatii in industrie si promovarea tehnologiilor verzi; Intarirea luptei impotriva schimbarilor climatice - consolidarea pozitiei Uniunii ca principal promotor al luptei impotriva schimbarilor climatice si o noua propunere privind reducerea emisiilor de carbon in domeniul transporturilor; O mai buna protectie impotriva atacurilor cibernetice - prin continuarea luptei importiva radicalizarii online, consolidarea capacitatii de aparare in fata atacurilor cibernetice si infiintarea unei agentii europene pentru securitate cibernetica. O noua politica privind migratia - subliniind necesitatea solidaritatii fata de statele care sunt in prima linie ca urmare a factorilor geografici.

Presedintele Comisiei Europene si-a facut cunoscut si optimismul privind viitorul Uniunii Europene afirmand: "In sfarsit, vantul s-a intors in panzele noastre. Tarile Uniunii Europene au intrat in cel de-al cincilea an al redresarii economice, iar cresterea economica din Uniunea Europene a depasit cresterea economica a Statelor Unite. (…) Impreuna am aratat ca le putem oferi cetatenilor un raspuns atunci cand este nevoie de acesta. Nu am facut decat sa prindem din ce in ce mai mult avant. (…) Ne-am implicat, iar acum bancile europene au forta de capital necesara pentru a genera cresterea si stabilitatea. Am cerut disciplina fiscala, dar suntem atenti sa nu omoram in fasa cresterea. La 10 ani de la declansarea crizei, economia europeana isi revine".

 

Reamintim cetatenilor ca pot beneficia de informatii, consiliere si raspunsuri la intrebari despre Uniunea Europeana, prin intermediul Centrului de informare europeana Europe Direct Bistrita - vocea Comisiei Europene la nevoia de informare a cetatenilor judetului Bistrita-Nasaud.

Contact: Monica Muresan - Manager, Ovidiu Puiu - Manager executiv, Bistrita, Str. P. Ispirescu, nr. 15A, tel./fax: 0263-210039, e-mail: europedirect@cciabn.ro, www.europedirectbistrita.ro

0 comentarii1603 vizualizări13 septembrie 2017
rss 2.0
rss 2.0