Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Regele animalelor, umilit la zoo.

Cele 4 leoaice din Timisoara transferate la LIONSROCK, Africa de Sud, au impartasit aceeasi soarta trista a sutelor de animale salbatice tinute in captivitate privata sau in gradinile zoo din Romania. Daca Andi, cea mai tanara, a scapat ca prin urechile acului de o viata scurta si terifanta, de mascota pentru pozele cu turisti pe litoral, celelalte 3 feline au trait timp de 9 ani intr-un spatiu infim, de 10 de ori mai mic decat cel prevazut de lege.

 

Andi, mascota pentru poze pe litoral

 Andi, leoaica in varsta de 1 an aflata in captivitate privata, a fost cumparata ilegal de la o gradina zoo din Romania pe cand era pui, de catre doua tinere care voiau sa o foloseasca pe post de mascota pentru poze pe litoral. Puii de leu sau tigru plimbati de fotografi pe plaja sunt sedati, pentru a fi docili, iar proprietarii ii subnutresc pentru a le incetini cresterea. Atunci cand animalele cresc prea mari si nu mai pot fi controlate, proprietarii le ucid.

 Din fericire, femeile au renuntat la "afacere" dupa ce au aflat ca detinerea unui animal salbatic in proprietate privata, precum si folosirea animalelor pe post de "fotomodel", sunt infractiuni care se pedepsesc cu amenda penala sau inchisoare. Prin intermediul unui ONG din Timisoara, Andi a ajuns in cele din urma in grija un iubitor de animale, care s-a oferit sa tina temporar leul in curtea casei sale din Sanmartinu Sarbesc.

 Acesta i-a facut adapost intr-o fosta magazie de scule, unde felina a petrecut intreaga iarna. In primavara, Andi a fost mutata intr-un tarc exterior, fara a avea insa spatiul minim necesar pentru o felina mare. Adrian Chiritoiu, cel care i-a oferit adapost, a solicitat Fundatiei VIER PFOTEN sa preia felina pentru a-i gasi un camin adaptat nevoilor sale.  In ultimele luni, pana la transferul catre LIONSROCK, el a urmat sfaturile medicilor de la VIER PFOTEN, privind nutritia si medicamentatia leoaicei. Andi e extrem de jucausa si de activa, iar starea ei de sanatate e buna.

 

Celula de la Zoo

 In transportul catre LIONSROCK sunt incluse si trei leoaice de la gradina zoologica din Timisoara, inchise de 9 ani intr-un spatiu impropriu. Cele trei femele in varsta de aproximativ 9 ani s-au nascut la gradina zoo din Resita. Desi nu provin din aceeasi familie, leoaicele traiesc de cand erau pui in grup, impartind un tarc de 42 m2 si o camera de 35 m2.  Aceasta in conditiile in care, potrivit normelor legale de tinere a animalelor salbatice in gradinile zoo, un leu are nevoie de un spatiu minim de 500 mp in tarc. Aceleasi norme prevad ca la fiecare leu in plus se adauga inca 100 mp, astfel ca cele trei leoaice ar fi trebuit sa imparta un tarc de cel putin 700 mp.

 Institutia a apelat la VIER PFOTEN inca de la inceputul acestui an pentru a prelua cei trei lei, avand in vedere ca nu detine conditiile necesare pentru a tine astfel de animale. In urma cu cativa ani ani, gradina zoo a pierdut autorizatia pentru lei, astfel ca grupul nu mai era expus publicului.

 In afara cazarii si hranei, gradina zoo din Timisoara nu poate oferi leilor conditii de imbunatatire a comportamentului natural al animalelor, astfel incat sa fie evitata aparitia comportamentului stereotip specific animalelor salbatice tinute in captivitate.

 

 

 

 

 

 

 

LIONSROCK - Rezervatia felinelor mari

 In rezervatia LIONSROCK infiintata de Fundatia VIER PFOTEN in Africa de Sud si-au gasit camin pana acum peste 60 de lei, leoparzi, tigri, caracali si gheparzi salvati de pe urma exploatarii lor in circuri sau gradini zoo.

 Toate aceste feline au fost scoase dintr-o viata mizera, afectata de diverse forme de cruzime si conditii chinuitoare de trai. Unele dintre feline au fost folosite pentru a distra turistii, altele au fost tinute in conditii improprii in gradini zoo sau circuri din intreaga lume.

 Lei din Romania, Austria sau Africa de Sud, dar si gheparzi sud-africani, si-au gasit linistea in acest colt de natura. VIER PFOTEN le-a imbunatatit conditiile de viata, amenajandu-le un loc care sa corespunda necesitatilor speciei lor.

 Cele mai multe animale - 28 de lei si un tigru - provin din Romania, unde erau tinute in conditii mizere, in circuri sau gradini zoo, dar si in captivitate privata.

 De-a lungul anilor, VIER PFOTEN a transferat la LIONSROCK un numar de 20 de lei de la gradinile zoo din Brasov (3), Braila (9), Piatra Neamt (1), Tecuci (3), Slatina (3), Ploiesti (1), alti 8 lei aflati in captivitate privata in Brasov (4), Bucuresti (1), Urziceni (1), Tecuci (1), Craiova (1), precum si un tigru de la gradina zoo din Hunedoara. Alti 4 lei urmeaza sa fie transferati de la Timisoara la LIONSROCK.

 

Alegerea naturala

 Pe 1 februarie 2007, VIER PFOTEN a lansat un proiect unic, menit sa protejeze felinele mari nascute si/sau crescute in captivitate care au fost exploatate sau tinute in conditii improprii. Asa s-a nascut rezervatia LIONSROCK, situata in estul provinciei Free State din Africa de Sud.

 Scopul LIONSROCK este de a deveni un exemplu de standarde care trebuie respectate de catre orice organizatie care-si propune sa ofere adapost animanelor abuzate. Principiile de baza ale rezervatiei sunt linii ale politicii LIONSROCK: vanatoarea, inmultirea sau comercializarea animalelor este complet interzisa.

 

 

Let the lions rock!

 LIONSROCK dispune de cele mai moderne facilitati, care respecta cele mai inalte standarde:

 • Spatii largi pentru animalele obisnuite sa socializeze si care traiesc in grupuri familiale

 • Incurajarea comportamentului natural, in special pentru animalele care si-au creat un comportament stereotip (ex. invartitul in cusca) in timpul captivitatii

 • Posibilitatea animalelor de a se adaposti in vegetatia naturala

 • Tratament medical de ultima ora

 • Tarcuri care respecta cele mai inalte standarde

 O varietate larga de specii de animale salbatice specifice Africii de Sud traiesc libere in rezervatia intinsa pe o suprafata de 1.200 de hectare. Antilope Gnu, zebre, elani, struti si multe specii de pasari pot fi vazute in rezervatie, pe teritoriul careia se intinde o magnifica formatiune muntoasa de conglomerat.

 

Programul educational LIONSROCK

 Pentru a duce mai departe idea bunastarii si protectiei animalelor, administratia LIONSROCK a inceput mai multe programe educationale focusate pe felinele mari si adresate elevilor din intreaga lume. Turistii care viziteaza LIONSROCK invata multe lucruri interesante despre felinele mari si povestile lor. Iar cei care doresc sa contribuie la acest unic proiect in timpul liber, LIONSROCK le ofera posibilitatea de a face voluntariat. LIONSROCK este o rezervatie deschisa publicului si o combinatie unica de proiect pentru protectia animalelor si destinatie turistica. LIONSROCK Lodge este un complex turistic situat in interiorul parcului, cu o capacitate maxima de 55 de turisti.

 

 

LIONSROCK

 c/o The Farm Klein Bloemhof, Bethlehem

P.O. Box 1416, Bethlehem 9700

phone: +27-58-304 1005

fax: +27-58-304 1003

e-mail: office@lionsrock.org

www.lionsrock.org

 I’M A LION

http://www.youtube.com/watch?v=waYCGoJGN9Y

0 comentarii3374 vizualizări04 iulie 2012




rss 2.0
rss 2.0