Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Marti 13 Aprilie 2021 - 14587
"Traiasca Regele" - Imnul regal al Romaniei.

"Traiasca Regele" a fost imnul care a insotit, de-a lungul a peste o jumatate de secol, pe romanii reuniti sub Coroana Romaniei cu idealurile nationale ale Reintregirii, in timpul Primului Razboi Mondial si ale eliberarii de catre armata romana, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, dar si in toata durata istorica a Regatului Romaniei, de sub sceptrul Dinastiei Romane, incepand cu intaiul Rege Carol I, pana la abolirea, fara consultarea poporului, a monarhiei, la 30 decembrie 1947.

Imnul Regal a fost compus in anul 1862, de catre Eduard Hübsch, compozitor si violonist de origine germana, in vremea aceea, capelmaistru, la Iasi. Linia melodica a acestui imn a fost incorporata ca fragment in "Poema Romana" de catre George Enescu. Omagiul adus tarii sale si Familiei Regale prin inserarea «Imnului Regal» in «Poema Romana» a ramas pana in ziua de astazi un punct de referinta in creatia enesciana, numerotat cu op. 1 in catalogul creatiei sale..

Incepand cu anul 1840 in Principatele Romane s-a nascut ideea unui imn national care sa se intoneze mai ales la festivitatile oficiale unde aparea domnitorul tarii. In anul 1862 chiar s-a organizat un concurs pentru Imnul de Stat al Romaniei. A fost retinuta piesa "Mars triumfal si primirea steagului si a Mariei-Sale Printul Domnitor" scris de Eduard Hübsch, intonat fara text o perioada, pentru ca in anul 1884 sa-i fie insusite versurile poetului national Vasile Alecsandri, si sa fie intitulat "Traiasca Regele".

In anul 1881 cu prilejul incoronarii regelui Carol I, poetul Vasile Alecsandri a scris textul "Imnului regal roman". Imnul s-a cantat in mod oficial pentru prima data in Romania, in anul 1884, la incoronarea regelui Carol I. Imnul a fost preluat si inclus ulterior de George Enescu in deznodamantul capodoperei sale.

Imnul Regal a fost intonat, in mod oficial saizeci si patru de ani, pana in anul 1948, cand i-a luat locul un imn cu avanturi proletar-bolsevice, antimonarhice, "Zdrobite catuse", pe textul lui Aurel Baranga si muzica lui Matei Socor.

In toate timpurile calauzite de mesaje succesive, purtate de muzica si textele imnurilor, din trecutul istoric, pana in timpul actual, Imnul Regal a rasunat si rasuna astazi, fiind singurul care se poate asocia fara dizarmonia absoluta, cu actualul imn, "Desteapta-te romane!" (creat in 1848, intr-o perioada de aprigi framantari si neimpliniri nationale, cu un mesaj involburat al textului si o constructie apasatoare, de factura bizantina a melodiei).

Imnul Regal al Romaniei este cantecul celor mai fericite generatii din istoria statului modern roman, cel mai luminos si demn imn de stat pe care l-am avut vreodata statul roman. Cuvinte precum: "pace", "onor", "iubitor", "glorios", "norocos", "eroi", "falnic", "Rai vesel pamantesc", etc., graviteaza in jurul notiuniilor de Rege, de Patrie si de Dumnezeu, insotite de o melodie exuberanta, asternuta intr-o tonalitate majora, aspecte care fac din Imnul Regal al Romaniei un veritabil cantec national ce emana optimism, credinta si mandria de a fi roman.

 

" Traiasca Regele / In pace si onor / De tara iubitor / Si-aparator de tara /

Fie Domn glorios / Fie peste noi / Fie-n veci norocos / In razboi, razboi /

O! Doamne Sfinte / Ceresc parinte / Sustine cu a Ta mana / Coroana Romana! /

Traiasca Patria / Cat soarele ceresc / Rai vesel pamantesc / Cu mare, falnic nume. /

Fie-n veci el ferit / De nevoi, / Fie-n veci locuit / De eroi, eroi. /

O! Doamne Sfinte, / Ceresc Parinte, / Intinde a Ta mana / Pe Tara Romana! " 

 

 

prof. Claudiu Sular. ( Clubul Monarhistilor Bistrita)

0 comentarii4438 vizualizări22 august 2013
rss 2.0
rss 2.0