Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Sambata 04 Iulie 2020 - 9804 vizitatori azi
Istoria miscarii cercetasesti din Bistrita.

Misiunea cercetasiei in societatea romaneasca este de a contribui la educarea tinerilor printr-un sistem de valori bazat pe o Promisiune si o Lege, de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, in care oamenii sunt impliniti ca indivizi si joaca un rol constructiv in societate.

Inca de la inceputul secolului, tinerii si mai ales elevii de liceu, studentii cum se numeau pe atunci s-au organizat in asociatii cum au fost "Bistricia" a nemtilor din gimnaziu luteran sau "Dacia" a elevilor liceeni romani din Bistrita. Aceste prime organizatii ale tineretului studios bistritean, aveau mai mult un caracter de emancipare nationala, cu scopul de valorificarea a obiceiurilor si traditiilor stramosesti, devenind astfel separatiste, prin conditionarea participarii tineretului la actiunile organizate de nationalitatea acestuia. Odata cu infiintarea miscarii cercetasesti principiile umanitare si perfectioniste depasesc caracterul etnic primind un caracter al valorilor umane universale.

Miscarea cercetaseasca din Bistrita se organizeaza la Liceul de baieti "Alexandru Odobescu" in 1923, cand aici ia fiinta, sub conducerea maestrului de gimnastica Longin Bucur, prima cohorta ce purta numele memorandistului Gherasim Domide si care numara 42 de cercetasi. Cohorta a avut un numar impresionant de activitati pe plan local, participand atat la Jamboreele internationale de la Sibiu, Mamaia, cat si la cele din Godolo (Ungaria) si Gdini din Polonia.

In anul 1930 se organizeaza la Pietris prima tabara a cercetasilor germani din sud-estul Transilvaniei, sub conducerea lui Alfred Bonfert, la care au participat si cercetasii romani. La aceasta tabara s-au pus bazele unei colaborari interetnice fructuoase. Practic din aceasta perioada actiunile cercetasilor bistriteni au primit un caracter unitar. Sediul cercetasilor devine Turnul Dogarilor.

In anul 1992, la insistentele domnului Flavius Ursu, fost cercetas si cu sprijinul cercetasilor seniori austrieci din Salzburg, se incearca inchegarea primei unitati de cercetasi din Bistrita, lucru ce avea sa devina functional doi ani mai tarziu, in anul 1994, cand ia fiinta la Scoala Generala Nr. 2 Bistrita (fost Liceul Alexandru Odobescu) Unitatea "Gherasim Domide" sub conducerea prof. Oscar Skrabel.

La ceas de bilant, organizatia noastra poate sa treaca pe rabojul amintirilor actiuni cu caracter formativ pe linie cercetaseasca, actiuni a caror scop este descoperirea propriei persoane, participarea la campuri nationale si internationale, precum si actiuni care sa implice participarea cercetasilor la viata comunitatii locale.

Filiala Oscar Skrabel Bistrita a Organizatiei Nationale "Cercetasii Romaniei" numara peste 150 membri activi. La fiecare inceput de an scolar, noi membri redescopera cercetasia, pornind de la zero.

Alaturi de cunostintele teoretice pe care le asimileaza, fiecare dintre cercetasi are posibilitatea de a invata si exersa in teren deprinderi practice specifice sporturilor de munte, indiferent daca este  vorba de a aprinde un foc sau a instala un cort. Toate acestea se desfasoara sub indrumarea si supravegherea liderilor adulti, atestati, avand la activ stagii de pregatire pentru lideri si experienta in activitate cercetaseasca. 

Unul dintre cele mai importante lucruri la cercetasi este prietenia care se leaga intre ei, spiritul de echipa care anima aceasta mica-mare familie.

 

 

0 comentarii2569 vizualizări15 noiembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0