Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Marti 26 Mai 2020 - 16372 vizitatori azi
PRIORITATILE ASOCIATIEI NATIONALE CULTUL EROILOR "REGINA MARIA" FILIALA BN pentru anul 2013.

Joi, 04 aprilie a.c. in sala Clubul Rezervistului Militar din cadrul Cercului Militar Bistrita s-a desfasurat sedinta largita a Consiliului Director al filialei. Au participat pe langa membrii de drept si invitati de seama din cadrul Despartamantului ASTRA-Nasaud, respectiv prof. Seni Ioan-presedinte, prof. Berceni Romulus-vicepresedinte si doctorul monumentelor, domnul dr. Dascalu Traian, care din banii proprii a construit 33 de monumente inchinate eroilor si martirilor neamului romanesc. In urma prezentarii materialelor inscrise in ordinea de zi si a dezbaterilor deosebit de consistente, s-a adoptat urmatoarea

 REZOLUTIE:

 Intrucat in 13 septembrie 2014 se implinesc 70 de ani de la trecerea in nefiinta a generalului Grigore Balan, primul general roman cazut la datorie pentru eliberarea Ardealului de Nord, rapit miseleste din trupul tarii mama prin Dictatul de la Viena, membrii filialei sa se concentreze pe activitati de cinstire a memoriei si jertfei acestui brav erou. Astfel, in cooperare si cu sumele banesti ce vor fi alocate de catre Primaria si Consiliul Local al comunei Sintereag, sa se realizeze in localitatea natala, Blajenii de Sus, un bust al generalului si o sala muzeistica reprezentativa. Prin grija presedintelui si a presedintelui de onoare al filialei Cultul Eroilor "Regina Maria", sa se editeze o carte despre viata si activitatea generalului Grigore Balan, care sa fie lansata odata cu dezvelirea monumentului si a salii muzeistice, in luna septembrie 2014.

  1. Consiliul Director sa se implice, in cooperare cu, comandamentul Brigazii 81 Mc. "General Grigore Balan", Consiliul Judetean, Institutia Prefectului si Primaria Bistrita, in organizarea activitatilor prilejuite de Ziua Eroilor, sarbatorita anual de Ziua Inaltarii Domnului, respectiv 13 iulie 2013.
  2. Consiliul Director si alti membrii din filiala sa participe activ la toate ceremoniile organizate de autoritatile locale, cu prilejul zilelor reprezentative, in special a zilei de 1 Decembrie-Ziua Nationala a Romaniei.
  3. In cooperare cu primaria comunei Sant sa se continue lucrarile incepute la Cimitirul Eroilor din Pasul Rotunda, prin delimitarea amplasamentelor celor patru gropi comune, dar si a gropilor individuale, iar in perspectiva, prin bunavointa si implicarea P.S. Episcopul-Vicar Vasile Somesanul si al altor personalitati cu simt patriotic dezvoltat, sa realizam si un monument adecvat.
  4. Pregatirea documentatiei si resurselor financiare pentru dezvelirea, in perspectiva, a unei placi comemorative pe cladirea de pe pietonalul Liviu Rebreanu, unde a locuit colonelul Liviu Rusu-cavaler al Ordinului "Mihai Viteazul" , dar si editarea unei lucrari monografice, cu viata si devotamentul acestui brav ofiter, nascut in Poienile Zagrii.
  5. Inceputul timid de colaborare intre cele doua societati, profund atasate valorilor patriotice, ASTRA si CULTUL EROILOR, sa se dezvolte la nivel maxim, printr-un plan de cooperare comun. Primul pas de cooperare s-a facut prin alegerea presedintelui Despartamantului Astra-Nasaud in functia de vicepresedinte al filialei Cultul Eroilor "Regina Maria" Bistrita-Nasaud si prin participarea benefica a mai multor membrii de la Cultul Eroilor la lucrarile ASTREI nasaudene. Cooperarea se va concretiza si prin editarea unei reviste dedicate cinstirii valorilor culturale si memoriei Eroilor de pe meleagurile Bistritei-Nasaudului.
  6. Alte activitati vizeaza: stramutarea unor monumente ale Eroilor, care datorita evolutiei in timp a localitatilor, sunt amplasate in locuri nepotrivite, cum este cazul monumentului din satul Hasmas, comuna Uriu; completarea albumului filialei cu monumentele dezvelite recent, implicarea mai productiva a Consiliului Director pentru infiintarea de cercuri de istorie Cultul Eroilor in institutiile de invatamant liceal si preuniversitar, participarea a cat mai multor personalitati la emisiunea postului TV Bistrita "Istorie si destin", activitati filatelice cu tematica patriotica si altele. Toate activitatile au responsabilitati concrete, cu date de executie precise, astfel incat dezideratele pe care ni le-am propus sa nu ramana doar pe hartie.

 

 

PRESEDINTELE FILIALEI BISTRITA-NASAUD

Col.(r.) Vasile Magerusan.

 

Foto - Marius Chiuzan.

 

0 comentarii3213 vizualizări11 aprilie 2013
rss 2.0
rss 2.0