Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Sambata 20 Aprilie 2019 - 13012 vizitatori azi
Lacrimosa, un emotionant spectacol-rugaciune in Cimitirul Central din Cluj-Napoca, de Luminatie.

Arh. Daniela Maier: "In seara zilei de 1 Noiembrie, va invitam sa va amintiti cu drag de cei care va sunt in suflet inspiratie, intelepciune, putere si viata!" Va invitam sa ne fiti alaturi din nou, joi, 1 noiembrie, de la ora 18.00, in Cluj-Napoca, la ceea ce a devenit deja o traditie de Luminatie (asa cum este cunoscuta Ziua Mortilor in Ardeal): concertul de opera din Cimitirul Central/Házsongárd. Organizat, pentru al patrulea an consecutiv, de Ordinul Arhitectilor din Romania- Filiala Transilvania (OART), in cadrul proiectului Scena Urbana, concertul poarta, de data aceasta, numele de "Lacrimosa" si este sustinut de orchestra si corul "Opera Group Project", sub bagheta dirijorului Vlad Eniu si in regia Inei Hudea.

 "Lacrimosa e un spectacol-rugaciune, e lacrima si lumina pentru sufletul celor adormiti. Lacrimosa e pioasa si calda amintire, candela de veghe pe drumul Mantuirii. Lacrimosa e corul vocilor de AICI pentru cei dragi de DINCOLO", spune Ina Hudea, profesor al Academiei de Muzica "Gheorghe Dima" si regizorul acestui spectacol.

"Ziua Mortilor, sau Luminatia, este o zi de celebrare care implica intreaga comunitate. Fiecare dintre noi avem o poveste. O poveste ale carei detalii sunt piesele puzzle-ului nostru: cine suntem si de unde venim, ce si pe cine am iubit, prieteniile pe care le-am hranit, in ce fel am ajutat lumea sa fie (macar) putin mai inteleapta, sau mai buna. Mii de alte povesti, ale unor oameni, contemporani sau nu, povesti din care poate facem si noi parte, ne aduc uneori impreuna, in cimitir. Da, este un spatiu care trezeste emotii dintre cele mai diverse, dar asta pentru ca e un spatiu partial necunoscut, incarcat de simboluri. Lacrimosa este un alt fel de a descoperi un loc al emotiei, al istoriei si povestilor, intr-o zi dedicata pana la urma acestor povesti si comunitatii din care ele provin" , explica arh. Daniela Maier, coordonator al proiectului si initiatorul Scenei Urbane, presedintele OART.

 Momentul va fi continuat, in data de 3 noiembrie, de la ora 11.00, cu un TUR GHIDAT prin cimitir, sustinut de istoricul prof. Vladimir-Alexandru Bogosavlievici. Turul are la baza hartiie inedite realizate de arhitectii initiatori ai acestui eveniment.

"La primul eveniment desfasurat de Scena Urbana in Cimitirul Central - Requiem, am inceput conturarea unor harti cu personalitati importante din diferite domenii: scriitori, artisti, oameni de stiinta, politicieni, sportivi ce odihnesc in acest loc, alaturi de familiile si prietenii nostri. Am evoluat an de an in acest demers. Intocmirea hartilor pentru Cimitirul Central continua sa fie o experienta inedita. Descopar, impreuna cu tinerii implicati in proiect, povesti fascinante de viata, valori pe care ne dorim sa le facem cunoscute comunitatii. Este in egala masura greu si provocator sa coordonez un demers care implica oameni din specialitati, varste si nationalitati diferite", recunoaste arh. Andrada-Diana Todea, coordonator Scena Urbana.

********

LACRIMOSA - Concert , 1 Noiembrie 2018, ora 18:00

Orchestra si corul: Opera Group Project

Vlad ENIU - Dirijor, Pregatirea muzicala

Ina HUDEA - Regia artistica

Balerini: Ianc Florin, Ripa Alin, Diana Groza, Antonia Indrei, Iuliana Dane,Polina Stanescu, Oana Siminic, Viorica Bogoi, Delia Gollner, Ioana Cristina Terebesy, Liviu Har, Sebastian Vlad,

Coregrafia: Sebastian Vlad

 

Repertoriu:

Anton Pann | Tatal nostru - Alexandru Manzat acompaniat la nai de Radu Dinescu

Giuseppe Verdi | Requiem: Introit

J.Chr. Bach| Missa da Requiem and Miserere in B flat major: Lacrimosa

Bach / Gounod | Ave Maria

Wolfgang A. Mozart | Requiem: Dies Irae , Lacrymosa

F. P. Schubert  | Ave Maria

Luigi Cherubini| Requiem in C minor: Pie Jesu, Lacrimosa

Pietro MASCAGNI | Cavalleria Rusticana (Intermezzo) : Lacrimosa

 

 

"Lacrimosa" este un eveniment realizat de Ordinului Arhitectilor din Romania- Filiala Transilvania, in cadrul proiectului "Scena Urbana"- coordonat de arhitect Daniela Maier, presedinte OART, cu sprijinul Primariei si al Consiliului Local Cluj-Napoca.

 

Intrarea este LIBERA.

 

 

MEDIA:

Inregistrarea evenimentului de anul trecut o gasiti AICI, iar un scurt aftermovie al editiei 2016 gasiti AICI.

Fotografii si video de la toate editiile gasiti pe paginile Scenei Urbane:

https://www.facebook.com/ScenaUrbana/?fref=ts

http://scenaurbana.ro/      

https://www.instagram.com/scena_urbana/

 

 

CONTACT:

Daniela Maier, 0744695874, secretar@oartransilvania.ro

 

 

0 comentarii1554 vizualizări29 octombrie 2018
rss 2.0
rss 2.0