Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Duminica 19 Mai 2024 - 14587
540.000 de cetateni ai UE semneaza o petitie pentru prevenirea si combaterea abuzului sexual asupra copiilor .

Justice Initiative, alaturi de organizatii care lupta pentru protectia copiilor, au depus ieri o petitie la Parlamentul European, intr-un eveniment gazduit de deputatii europeni Hilde Vautmans si Catharina Rinzema si la care au participat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, si ministrul spaniol de interne Fernando Grande-Marlaska.

 Petitia cere Uniunii Europene sa adopte masuri de protectie a copiilor impotriva abuzurilor sexuale in mediul online. In 2022, au existat 32 de milioane de raportari de suspiciuni de exploatare sexuala online a copiilor, dintre care peste 1,5 milioane in UE, iar in mod alarmant, Europa a devenit punctul central pentru distributia si comertul cu imagini care prezinta continut sexual. Acest lucru trebuie sa se schimbe, iar legislatia propusa de Uniunea Europeana are puterea de a face acest lucru.

 

 

Peste o jumatate de milion de cetateni cer o legislatie puternica

 Pentru a demonstra sprijinul publicului din Uniunea Europeana, supravietuitori din toate tarile UE si 40 de organizatii partenere care lupta pentru drepturile copilului, conduse de Justice Initiative, un program al Fundatiei Guido Fluri, au lansat aceasta petitie la nivel european. In ultimele sase luni, organizatiile au reusit sa stranga semnaturi din toate tarile membre ale UE - din Spania pana in Germania, din Grecia pana in Romania, din Finlanda pana in Suedia si multe altele.

 Cu peste 540.000 de semnaturi, petitia arata ca majoritatea cetatenilor doresc de urgenta un sprijin sporit pentru supravietuitori si o protectie sporita a copiilor impotriva abuzurilor sexuale, in special in mediul online. Acest lucru este in concordanta cu sondaje recente la nivelul UE, cum ar fi Eurobarometrul si sondajul realizat de ECPAT-NSPCC, care au ajuns la rezultate similare: o majoritate covarsitoare a cetatenilor sprijina legislatia pentru prevenirea, detectarea si raportarea abuzurilor sexuale asupra copiilor online.

 Hilde Vaultmans, membra a Parlamentului European si copresedinte al Intergrupului pentru drepturile copilului, a afirmat ieri: "Sute de mii de persoane, inclusiv supravietuitori si grupuri de protectie a copilului, au semnat petitia. In calitate de reprezentanti ai poporului, am inteles acest semnal. Avem mandatul de a proteja urmatoarea generatie".

 

 

 

Supravietuitorii si grupurile de protectie a copiilor cer respectarea drepturilor copiilor

 Supravietuitorii, organizatiile de protectie a copilului si cetatenii din intreaga Europa cer ca Uniunea Europeana sa adopte o pozitie de lider mondial prin adoptarea propunerii pentru o mai buna prevenire si combatere a abuzului sexual asupra copiilor. Legislatia propusa ar impune companiilor sa ia masuri pentru a detecta, raporta si elimina in mod eficient continutul cu tenta sexuala adresat copiilor.

 Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, a subliniat: "Acesta este un moment decisiv. Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene decid asupra textului final al propunerii. Va indemn sa ascultati majoritatea, sa ascultati supravietuitorii si sa sprijiniti propunerea mea, pentru a proteja copilul de cea mai grava crima imaginabila."

 Initiatorii petitiei sunt ingrijorati de un compromis recent la care a ajuns Parlamentul European, argumentand ca acesta ar putea inrautati situatia deja grava in ceea ce priveste siguranta online a copiilor. Legislatia trebuie sa acorde prioritate interesului superior al copilului, cautand in acelasi timp un echilibru cu confidentialitatea utilizatorilor, insa plasarea confidentialitatii utilizatorilor mai presus de toate celelalte drepturi fundamentale, inclusiv de protectia copiilor, tradeaza valorile UE. Dupa cum a declarat Guido Fluri, presedintele Justice Initiative: "Valorile pe care se bazeaza Europa includ respectul pentru demnitatea umana, libertate si egalitate, statul de drept si respectarea drepturilor omului. De aceea intrebam: Aceste valori nu se aplica oare pe internet, unde drepturile copiilor sunt incalcate in mod brutal in fiecare zi?".

 

 

Consiliul UE: Presedintia spaniola cauta un compromis care sa protejeze copiii

 Presedintia spaniola a Consiliului UE se alatura cererii de protectie a copiilor. Ministrul spaniol, Fernando Grande Marlaska, ramane ferm in cautarea unui compromis viabil: "Suntem putin mai aproape de atingerea acestui obiectiv, cu un text legislativ aflat in prezent in discutie, si asupra caruia ne indreptam toate eforturile. Presedintia spaniola a propus formulari alternative care, fara a renunta la obiectivele finale urmarite de propunerea de regulament, vizeaza diferitele preocupari exprimate de statele membre in legatura cu posibilul impact asupra unor drepturi precum confidentialitatea comunicatiilor."

 Abuzul sexual asupra copiilor pe internet este o problema globala care transcende granitele, culturile si straturile sociale. In spatele fiecarei statistici reci si sfasietoare, gasim povesti ale unor copii supravietuitori care au suferit daune fizice, emotionale si psihologice din partea pradatorilor care profita de usurinta cu care isi pot accesa victimele prin intermediul internetului.

 

 

 

Expertii finlandezi in domeniul protectiei copilului sunt in favoarea legii in forma propusa initial

 Suojellaan Lapsia - Protect Children, un ONG finlandez care lucreaza cu o metoda bazata pe cercetare, pentru a pune capat tuturor formelor de violenta sexuala impotriva copiilor, a publicat recent concluziile preliminare ale unei noi cercetari privind infractorii care utilizeaza materiale de abuz sexual asupra copiilor (CSAM). Constatarile sugereaza o prevalenta alarmanta a CSAM (imagini sau videoclipuri cu copii implicati in activitate sexuala explicita) la suprafata pe web, inclusiv pe platformele de socializare, mesagerie instantanee si platformele pornografice. Cercetarile organizatiei arata ca autorii care vizualizeaza CSAM sunt mai predispusi sa caute dupa aceea contactul direct cu un copil. 70% au incercat sa faca acest lucru prin intermediul unei aplicatii de social media sau de mesagerie.

 "Cercetarile noastre stiintifice arata in mod clar ca utilizarea CSAM duce la un risc crescut de comitere a altor infractiuni de violenta sexuala impotriva copiilor. Trebuie sa actionam acum cu schimbari legislative solide pentru a opri raspandirea CSAM online si pentru a ne mentine copiii in siguranta", declara Nina Vaaranen-Valkonen, director executiv si specialist principal al Suojellaan Lapsia - Protect Children. Matilda Sandvik, sefa departamentului de advocacy al Suojellaan Lapsia - Protect Children, adauga: "Trebuie sa responsabilizam chiar companiile care ofera servicii prin care copiii cad zilnic victime ale acestor crime oribile. Trebuie sa reglementam mediile online, altfel vom continua sa dezamagim copiii din intreaga lume."

 

 

Romania sustine initiativa de modificare a legislatiei

 "Va mintiti pe voi daca credeti ca victima se poate apara singura in fata unui abuz, mai ales in contextul in care nu recunoaste abuzatorul si nici metoda prin care este ademenit. Majoritatea copiilor ajung sa fie victime din cauza problemelor emotionale, cautand rezolvarea lor in exterior, implicit in spatiul cibernetic.", spune Andreea Lacatus (Ari), o supravietuitoare romanca.

 "Copiii sunt vulnerabili si fragili. Este responsabilitatea noastra, a adultilor sa ii protejam, chiar si acolo unde ei se simt stapani, si anume in lumea digitala" -  Gabriela Lupea, Hub Manager Justice Initiative Romania (Asociatia Phoneo).

0 comentarii3626 vizualizări07 decembrie 2023




rss 2.0
rss 2.0