Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Miercuri 08 Aprilie 2020 - 9638 vizitatori azi
Premiile Bienalei de Arhitectura Transilvania- BATRA 2019.

Proiectele inscrise in concurs: interes mai mare in zona de locuire, participare mai slaba in privinta initiativelor ce implica spatiul public. Cele mai bune lucrari de arhitectura ale ultimilor doi ani din Transilvania au fost premiate in acest weekend, in cadrul Galei de Premiere a celei de-a patra editii a Bienalei de Arhitectura Transilvania (BATRA) 2019, care s-a desfasurat in perioada 7-24 noiembrie 2019, in Cluj-Napoca si in patru orase partenere: Oradea, Alba Iulia, Satu-Mare si Baia Mare.

 

Cei peste 250 de participanti la Gala de premiere, care a avut loc la hotelul Double Tree by Hilton, au fost martorii bucuriei castigatorilor si au putut afla de la membrii juriului motivatia care a stat in spatele selectionarii fiecarui proiect nominalizat sau premiat.

 

"Editia de anul acesta a incercat sa aduca, prin intermediul jurizarii, elemente ale viitorului arhitecturii in prezent, ca tema principala a Bienalei (Viitorul/Acum). Au fost promovate abordarile si activitatile din zonele care circumscriu arhitectura integrata, precum consumul energetic, reciclarea materialelor de constructie, folosirea materialelor de constructie si tehnicilor locale si implicarea participativa a comunitatilor locale in crearea si asumarea spatiului construit sau amenajat. A fost scoasa in evidenta necesitatea de a promova competentele transversale si aptitudinile soft ale arhitectilor.

Cele doua zile de jurizare au constituit o buna ocazie pentru dezbaterea unor teme majore cu care se confrunta arhitectura contemporana. Cei sase jurati au evaluat inovatia in arhitectura, contextualizarea si sustenabilitatea proiectelor, impactul si miza pe care le poate avea cladirea pentru restructurarea intregii zone adiacente sitului, potentialul de replicare a modelului si pozitionarea fata de mediul inconjurator. Calitatea proiectelor de anul acesta a fost una in general buna, cu un interes mai mare in zona de locuire si cu o participare mai slaba in zona initiativelor ce implica spatiul public", a declarat, la finalul Galei de premiere, Eugen Vaida, presedintele Asociatiei MONUMENTUM si unul dintre membrii Juriului BATRA2019.

Pe de alta parte, aceasta participare slaba reflecta niste probleme existente peste tot in Romania, crede presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania- filiala Transilvania (OART), arh. Daniela Maier. "Gala Bienalelor de Arhitectura, aflata la prima editie, a completat si a evidentiat probleme ce apar in toate zonele tarii. Spatiul public este reprezentat de foarte putine proiecte peste tot in tara. Locuintele colective, desi reprezinta un procent important din constructii sunt reprezentate de foarte putine lucrari. Exemplele pot continua. S-au evidentiat si discutat aceste probleme la masa rotunda care a adunat 19 presedinti si reprezentanti ai filialelor din tara".

 

PREMIILE BATRA 2019:

 

  1. 1.     Arhitectura locuintei individuale

Premiul juriului - Casa C Cluj-Napoca - autor principal arh. Smaranda Todoran - birou de arhitectura STUDIO AKS

Castigatoarea a primit un premiu si din partea partenerului CEMACON, constand intr-o geanta handmade de piele pentru laptop, personalizata.

 

  1. Arhitectura locuintelor colective

Premiul juriului - Imobil cu functiuni colective S+P+5E+ER Cluj-Napoca - autor principal SQM Architecture (echipa de proiectare: arh. Cristian Urcan, arh. Ferencz Bakos, arh. Cosmin Morarescu, arh. Tamas Fodor)

Premiul a fost sustinut si de compania partenera HEXAGON.

 

  1. Arhitectura dotarilor comunitare si de productie

Premiul juriului - Clinica medicala Cluj-Napoca - autor principal arh. Vlad Sebastian Rusu - birou de arhitectura Vlad Sebastian Rusu BIA (echipa de proiectare arh. Andrei Vlas, arh. Alina Maier, arh. Horea Racasan)

 

  1. Arhitectura spatiului public

La aceasta categorie, Juriul a decis sa nu acorde premiu, ci numai o nominalizare, pentru:

Piata Habermann Sibiu - autor principal SQM Architecture (echipa de proiectare: arh. Cristian Urcan, arh. Ferencz Bakos, arh. Cosmin Morarescu)

 

  1. Arhitectura patrimoniului cultural

Premiul juriului - Reabilitare Sediu RCS&RDS, Arad - autor principal arh. Macalik Arnold - birou de arhitectura Mossfern Arhitectura (echipa de proiectare: Szilágyi-Bartha József, Ioana Barsan)

Premiul a fost sustinut si de compania partenera DAISLER PRINT HOUSE.

 

  1. Rural - la aceasta categorie s-au acordat doua premii, pentru:

?     Capela Sfanta Ana Siculeni, Harghita - autor principal arh. Macalik Arnold - birou de arhitectura Mossfern Arhitectura (echipa de proiectare: Ioana Barsan, Lázár Csaba)a

?     Vila din luminis Harghita - autor principal arh.BENEDEK István - birou de arhitectura BLIPSZ SRL (echipa de proiectare: BENEDEK István, RAVASZ Norbert)

 

  1. Arhitectura spatiului interior si scenografie

Premiul juriului - RENOVARE APARTAMENT ERTLER Oradea - autor principal ALEXANDRU SZ?Z - POP - birou de arhitectura ALEXANDRU SZ?Z - POP

Premiul a fost sustinut si de compania partenera STADT.

 

  1. Microarhitectura/ Arhitectura temporana

Premiul juriului - IMPROVING TUDOR Targu-Mures - autor principal Manopera Architecture - birou de arhitectura Manopera Architecture (echipa de proiectare: Roxana Pop, Raluca Sabau, Romeo Cuc)

 

  1. Design de obiect

Premiul juriului - MADE IN THE SHADE Oradea - autor principal Katalin Bagosi, Andrei Revnic - birou de arhitectura Study (echipa de proiectare: Katalin Bagosi, Andrei Revnic)

 

10.   Proiecte culturale/ Initiative/ experimente

Premiul juriului - Turnuri ale cetatii Clujului - mapa cu planse machetabile Cluj-Napoca - autor principal arh. Klara Veer - birou de arhitectura Klara VEER- BIA (echipa de proiectare: Dan Burzo)

 

11.   Articole cu si despre arhitectura/ arhitecti

La aceasta categorie, Juriul a decis sa nu acorde premiu, ci numai o nominalizare, pentru  Miruna Moldovan, autorul articolului "Despre arhitecti, vecini, un canal si un declic".

 

12.  Fotografie de arhitectura

Premiu special - Lupan Stefania-Ioana - pentru seria de imagini in care investigheaza expresivitatea caligrafiei si poeticii detaliilor de arhitectura"  

Premiu special - Mihai Moga - pentru suita de imagini prin care semnul arhitectonic preponderent este proiectat pe albastrul cerului, intr-o insotire ce se vrea si reuseste sa fie organica, promovand astfel fericita intalnire dintre arhitectura si mediul natural."

Premiu special - Victor Balutiu - pentru suita de imagini fotografice ce exploreaza si pun in valoare calitatile unei cladiri specific tendintelor arhitecturii contemporane

Premiul juriului - Farkas Endre - se acorda pentru imbinarea dintre calitatile specifice fotografiei de arhitectura si poetica, expresivitatii vizuale in care autorul a stiut sa exploateze si sa promoveze atat dramaticul traditiei fotografiei genuine, cat si novatorul sau punct de vedere."

 

13.  Clientul Ideal

Premiul juriului - arh. Mariana Michiu - Clientul ideal (Memorialul vietii)

 

14.  Premiul pentru Echipa de proiectare perfecta - la aceasta categorie NU s-a acordat premiu din cauza ca nu s-au inscris proiecte in concurs.

 

15.  Poezia cu/despre Arhitectura

?     Locul III - "Pereti", de Alice Valeria Micu

?     Locul II - "Cuvintele ca niste cladiri", de Andrei Fischof

?     Premiul juriului - "Nocturna", de Stefan Bolea

?     Premiul special al organizatorilor (acordat de CEMACON) - "Caramiziu", de Remus Octavian Campean

?     Premiul special al arhitectilor (oferit de Daisler Print House)- "Proiect liric", de Aurelia Panait

 

16.  Diplome BATRA

?     Mentiune - Temian Alexandra Alina - Institut de cercetare pentru robotica, Platforma industriala Carbochim, Cluj Napoca

?     Locul III - Stefan Victor Ioan - Modernizare piata agroalimentara, Ploiesti, jud. Prahova

?     Locul II - Cociubei Lavinia Rebeca - Castelul Wesselenyi-Bethlen Dragu - Centru pentru cultura si comunitate

?     Premiul juriului - Raluca Sabau - Cartierul posibil (The Would-Neighbourhood) - Cartierul Tudor Vladimirescu, Targu-Mures

Castigatoarea a primit un premiu si din partea partenerului CEMACON, constand intr-un rucsac model Bobby XD DESIGN

 

La aceasta categorie, toti cei 14 care si-au sustinut lucrarile de diploma (inscrise in Concurs) duminica, 17 noiembrie, la Muzeul Etnografic, in fata juriului de specialitate, au fost premiati de partenerul Bienalei, STADT, au primit din partea acestuia o excursie de trei zile, cu toate cheltuielile incluse, la Salzburg, la fabrica MAFI. De aceeasi surpriza au avut parte si toti membrii Juriului de la categoria Diplome.

 

Numele celor 14 arhitecti stagiari:

 

Andreea Melisa Muresanu

Luisa Maria Azamfirei

Popescu Georgiana Roxana

Raluca Sabau

Cristina Talpos

Diana Verdes

Cristiana Dobie

Stefan Victor Ioan

Hosu Dana Roxana

Cociubei Lavinia Rebeca

Ratiu Ionut Emanuel

Manic Doina

Silaghi Ioan Sorin

Temian Alexandra Alina

 

O editie maraton, cu un mesaj clar pentru generatiile viitoare: trebuie sa ne implicam cu totii in (re)definirea spatiului construit!

 

A fost prima editie a Bienalei Transilvania in care aproape toate evenimentele cuprinse in BATRA au ajuns simultan in cinci orase: Cluj-Napoca, Alba Iulia, Oradea, Baia Mare si Satu-Mare. Au ajuns si lucrarile Expozitiei Concurs, si cele ale arhitectului Nicolae Porumbescu- premiat post-mortem cu "Opera Omnia", au ajuns si membrii Juriului, si conferintele lor, si invitatii speciali cu workshopurile si prezentarile lor extrem de interesante: Culturi Constructive, Economie circulara si case pasive, Via Transilvanica, Gaming Simulation, Ambulanta pentru Monumente, Harta mesterilor in constructii, Atelier de fotografie cu telefonul mobil, dar si ateliere pentru copii- de facut ceramica si chiar si de facut turta dulce.

 

"La sfarsitul acestui eveniment, primele ganduri sunt cele de multumire si recunostinta. Colegi arhitecti, parteneri, sponsori, administratie, colaboratori si voluntari au investit mult timp si energie pentru a sustine o idee care defineste responsabilitatea pe care ne-o asumam prin profesia noastra. Bienala de Arhitectura Transilvania 2019 a fost expusa in cinci mari orase, aducand in fata oamenilor proiectele pe care colegii din cele cinci filiale au dorit sa le prezinte. S-a amplificat astfel expunerea pe care au avut-o editiile anterioare. A fost un efort semnificativ si din partea membrilor juriului, acela de a incerca sa fie prezenti atat in Cluj, cat si in Alba Iulia, Oradea, Satu-Mare si Baia Mare, pentru a cunoaste arhitectii din zona. Dincolo de asta, evenimentele din cele cinci orase au atras, in jurul dialogului despre arhitectura si despre spatiul construit, oameni de varste si profesii diferite.

Ne dorim si mai mult pentru editiile care urmeaza, iar una din dorinte este aceea de a avea presa de calitate in cat mai multe din evenimentele noastre pentru a putea identifica si disemina mai repede probleme, solutii si strategii ce pot avea un impact major pentru calitatea vietii.

Un semn bun este acela ca acest sfarsit de eveniment este perceput de intreaga echipa ca un start bun. E inceputul unei serii de evenimente ce se doresc dedicate tuturor celor ce vor si pot sa se implice in redefinirea spatiului urban si rural asa cum ne dorim sa il transmitem generatiilor viitoare", a concluzionat presedintele OART si curatorul BATRA2019, arh. Daniela Maier. 

 

!!!! PROIECTELE CASTIGATOARE & FOTOGRAFII DE LA BATRA 2019:

https://drive.google.com/drive/folders/1CKLE6v1NCUioJl-fxcENuk8SA2JiTJXD?usp=sharing  

 

FOTO GALA PREMIERE & GALERII FOTO DE FIECARE EVENIMENT, FORMAT WEB:

https://www.facebook.com/pg/Batra2019/photos/ 

 

PARTENERI OFICIALI: Cemacon, STADT, Iulius Mall, Hexagon

PARTENER: Daisler Print House 

SPONSORI EVENIMENT: Lasselberger-Knauf, Geberit.

SPONSORI: Wienerberger, Fundermax, Hafele, Giorgio Graesan, Nowy Styl, EMS Floor, Recas, Banca Transilvania.

 

PARTENERI INSTITUTIONALI: Primaria Municipiului Cluj-Napoca, Casino - Centrul de Cultura Urbana, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Facultatea de Arhitectura si Urbanism Cluj-Napoca, Primaria Municipiului Baia Mare, Primaria Municipiului Satu Mare, Teatrul de Nord Satu Mare si Centrul Cultural G.M. Zamfirescu Satu Mare.

 

 

CONTACTE:

Arh. Daniela Maier, curator BATRA 2019, presedinte OART, 0744695874

Anca Dinu, PR Manager, 0722870000, anca.dinu123@gmail.com

0 comentarii3171 vizualizări26 noiembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0