Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Joi 17 Ianuarie 2019 - 11876 vizitatori azi
ZAMBETE SI FLORI.

ASTRA Nasaudeana, presedinte Floarea Ples, a adus omagii binemeritate femeilor in cadrul unei seri culturale organizate in ajunul sarbatorii, la localul "Somesul", unde au dominat florile, zambetele, muzica, poezia, dansul tematic si sportiv, precum si  forme diferite de manifestare a comicului astrist, cu predispozitia de a promova rasul.

La actiunea cultural-astrista de la Nasud au participat femei astriste cu sotii sau prietenii din  Nasaud, Dej, Bistrita, Cristestii Ciceului, Salva, Romuli, Rebrisoara, Nepos si  Posmus, de acolo de unde s-au creat in decursul anilor nuclee astriste.

A fost o dupa-amiaza a cantecului si poeziei, unde cei peste 70 de iubitori ai frumosului au avut o prezenta vie, cu zambete si flori si un spirit avid de perfectiune in domeniul creatiei artistice.

In prima faza, formatiile de la Clubul Copiilor, director Dorina Buia, si-au  remarcat ingeniozitatea  exprimarii prin scenete, grup vocal, dansuri  tematice si sportive,  cat si prin solistii minunati: Raluca Caian-Nicolae si Roberto Taran, pregatiti de profesorii astristi: Maria Rus, Simona Zinveli si Onisor Taran, dascali cu trasaturi ce-i particularizeaza.

De la Paunasii Salvei si-au exprimat prin cantec propriile ganduri de respect si stima pentru mamele noastre, pentru bunici, dascalite si surori: Alina Ceuca, presedinta Societatii Culturale "Paunasii Salvei", ce se lupta sub blazonul unui spirit elevat si Amalia Tuturuga  ce se inalta pe zi ce trece spre intelepciunea recuperatorie a cantecului nasaudean.

Astra tanara nasaudeana, prin Simona Zaharia si Luminita Cotu au scos la lumina dimensiunea umana prin cantecele interpretate.

De la actiunile astriste nasaudene este de nelipsit Regina Romantei din Bistrita, Cornelia Horobet, care se implica in viata culturala cu intelepciune, generozitate si eleganta elemente ce o caracterizeaza.

Presedintele Ligii Scriitorilor  Romani, Filiala Nasaud, Ioan Mititean, a scos in fata scriitorii - astristi premiati de Liga Scriitorilor pe anul 2017, pe Mircea Darosi cu cartea "Nepos, vatra de legenda" si Nadia Urian cu "Povesti din sat", care au prezentat cateva imagini din cartile premiate intr-o atmosfera de caldura, sensibilitate si apropiere.

Au recitat din propriile creatii scriitorii: Rodica Fercana, Raveca Vlasin, Zamfira Toderici, Alexandru Bar, Floarea Ples, Ioana Lapusneanu, Stefan Gheoc, folosind cuvinte incarcate de semnificatii si traind aventura unei forte creatoare intr-un aer de seninatate.

In acest cadru sarbatoresc  au debutat cu poezie tinerele: Luminita Cincea si Daniela  Bodiu, viitori scriitori plini de fantezie ce-si deschid ochii si inima spre noi piscuri ale artei.

Traditionalul cantec "La multi ani" a fost dedicat celor trei astristi care si-au serbat ziua onomastica: Dorina Buia, Alexandru Bar si Dana Dedea, carora le uram si pe aceasta cale sanatate, armonie si frumusete in viata.

Au vibrat  pe aceeasi lungime de unda, fiind complici in intelegerea spirituala a realitatii si scriitorii Ioan Seni, Romulus Berceni, Ioan Botan, Ana Filip si Nicolae Lup, ce au adus stiri de amuzament, oferindu-ne  modele de recunoastere  a realitatii  prin gluma ori satira, convinsi ca omul este singura fiinta care zambeste  si invaluie in suras nuante fine ale trairilor. Omul, de fapt, stie sa rada si stie de ce rade.

Activitatea cultural-astrista de la Nasaud a fost o reusita, un exercitiu liber in procesul formarii deprinderilor de a compune o unitate intre limba si creatie, o comunicare prin limba si un pas spre imaginatia creatoare, precum si o  relatie socio-afectiva in relatia individ-grup.

 

   Ioan Mititean.

 

0 comentarii1743 vizualizări12 martie 2018
rss 2.0
rss 2.0