Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Asociatia Energia Inteligenta a relansat recent campania "Pret corect la gaze si energie" .

Asociatia Energia Inteligenta a relansat recent campania "Pret corect la gaze si energie" prin care isi propune sa aduca informatii concrete si accesibile tuturor consumatorilor casnici de gaze naturale si energie electrica. Materialul video "Factura de gaze. Ce? Cum? De ce?" explica elementele care se regasesc in factura de gaze naturale. Chiar daca legatura dintre consumatorul si furnizorul de gaze naturale este contractul de furnizare, consumatorul percepe factura de gaze ca fiind cea care il leaga de furnizor.

La nivel european, Asociatia Europeana a Consumatorilor a emis o scrisoare catre membrii Parlamentului European prin care arata ca pentru a intelege factura la energie este nevoie sa fii "doctor", deoarece contine multe elemente care presupun anumite cunostinte si pe care o mare parte dintre consumatori nu le pot intelege corect.

Asociatia Energia Inteligenta isi propune sa vina in sprijinul consumatorilor si sa prezinte factura la gaze naturale a unuia dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale din Romania pentru consumatorii casnici.

 https://www.youtube.com/watch?v=k35hvyw9-Yo&feature=youtu.be

  Am aprecia foarte mult daca ati sustine initiativa noastra, prin preluarea pe site-ul sau pagina de Facebook a publicatiei dumneavoastra a materialului video, cu care speram sa venim in sprijinul tuturor consumatorilor casnici.

  Desi piata gazelor naturale a fost liberalizata la 1 iulie 2020, procesul este cu mult departe de a fi incheiat. Peste 3 milioane de clienti casnici nu au un contract semnat ulterior datei liberalizarii pietei de gaze. Este foarte important sa avem in vedere ca procesul post-liberalizare, in care s-a "tolerat" ca furnizorii sa livreze gaze consumatorilor casnici si dupa data de 1 iulie 2020, se va incheia la data de 1 iulie 2021, cand toti consumatorii trebuie sa incheie un contract de furnizare gaze naturale. In lipsa incheierii unui contract de furnizare gaze pana la aceasta data, consumatorii risca sa li se impuna tacit oferta stabilita unilateral de furnizorul actual. Singura modalitate de a preintampina aceasta situatie este comunicarea de catre clientul casnic furnizorului sau actual, pana la data de 30 iunie 2021 a refuzului de semnare a contractului sau o solicitare de modificare/completare a conditiilor/clauzelor contractuale prezente. Factura la gaze naturale contine elemente ce pot fi folosite in negocierea noilor contracte, asadar este foarte importanta intelegerea corecta a acesteia.

 

 .

 

Cati bani aruncam pe fereastra?


Analiza termo-energetica a unei cladiri scoate in evidenta pierderile de energie prin pereti si ferestre si ne permite sa luam masuri pentru inlaturarea acestei situatii.In figura 1 se prezinta calculele efectuate pentru casa studiata, plecand de la caracteristicile termotehnice ale materialelor folosite, vechimea acestora, dimensiunea si grosimea elementelor de constructie si a anvelopei si calculele pentru caracteristicile geometrice ale casei studiate si conditiile termotehnice minime pentru trei situatii de referinta: casa optima igienico-sanitara, casa optima termoenergetica si casa in care consumul de energie este normat. Fig.1. Ponderea pierderilor de energie intre diversele elemente ale cladirii studiate

In figura 1 se poate observa care sunt pierderile, energetice si valorice, depistate pentru diversele componente sau parti ale unei fatade a cladirii studiate, din care putem concluziona: suprafetele vitrate sunt importante "consumatoare" de energie, pierderile prin aceste tipuri de elemente crescand mult cu suprafata; grinda neizolata de asemenea este un important "consumator" de energie, chiar daca suprafata  acesteia este mica (6 mp). In urma calculelor efectuate se constanta ca pierderile cele mai mari se inregistreaza prin placa peste subsolul neincalzit cca. 38%. Aceasta se datoreaza suprafetei mari a acestei parti a constructiei, parte total neizolata, precum si a faptului ca subsolul este ingropat doar in partea nordica, partea vestica si estica fiind doar partial ingropata, iar partea sudica complet in contact cu aerul.


Fig. 2 Economia de energie intre casa studiata si diversele situatii teoretice posibile 
Casa studiata se gaseste din punct de vedere al consumului de energie peste nivelul casei termo energetice, avand un consum cu 58% mai mare decat consumul de energie al unei case energetice si la un nivel de 46% mai mare decat in cazul casei igienico-sanitara.
Se poate aprecia ca la realizarea acestei case nu s-au respectat  normele de proiectare termotehnica, suprafete importante nefiind izolate, cu consecinte importante asupra pierderii de energie. Plecand de la costul mediu al gazelor naturale si energie electrica s-a determinat comparativ casa studiata si casele de referinta (teoretic optima igienico sanitara, optima termoenergetica si cea cu consum normat). In fig 2 se observa pierderea importanta de energie a casei studiate fata de casele de referinta considerate. Acest exemplu arata importanta limitata acordata in prezent proiectarii termotehnice a cladirii si mai ales a lucrarilor de verificare si avizare a proiectelor de organele administratiei locale . 

Fig. 3 Pierderile banesti pe elementele de constructie a unei case
In urma analizei termo-energetice s-au realizat urmatoarele masuri de crestere a nivelului de izolare al cladirii:- izolarea planseului peste subsolul neincalzit - izolarea grinzii de beton armat

 Fig.4. Economiile realizate intre casa studiata, casele teoretice optime si cea reabilitata sub aspectul costului de energie per an
Izolarea corespunzatoare a locuintei determina reduceri ale costurilor anuale cu energia de pana la 40% si asigurarea unor conditii de igienico-sanitare optime desfasurarii vietii in interiorul acestei locuinte. Alaturi de economia realizata, reducerea emisiilor de CO2 este considerabila, contribuindu-se astfel la protejarea mediului inconjurator si cel mai important este ca aceasta investitie in eficienta energetica stopeaza "aruncarea banilor pe fereastra", se recupereaza costurile in 4,31 ani si ulterior vor produce "venituri" pentru proprietarul casei.

 

Pentru informatii suplimentare, nu ezitati sa ne contactati.

 Monica David | Coordonator Comunicare

 Asociatia Energia Inteligenta

 Telefon: +40 723 999 995

 www.asociatiaenergiainteligenta.ro

 

.


Chiar daca avem fonduri europene la dispozitie, exista riscul ca tot romanii sa plateasca investitiile Romanesti in energie
Romania isi propune sa treaca pe gaze centralele de producere a energiei electrice care folosesc carbune si sobele care functioneaza pe lemn. Aceasta conversie, conform oficialitatilor urmeaza sa fie realizata cu ajutorul fondurilor pe care UE le pune la dispozitia tarii noastre pentru realizarea de investitii privind tintele stabilite prin Green Deal. Green Deal este un Plan prin care UE doreste sa reduca la zero net emisiile de CO2 in anul 2050 prin inlocuirea formelor de energie poluante cu forme de energie regenerabile nepoluante. Planul a luat in considerare ca o astfel de reconversie trebuie inceputa acum pentru a exista timp ca pana in anul 2050 sa se atinga acest deziderat. Romania a aderat la tintele Green Deal-ului, fiind astazi pusa in situatia de a-si respecta obligatiile.In fapt riscam ca aceste miliarde de euro puse la dispozitia Romaniei pentru proiecte in energie sa nu fie cheltuite (la fel ca anii trecuti) si consumatorii romani sa ajunga sa achite din nou astfel de investitii prin tarife si preturi.Pe langa conditionalitatile explicite expuse pentru accesarea de fonduri europene in energie mai multi oficiali europeni si romani au atras atentia asupra faptului ca aceste fonduri nu vor acoperi costurile cu interschimbabilitatea carbunelui cu gazele naturale, justificata din considerente de eficacitate (procesul national de interschimbabilitate a unei forme de energie presupune o perioada indelungata, astfel nu mai este timp pentru o forma intermediara) si eficienta (o investitie intr-o forma de energie intermediara realizata in momentul de fata nu are timp sa se amortizeze, complementar cu asigurarea unor preturi accesibile consumatorilor in intervalul stabilit).Astfel, Frans Timmermans, vicepresedintele Comisiei Europene afirma in octombrie 2020:- "energia electrica pe baza de gaze naturale este in primul rand responsabilitatea sectorului privat. "- "investitiile in infrastructura de gaz, este in primul rand responsabilitatea sectorului privat si depind in mare parte de autoritatile nationale de reglementare, care stabilesc tarife ce reflecta costurile"- "utilizarea gazelor naturale va trebui sa se diminueze rapid dupa 2030. Prin urmare, determinarea a ceea ce poate fi finantat din resursele financiare publice limitate trebuie reconciliata cu aceasta perspectiva duala, benefica pe termen scurt, dar problematica pe termen lung." 
Adrian Mariciuc, Secretar de stat in Ministerul Fondurilor Europene, spunea pe data de 27 noiembrie 2020 ca "in prezent Ministerul Fondurilor Europene nu are nicio solutie in ceea ce priveste cogenerarea, deoarece aceasta activitate include si combustibili fosili, in contextul in care Green Deal si Pactul Ecologic European pun accentul pe combustibili alternativi".
Un document publicat la inceputul lunii decembrie 2020 pe Site-ul Euractiv arata:"Comisia va asigura statele membre mai sarace ca vor putea alege cele mai potrivite tehnologii pentru a reduce emisiile." Asta arata ca criteriile pentru accesarea fondurilor europene inca se discuta, adica este departe certiturdinea ce putem face cu acesti bani in energie. In alta ordine de idei aceasta stire este in concordanta cu declaratia lui Frans Timmermans din luna octombrie 2020 si cu cea a lui Adrian Mariciuc din noiembrie 2020.
Astazi si maine are loc la Bruxelles un summit in care liderii celor 27 de tari ale UE ar urma sa aprobe noul obiectiv climatic al continentului (cresterea la 55% a reducerii emisiilor de gaze cu efect se sera pana in 2030). In acest context complicat, Romania trebuie rapid sa renunte la planurile populiste si sa reanalizeze obligatiile asumate, respectiv sa gaseasca solutii reale pentru a-si maximiza avantajele:- valorificarea importantelor resurse regenerabile disponibile si exploatarea la maxim a valorificarii acestora beneficiind de importantele resurse financiare puse le dispozitie de UE- valorificarea resurselor de gaze naturale detinute;- valorificarea investitiilor realizate recent in infrastructura de producere si transport a resurselor neregenerabile;
In acest sens se impune urgent:- retragerea proiectului de Strategie energetica si realizarea urgenta a unei strategii energetice unitare (eliminarea situatiei actuale in care avem strategia energetica, strategia nationala de renovare, strategia hidrogenului etc., care face ca in fapt sa nu existe o abordare unitara si logica), coerente si responsabile;- stimularea si dezvoltarea cercetarii aplicate in domeniul energetic pentru pregatirea corespunzatoare a viitorului energetic al Romaniei;- diseminarea masiva, responsabila si corecta a schimbarii masive care va insemna implementarea Green Dealului;- promovarea, stimularea si dezvoltarea unei resurse umane (proiectanti, constructori, manageri, administratori, functionari publici, politicieni) care sa duca la indeplinire aceasta imensa provocare pe care o reprezinta Green Dealul. 



0 comentarii3115 vizualizări11 decembrie 2020




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0