Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Joi 25 Februarie 2021 - 34088 vizitatori azi
Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021.

Liberalizarea pietei de energie electrica pentru consumatorii casnici se bazeaza pe aceleasi practici folosite in vara si la asa zisa liberalizare a pietei gazelor naturale, care sa asigure "succesul" furnizorilor actuali, respectiv sa le asigure acestora pastrarea, atat a clientilor, cat a si a modului de stabilire unilaterala a pretului. 

Incepand cu data de 1 ianuarie 2021 piata de energie electrica se liberalizeaza complet, furnizarea energiei electrice urmand a se realiza in regim concurential inclusiv pentru categoria clientilor casnici care beneficiaza in perioada 1 iulie - 31 decembrie 2020 de tarife reglementate. Fiecare client casnic trebuie sa isi aleaga un furnizor in functie de nevoile specifice si de ofertele concurentiale puse la dispozitie de catre acestia.

Pentru a veni in sprijinul clientilor casnici ANRE a elaborat un cadru de reglementare pentru liberalizarea completa a pietei de energie electrica, incepand cu data de 1 ianuarie 2021, prin care s-au stabilit obligatii pentru furnizori de a transmite informari clientilor casnici cu privire la liberalizarea pietei de energie electrica (prin intermediul facturilor emise, paginii de internet, prin afisare la punctele de informare etc.).

O chestionare a 100 de consumatori casnici de energie electrica, realizata de Asociatia Energia Inteligenta a scos in evidenta ca:

-        93,87 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021;

-        89,08% din consumatori nu au cunostinta sa fi primit o instiintare ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021.

Nota 1.: "Nu au cunostinta" nu insemna ca nu au si primit-o, dar "practica" consumatorului este sa mearga cu "hartiile" la Pay Point sau Casierie si sa achite fara a citi ce este scris pe pagina 2, 3, 4 etc.

Nota 2.: Desi practica liberalizarii pietei la gaze a scos in evidenta ca trimiterea unor informari in plic nu este eficienta, pentru a "bifa informarea" a fost legiferata aceeasi metoda de informare ineficienta si practica paguboasa pentru consumatori (hartia, plicul primit este achitat de consumator)

Conform Ordinului ANRE 171/2020 in vederea  realizarii activitatii de informare a consumatorilor privind liberalizarea pietei de energie electrica,  furnizorii de ultima instanta au obligatia de a transmite clientilor casnici din portofoliul propriu:

- in perioada 1 octombrie 2020 - 1 decembrie 2020 o informare privind liberalizarea pietei de energie electrica incepand cu data de 1 ianuarie 2020;

- in luna decembrie 2020, dupa aprobarea de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei a tarifelor reglementate pentru serviciul de distributie, o oferta pentru serviciul universal.

Chiar daca ne gasim aproape de mijlocul lunii decembrie 2020, furnizorii nu au trimis nici o oferta astfel incat consumatorii sa cunoasca pretul pe care l vor platii peste 20 de zile pentru energie electrica si sa analizeze oportunitatea schimbarii furnizorului de energie electrica, care oricum dureaza.

Avand in vedere lipsa ofertei privind pretul la care se va vinde energia electrica dupa data de 1 ianuarie 2021 si prevederile legislatiei in vigoare (daca nu veti incheia un contract de furnizare a energiei electrice, furnizarea energiei electrice la locul dumneavoastra de consum va fi realizata in mod automat), 1 ianuarie 2021 ii va prinde pe consumatorii casnici la actualul furnizor de energie la pretul stabilit unilateral de acesta.

 

Asociatia Energia Inteligenta 

Asociatia Energia Inteligenta (AEI) reuneste profesionisti din domeniul gazelor naturale, hidrogenului, energiei electrice si eficientei energetice. Membrii sai militeaza pentru un pret corect al gazelor si pentru cresterea transparentei in piata de energie din Romania.

AEI este o organizatie non-profit al carui scop principal este acela de a contribui la o mai buna informare a consumatorilor casnici si non-casnici de gaze si energie pentru ca acestia sa poata fi mai bine pregatiti pentru negocierea contractelor de achizitie si pentru a putea intelege corect facturile pe care le platesc.

AEI este si va ramane un partener de dialog pentru toti participantii la piata, fie ca sunt furnizori, producatori, operatori, proiectanti, constructori, institutii, reglementatori, ministere, politicieni, angajati din sistem sau reprezentanti ai mass-media.

 

0 comentarii1456 vizualizări09 decembrie 2020
rss 2.0
rss 2.0