Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Joi 28 Martie 2024 - 14587
Nu e nevoie de doua doctorate si un master ca sa fii vanzator la mall.

Targul de Meserii, primele concluzii: "Nu e nevoie de doua doctorate si un master ca sa fii vanzator la mall; suntem intr-o criza acuta de resursa umana pentru ca supravietuirea a ajuns atat de usoara incat nu mai e nevoie sa lucrezi neparat". O spun un inspector scolar si un atreprenor de succes.  Mai mult de 700 de persone- elevi, profesori si parinti au luat parte, ieri, la Targul de Meserii organizat, la Cluj Arena, de Clubul Francofon de Afaceri din Cluj. Peste 200 dintre participanti au fost copii cu varste intre 12 si 14 ani, elevi ai scolilor generale din Cluj, iar alti 500 au fost liceeni de la colegii tehnice si profesionale din judet. Ei au asistat la prezentarile facute de directorii firmelor prezente si la atelierele practice organizate in standurile interactive ale celor 14 principali angajatori din domeniu.

 "Viata nu e facuta doar din diplome. Daca esti bun intr-o meserie trebuie s-o practici si sa traiesti din ea. Nu e nevoie de doua doctorate si un master ca sa fii vanzator la mall! Toata lumea se indreapta spre liceele teoretice- si nu e neaparat bine. Unii copii sunt performanti acolo, au succes, dar exista si cealalta parte, nespusa de nimeni: ca unii poate s-ar descurca mai bine la studii tehnice. Insa, cand esti stigmatizat si ti se spune ca daca faci acea scoala nu esti om, nu e chiar usor de ales. Trebuie sa ii orientam in primul rand pe parinti, care au o mentalitate gresita si o transmit mai departe copiilor. In firmele de productie, din industrie, spre exemplu nu se mai lucreaza ca acum 50 de ani, in frig sau la temperaturi si in conditii insuportabile, nu mai iesi cu halatul murdar...Dar pentru a intelege aceste lucruri trebuie ca firmele sa intre cat mai mult in viata scolilor, exista deschidere atat din partea dascalilor, cat si a noastra ca Inspectorat sa facilitam aceasta interactiune.  

Firmele sunt invitate sa mearga la scolile tehnice, sa propuna specializari, meserii noi, de care au nevoie, care apoi trebuie sa fie acreditate de ARACIP. Dupa care vine promovarea, si aici avem nevoie de media, care sa transmita acest mesaj: poti sa te definesti ca om si prin altceva decat studii universitare", a transmis Mariana Pop, inspector general adjunct ISJ Cluj.

Ideea a fost intarita de Pascal Fesneau, membru in Consiliul de Administratie al Clubului Francofon si in fruntea a doua companii cu capital francez- director general Energom si administrator Pfeiffer Vacuum.

"Suntem aici nu ca sa vindem joburi, ci sa promovam o serie de activitati in Romania care sunt de valoare adaugata ridicata. Desigur ca Romania are nevoie si de forta de munca necalificata, dar e o nevoie si mai mare de calificare, mai ales in Cluj, unde, din cauza scumpirii vietii, nu o sa avem decat munca inalt calificata. Consideram ca viitorul Romaniei, al copiilor romani nu este doar universitate si strainatate, ci si electricieni buni, bucatari, sefi de sala buni. Si, pentru a putea sa devii un electrician sau un bucatar bun trebuie sa stii ce inseamna, ce presupun aceste meserii in secolul XXI, care este farmecul lor. Prin acest tip de evenimente, care pun laolalta toate laturile "ecuatiei"- elevi, profesori, parinti, angajatori, presa, societatea civila, vrem sa trezim dorinta, apetitul daca vreti, pentru aceste meserii", a declarat, in deschiderea conferintei de presa, consulul onorific al Frantei la Cluj. 

 

Hadean: Nu putem blama generatia tanara pentru faptul ca supravietuirea e usoara in zilele noastre, si poti trai linistit si fara sa lucrezi. 

Despre ce inseamna sa fii bucatar in secolul XXI au aflat cei prezenti la Targul de Meserii direct "de la sursa": Adi Hadean a venit cu un dublu feedback- atat din punct de vedere al unui formator de personal calificat- prin trainingul pe care il ofera tinerilor la Scoala de Bucatari Adi Hadean, cat si ca angajator, fiind proprietarul unui restaurant in Oradea.

"Noi, ca societate, nu doar in Romania, ca societate umana in general, traversam o criza acuta de resursa umana in orice domeniu. O sa ma refer doar la gastronomie, pentru ca la asta ma pricep mai bine. Am un restaurant destul de mic, de 80 de locuri, pe care pot sa il operez aproape de pretentiile publicului de astazi cu un minim de personal de 24 de angajati. Fondul de salarii lunar este de 100.000 lei. Faceti dvs. impartirea...Penru un oras din vestul tarii este un salariu bun. In Oradea, salariul mediu nu e nici pe departe la fel de mare ca in Cluj, sau ca in Bucuresti. Dar, chiar si asa, e extrem de dificil sa gasesc oameni cu care sa lucrez, retentia personalului este foarte mica. Vin oameni, stau cate 2-3 zile, o luna-doua, si pleaca! Asta desi conditiile de munca nu sunt nici macar apropiate de cele, sa zicem, in care am lucrat eu la inceputul carierei mele. Lucrez de multe ori 20 din 24 de ore, insa nu pot sa cer asta si celor cu care colaborez, unui tanar de 21 de ani- la inceput de cariera, sau cuiva de 55 de ani, satul de stat in bucatarie. 

Nu putem sa acuzam insa generatia tanara. Nu sunt ei de vina ca astazi, pe planeta Pamant, datorita progresului tehnologic si mersului vietii, supravietuirea in sine e foarte usoara. Adica, daca ai avut norocul sa te nasti intr-o familie in care parintii au avut destul...simt sa iti faca toate vaccinurile, ai toate sansele sa supravietuiesti zeci de ani fara sa fie nevoie sa muncesti nimic. Viata e asa. Supravietuirea e usoara, dar munca, actul in sine a ramas, din pacate, la fel de greu, iar de aici apare discrepanta intre dorinta si ne...dorinta de a munci. Adevarul e ca ne complacem intr-un soi de linie de plutire, in loc sa constientizam ca suntem in pericol de a ne scufunda foarte repede si foarte adanc!", crede Adi Hadean.

 

AJOFM: Programele de ucenicie sau de stagiatura, tot mai avantajoase pentru angajatori  

Grea sau nu, munca este in continuare cautata...cel putin de angajatori. Otilia Maria Niste, director executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj, a vorbit despre programele de ucenicie si de stagiatura puse la dispozitie de AJOFM tocmai pentru a incuraja atat angajatorii, cat si potentialii angajati care isi doresc specializare la locul de munca.

"Daca facem o analiza a locurilor disponibile in judetul nostru, vom constata ca mai mult de 60% se refera la persoane care trebuie sa ofere un anumit nivel de competente, pe toate domeniile. Si vorbesc de "competente" pentru ca numai prin intermediul lor putem obtine competitivitatea atat din perspectiva profesionala, cat si pentru agentul economic. Ceea ce poate AJOFM sa faca din punct de vedere al sprijinului financiar este sa indrume angajatorii si angajatii catre programele de ucenicie- care nu sunt noi, dar sunt mai de actualitate dupa noile modificari legislative. Pentru un angajat cu contract de munca de ucenicie, statul ofera angajatorului o suma considerabila pe luna, de 1125 de lei. Suma cu ajutorul careia tanarul poate fi indrumat, vreme de 12 luni, de catre persoane pregatite profesional in meseria respectiva. Programele de ucenicie sunt disponibile pentru nivel de calificare 2, 3 si 4: muncitori, liceal si post-liceal. Dar avem si pentru absolventi de studii superioare: oferim programe de stagiatura, unde finantarea este de 1300 lei pe luna, timp de 6 luni. Sunt surse de finantare care, pe o perioada destul de indelugata de timp, ofera angajatorului acea posibilitate de pregatire pe linia tehnologica, pe cultura organizationala, astfel incat, cand iese din stagiul de pregatire, angajatul sa fie adaptat perfect pentru intreprinderea repectiva. Conditionalitatile care exista pe alte programe de finantare, precum "trebuie sa il tin angajat in firma 18 luni" nu exista pe aceste programe de finantare", a declarat Otilia Niste.

 

Un mesaj de sustinere pentru initiativa Clubului Francofon de Afaceri a venit si din partea ministrului Educatiei Nationale, Liviu Pop, care a transmis o scrisoare prin intermediul coordonatorului regional al Centrului National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic, inspector Maria Simut.

 

Organizat de Clubul Francofon de Afaceri din Cluj, Targul de Meserii a fost organizat cu sustinerea Primariei Cluj-Napoca, a Inspectoratului Scolar Judetean Cluj si in parteneriat cu: Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca- AJOFM Cluj, CCIFER - Camera de Comert si Industrie Franco-Romana, DWNT - Clubul Oamenilor de Afaceri de Limba Germana din Transilvania de Nord, BEROBA - Asociatia Romano-Belgiana a Oamenilor de Afaceri, Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca, Consulatul Onorific al Suediei la Cluj-Napoca.

Sponsori: ENERGOM, ECOLOR, HECO SCHRAUBEN, PFEIFFER VACUUM

Parteneri media: AllAboutJobs, Ciulea.ro, Cluj.com, Clujescu, Clujul de Buzunar, Cluj Insider, Cluj Manifest, Cluj Today, Cotidian Transilvan, ClujU, Bistrita News, Dispersie, eClujeanul, I Like Cluj, I Love Cluj, NapocaFM, Presa Locala, Radio Cluj, RFI Romania, Stiri si Reportaje Alba, Transilvania Reporter, Transylvania Today, TVR, Ziarul Clujean, Wow Magazine.

 

Clubul Francofon de Afaceri din Cluj (C.FAC) este o retea de peste 60 de firme si persoane francofone cu functii de decizie in intreprinderi, institutii si organisme administrative din Cluj. Obiectivele generale ale CFAC sunt sa contribuie la dezvoltarea economica in regiunea Cluj si sa faciliteze ocuparea fortei de munca in Transilvania.

 

 

0 comentarii3192 vizualizări29 septembrie 2017




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0