Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Marti 13 Aprilie 2021 - 14587
CAROL I - UN REGE DEVOTAT.

Carol I, rege al Romaniei, principe de Hohenzollern - Sigmaringen, pe numele sau complect Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwing von Hohenzollen-Sigmaringen, (n. 20 aprilie 1839, Sigmaringen - d. 10 octombrie 1914, Sinaia) a fost domnitorul, apoi regele Romaniei, care a condus Principatele Romane si apoi Romania dupa abdicarea lui Alexandu Ioan Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Romane, iar intre 1879 si 1914 a fost protector si presedinte de onoare al aceleiasi institutii. In cei 48 de ani ai domniei sale ( cea mai lunga domnie din istoria statelor romanesti), Carol I a obtinut independenta tarii, datorita caruia i-a si crescut imens prestigiul, a redresat economia si a pus bazele unei dinastii. A construit in muntii Carpati castelul Peles, care a ramas si acum una dintre cele mai vizitate atractii turistice ale tarii. Dupa razboiul ruso-turc (1877-1878), Romania a castigat Dobrogea, iar Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunare, intre Fetesti si Cernavoda.

            Carol s-a nascut in Principatul Hohenzollern - Sigmaringen la Sigmaringen ca Print Karl von Hohenzollen-Sigmaringen. Era cel de-al doilea fiu al printului Karl Anton si al sotiei sale, principesa Josephine. Dupa finalizarea studiilor elementare din Dresda s-a inscris la scoala de cadeti din Münster, pe care a absolvit-o cu calificativul bine devenind sublocotenent de dragoni. La 1 ianuarie 1857 a fost numit locotenent secund in suita unui regiment de artirelie. In 1957 a terminat cursurile Scolii de Artirelie si Geniu din Berlin, iar in anul 1864 a participat ca voluntar in armata Prusiei, la Al Doilea Razboi al Schleswigului, mai ales la asaltul citadelelor Fredericia si Dybbøl, experinta care ii va fi de folos mai tarziu in razboiul ruso-turc. In 1866 a fost inaintat la gradul de capitan. Desi nu era de statura inalta, Carol a fost descris drept soldatul perfect, sanatos, disciplinat si, deasemenea, un politician excelent, cu vederi liberale. Cunostea bine mai multe limbi europene. Familia sa, dinastia Hohenzollern - Sigmaringen, era inrudita cu familia lui Napoleon al III-lea si avea relatii excelente cu acesta. Romania era in ecea perioada sub o influenta puternica a culturii franceze, iar recomandarea de catre Napoleon al III-lea a printului Carol a valorat mult in ochii politicienilor romani, la fel ca si rudenia de sange cu familia prusaca domnitoare. Ion Bratianu a fost politicianul roman trimis sa negocieze cu Carol si familia acestuia posibiliatatea ca printul Carol sa vina pe tronul Romaniei. Pe 10 mai 1866 Carol a intrat in Bucuresti. Vestea sosirii sale fusese transmisa prin telegraf si a fost intampinat de o multime entuziasta de oameni, dornici sa cunoasca noul conducator. La Baneasa i s-a inmanat cheia orasului. Si-a rostit juramantul in limba franceza: "Jur de a fi credincios legilor tarii, de a pastra religiunea Romaniei precum si integritatea teritoriului ei, si de a domnii ca domn constitutional". Domnia lui Carol I a inceput de fapt, in aprilie 1866, odata cu intrarea sa in tara. Proclamat domnitor al Romaniei in ziua de 10 mai 1866, ramane cu acest titlu pana in 14 martie 1881, cand este proclamat rege, devenind astfel primul rege al Romaniei. A fost primul monarh din dinstia Hohenzollern - Sigmaringen, al carui nume se transforma, incepand cu regele Ferdinand I, in Casa Regala de Romania, dinastie care va conduce tara pana la proclamarea Republicii Populare Romane in 1947.

            Domnia indelungata a lui Carol a ajutat dezvoltarea rapida a statului roman. Dar, spre sfarsitul domniei sale si inceputul Primului Razboi Mondial, regele dorea sa intre in razboi de partea Puterilor Centrale, in timp ce opinia publica era de partea Antantei. Carol a semnat un tratat secret in 1883, care lega Romania de Tripla Alianta si, desi tratatul trebuia activat doatr in cazul in care Rusia imperialista ar fi atacat unul dintre membrii tratatului, Carol era convins ca cel mai onorabil ar fi fost intrarea in razboi de partea Imperiului German. In 21 iulie / 3 august 1914 a fost convocata o intrunire de urgenta a Consiliului de Coroana unde Carol le-a comunicat acestora existenta tratatului si si-a exprimat dorinta sa. A intampinat o opozitie ferma din partea majoritatii membrilor Consiliului de Coroana. Carol I moare pe 27 septembrie 1914.

 

(Coroana Romana la 140 de ani, Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2008)

.

Clubul Monarhistilor Bistrita.

0 comentarii2247 vizualizări21 august 2013
rss 2.0
rss 2.0