Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Pretul la energie, cel putin se va dubla la fiecare din decadele urmatoare.

In curand se va termina aceasta iarna, care din fericire nu a fost una foarte rece, dar cu toate acestea va lasa in urma gauri adanci in bugetul multor familii. Plafonarea preturilor la gaz si energie, nu rezolva problemele prezente din energie, doar le amana pana in primavara viitoare, cand vom constata ca saracia energetica este mai mare si ca multi consumatori au probleme in achitarea facturilor.

Dezvoltarea de noi capacitati de productie energie electrica si gaze naturale in Romania, daca se va realiza in urmatorii ani, va aduce si costuri mai mari, deoarece aceste investitii trebuie recuperate de la consumatori, adica vor determina cresteri de preturi. Importurile de energie, tot mai complicate in acest context, vor fi si ele tot mai mari, si la preturi tot mai mari. Taxele pe dioxid de carbon se vor tripla in urmatorii 30 de ani, taxarea pierderilor de metan, taxonomia activitatilor economice etc., toate vor aduce noi costuri si noi mariri de pret.

Retelele de distributie din Romania, indiferent de forma de energie (termie, electricitate, gaze) sunt uzate tehnic, moral, supra sau subdimensionate. Asta inseamna ca ele vor trebui sa fie schimbate si asta inseamna alte costuri si alte mariri de pret.

Un studiu realizat de Asociatia Energia Inteligenta, scoate in evidenta trendul crescator al preturilor la energie in urmatorii ani, majoritatea preturilor cel putin, se vor tripla in urmatorii 30 de ani.

Daca consideram salariul mediu net pe economie din Romania va atinge anul acesta un nivel de 3.565 lei/luna/persoana si presupunand ca intr-o locuinta locuiesc minim 2 persoane active, la un consum mediu de energie folosita in prezent in Romania, am calculat impactul ponderii in bugetul familiei al costurilor cu diversii combustibili folositi in locuinte, luand in considerare cresterea pretului mediu al diferitelor forme de energiei si o crestere anuala cu 3% a salariului net, se desprinde urmatoarea perspectiva a utilitatilor energetice in bugetul familiei.

Costul cu utilitatile in bugetul unei gospodarii cu 2 salariati cu salariul mediu considerand crsterea salariala de 3%/an

2022 

2025

2030

2035

2040

2045

2050

Incalzire centralizata fara subventii

11%

14%

17%

21%

26%

30%

34%

Gaze naturale

10%

14%

17%

21%

25%

29%

33%

Lemne de foc

8%

14%

18%

26%

28%

31%

33%

Electricitate

24%

27%

30%

34%

34%

35%

35%

 

Putem observa ca daca in prezent folosirea energiei electrice pentru incalzire reprezinta cea mai scumpa solutie, in viitor, potentialele investitii in energie regenerabila, poate aduce aceasta forma de energie sa fie comparabila cu celelalte forme de energie folosite in prezent, atat datorita epuizarii acestor resurse concomitent cu cresterea pretului, cat si datorita influentei taxelor de CO2, taxelor pe emisiile de metan si taxonomiei adoptate, asupra pretului pentru gaze si lemne de foc.

Daca consideram veniturile minime nete din Romania, la un nivel de 1.500 lei/luna/persoana si faptul ca intr-o locuinta stau in medie 2 persoane cu acest venit, la un consum mediu de energie folosita in prezent, in Romania am calculat impactul ponderii in bugetul familiei al costurilor cu diversii combustibili folositi in locuinte, luand in considerare cresterea pretului diferitelor forme de energiei si o crestere anuala cu 9,4% a venitului net, se desprinde urmatoarea perspectiva a utilitatilor energetice in bugetul familiei.

Costul cu utilitatile in bugetul unei gospodarii cu 2 salariati cu salariul mediu considerand cresterea salariala de 9,4%/an

2022

2025

2030

2035

2040

2045

2050

Incalzire centralizata fara subventii

25%

28%

32%

40%

48%

55%

63%

Gaze naturale

16%

27%

31%

39%

46%

53%

61%

Lemne de foc

20%

27%

34%

48%

53%

58%

62%

Electricitate

57%

54%

55%

63%

64%

65%

65%

 

In ceea ce priveste analiza persoanelor cu venituri mici, chiar in conditiile unei cresterii anuale a veniturilor acestora cu 9,4%, nu exista perspectiva suportabilitatii acestor costuri de aceasta categorie in urmatorii 10 ani.

Scenariile prezentate ar trebui sa fie un important semnal de alarma, care sa determine atacarea cauzelor pentru situatia in care ne gasim si sa pregateasca corespunzator situatia viitoare, de altfel una foarte complicata.

O actiune inteligenta, ar permite ca imensele investitii in capacitatile de productie si retele, sa nu fie realizate doar pentru a inlocui un sistem uzat cu acelasi tip de sistem, ci in stabilirea unui plan care sa aduca Romania anului 2050 intr-o pozitie in care oamenii sa nu mai sufere de frig sau sa nu poata sa-si achite factura, sa atingem tinta de zero emisii nete in cladiri (NZB) si sa avem suficienta resurselor. Un astfel de concept poate include - Local Energy Using (LES) - folosirea cu preponderenta a resurselor energetice locale si Unique Energy Grid (UEG) - dezvoltarea in interiorul localitatilor mari a mai multor sisteme de cvartal pentru producerea si distribuirea caldurii si frigului cu distributie pe orizontala catre consumatori.

O astfel de decizie ar presupune mult curaj si va fi dureroasa pentru multi consumatori din marile orase, necesitand folosirea sistemelor actuale fara alte investii in acestea, pana la momentul finalizarii implementarii constructiei conceptului de UEG, care se va intinde pe o perioada estimata la 10 - 20 de ani.

Identificarea surselor de energie locale (LES) care pot fi folosite pentru fiecare zona din tara, permite sa folosim la maxim avantajele acestor surse, sa reducem costurile cu transportul energiei, sa descongestionam anumite zone, sa ne folosim de tehnologia si formele de energie noi in zone in care nu avem alternative fezabile, sa atingem tintele nationale pe care le am asumat.

Astfel, fiecare localitate ar trebui sa-si stabileasca LES care sa fie sustinute prin Politicile Publice Nationale, dar o macro analiza la nivelul Romaniei ne permite sa apreciem ca:

  • in zona centrala, dar si in zonele in care exista resurse de gaze naturale, acestea ar trebui sa continue sa utilizeze gaze naturale in sistem individual, concomitent cu masuri de reducere a pierderilor, eficientizare si masuri de captare a CO2 si stocare in zacaminte depletate cu scopul atingeri nivelului de Zero Net CO2 in 2050.

  • in zona de vest si nord vest a Romaniei, acolo unde exista resurse geotermale este importanta sprijinirea prin Politici Publice Nationale si Locale exploatarii si dezvoltarii ale resurselor geotermale.

  • in zona de deal si munte, Politicile Publice Nationale si Locale trebuie sa sprijine exploatarea si dezvoltarea tehnologiei pentru folosirea biomasei, biogazului, deseurilor.

  • in zona de est a Romaniei,  dezvoltarea resurselor de incalzire trebuie sa ia in considerare sprijin in folosirea pompelor de caldura si deseurilor, lucrari cu costuri mari de investitie, dar care prezinta costuri reduse de operare, fiind astfel un mijloc de a rezolva si problemele sociale cu care aceasta zona se confrunta

  • in zona de sud est si sud a Romaniei, dezvoltarea retelelor noi de distributie pe hidrogen, sau amestec hidrogen - gaze naturale, hidrogen care se poate produce din excedentul de energie regenerabila produsa in imediata apropiere a acestor zone (Dobrogea), de unde pot sa fie transportate prin conducte si folosit in amestec cu gazele naturale, dupa adaptarea retelelor existente, concomitent cu masuri de reducere a pierderilor, eficientizare si masuri de captare a CO2 si stocare in zacaminte depletate cu scopul atingeri nivelului de Zero Net CO2 in 2050

  • in zonele aglomerate (ex Bucuresti - Ploiesti) - module mici nucleare - SMR care au posibilitatea de a produce energie termica si energie electrica.

 

Aceste Concepte, ne pot crea o perspectiva optimista si posibil de atins, in anul 2050. Alternativa consta in a continua cu Politicile si Masurile actuale de a "carpi" retelele, de a dezvolta Politici Locale si Nationale neadecvate etc. si a ne pune aceeasi intrebare in fiecare iarna - Cum rezolvam problema incalzirii!

 

0 comentarii707 vizualizări21 martie 2022




rss 2.0
rss 2.0