Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Marti 13 Aprilie 2021 - 14587
VIER PFOTEN dezvaluie luptele ilegale de caini cu ursi din Ucraina .

Producatorul mondial de hrana pentru animale ROYAL CANIN a sponsorizat astfel de concursuri. Organizatia pentru protectia animalelor VIER PFOTEN dezvaluie o practica scandaloasa: in ultimele luni, producatorul mondial de hrana pentru caini si pisici ROYAL CANIN a sponsorizat lupte ilegale de caini cu ursi in Ucraina, in care animalele salbatice sunt supuse unor tratamente brutale.

 

VIER PFOTEN este in posesia unui material video care surprinde imagini de la un astfel de "concurs" sponsorizat de ROYAL CANIN. Competitia a avut loc in luna aprilie 2013, intr-o padure de langa orasul Vinita, centrul Ucrainei. De-a lungul catorva ore, la intervale de cate zece minute, doi-trei caini sunt asmutiti asupra unui urs imobilizat in lanturi. Spectatorii privesc cum cainii ataca si musca ursul, care nu se poate apara aproape deloc. Ursul nu se poate misca liber, fiind manevrat cu un lant de cativa barbati, care-l trag in mod constant in zona de lupta. Un "specialist" acorda puncte fiecarui caine. Trofeele concursului, pe care se poate observa logo-ul Royal Canin, asteapta sa fie acordate proprietarului care detine cel mai agresiv caine.

 

Anual, patru pana la sase astfel de concursuri sunt organizate in taberele speciale de dresaj pentru cainii de vanatoare din Ucraina. VIER PFOTEN detine dovezi ca ROYAL CANIN a sponsorizat astfel de spectacole in ultimele luni. Compania ROYAL CANIN a confirmat faptul ca a sponsorizat concursul din luna aprilie, insa a refuzat orice contact sau discutie directa cu reprezentantii VIER PFOTEN.

 

Organizatia noastra solicita companiei nu numai sa sisteze pentru totdeauna sponsorizarea acestor concursuri pline de cruzime, dar si sa-si asume responsabilitatea pentru ursii exploatati in cadrul acestora. "ROYAL CANIN isi promoveaza imaginea de companie care respecta cainii si pisicile ca animale, plasand bunastarea lor in centrul filosofiei sale. Prin sponsorizarea acestor lupte ingrozitoare de caini cu ursi, ROYAL CANIN reduce animalele salbatice, precum ursii, la rangul de animal de categoria a II-a", arata Dr Amir Khalil, veterinar si director de proiecte la VIER PFOTEN.

 

Acest tip de concursuri incalca legislatia ucraineana. Ursul brun este protejat prin lege, iar orice activitate care provoaca suferinte unui urs in captivitate este interzisa. VIER PFOTEN face apel ca autoritatile responsabile sa ia masuri concrete pentru salvarea ursilor. "Nu va fi suficient ca ROYAL CANIN sa se distanteze declarativ de asemenea activitati. Compania trebuie sa-si asume responsabilitatea si sa sprijine autoritatile in asigurarea unui spatiu propice speciei, pentru relocarea ursilor folositi in concursuri. Guvernul ucrainean a solicitat deja ajutorul VIER PFOTEN pentru implementarea unui proiect prin care ursilor sa li se asigure un camin adaptat nevoilor lor", mai arata Dr Amir Khalil.

 

VIER PFOTEN estimeaza ca in Ucraina exista intre 15 si 20 de ursi folositi in lupte cu caini. Animalele duc o viata chinuita, in custi mici cu podea de ciment, din care sunt scoase doar atunci cand sunt folosite ca momeala pentru cainii asmutiti asupra lor. De obicei ursilor li se da hrana si apa insuficiente, pentru a-i face oponenti mai slabi in fata cainilor de vanatoare, iar multora dintre ei li se inlatura ghearele.

 

Ursii provin din gradini zoologice, circuri sau salbaticie. Sunt smulsi brutal de langa mamele lor, la varste de numai cateva luni. Cruzimea acestor despartiri fortate a fost documentata video de VIER PFOTEN anul trecut, tot in Ucraina. In mai 2012, comercianti fara scrupule au cumparat-o pe micuta ursoaica Nastia de la gradina zoo din orasul ucrainean Lutsk. Puiul de numai cateva luni a tipat si s-a tanguit indelung atunci cand a fost smuls de langa mama sa. Nastia fost bagata cu forta intr-o cusca mica si dusa la Vinita. In iulie 2012, VIER PFOTEN a reusit sa o elibereze din mainile samsarilor pentru a o duce inapoi la mama ei. Dupa 4 luni, Nastia a fost dusa in noua rezervatie pentru ursi de la Jitomir, construita de VIER PFOTEN, unde mai exista cel putin inca doua locuri disponibile.

 

Materialul video integral, cu concursul de caini cu ursi din Vinita si cu declaratii ale reprezentantului VIER PFOTEN, Amir Khalil, este disponibil la cerere 

 

O versiune scurta a materialul video poate fi vizionata pe You Tube:

http://youtu.be/uN6a8PR-jZg

 

Toate cele bune

 

*******************************************************************************
Livia Cimpoeru
Press Officer VIER PFOTEN Romania
 
Tel: +40-21-316-77-31
Mobile: +40-734-660-726
Fax: +40-21-311-25-99
livia.cimpoeru@vier-pfoten.org
********************************************
VIER PFOTEN Romania
Maica Alexandra street, no. 24
District 1, Bucharest
Website: www.vier-pfoten.ro , www.four-paws.org
********************************************

Nu blana il face pe om. Simte-te bine in pielea ta!

 

0 comentarii2415 vizualizări23 iulie 2013
rss 2.0
rss 2.0