Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Regele Mihai, Salvatorul.

Regele Mihai este barbatul care la nici 23 de ani a reusit sa schimbe harta Europei printr-un sincer gest de curaj si patriotism si sa salveze de la disparitie statul Romania. 23 august 1944. La Bucuresti are loc o lovitura de palat urmata de o insurectie armata cu consecinte extraordinare asupra viitorului Europei. Regele Mihai il invita la Palatul Regal pe Primul ministru Ion Antonescu care se autointitulase "Conducator al Statului" cerindu-i acestuia sa intrerupa ostilitatile militare cu  Aliatii (URSS, SUA si Marea Britanie) si sa declanseze imediat operatiunile militare antigermane si antimaghiare de recuperare a nordului Transilvaniei, cedat Ungariei in urma cu 4 ani sub presiunea lui Hitler. Dupa aproximativ doua ore de discutii, Antonescu refuza solicitind pentru aceasta un ragaz de doua zile pentru a se consulta cu...HITLER!!, situatie in care Regele il demite si dispune arestarea acestuia. Numeste un nou prim ministru in persoana generalului Constantin Sanatescu care in aceeasi noapte  formeaza un nou guvern, lovitura de palat fiind incununata de succes fara varsare de singe. Noul guvern declanseaza de indata insurectia armata menita sa anihileze in urmatoarele saptamini trupele germane de ocupatie aflate pe teritoriul Romaniei si sa declanseze operatiunile militare de recuperare a teritoriilor cedate Ungariei.

            Evenimentele din 23-24 august 1944 din Romania, desii previzibile, au provocat   deruta in rindurile oficialitatilor politice si militare din cele doua tabere aflate in conflict, reactia Germaniei fiind mai rapida dar fara consecinte foarte importante. Surprinzator, dar se pare ca nici  Aliatii nu au fost foarte incintati.  Chiar si astazi multi politicieni si alegatori inteleg inca acele evenimente asa cum le-a fost predata la scoala in perioada comunista, anume ca o lovitura de stat care a inaugurat comunismul in Romania . In realitate, aceasta lovitura de stat comunista a avut loc la data de 6 martie 1945.

Pentru o mai corecta intelegere a acelor evenimente vom prezenta pe parcursul mai multor editii ale suplimentului "COROANA ROMANA" contextul, actiunile si  autorii lor, consecintele imediate si pe termen lung a acelor evenimente.

 

CONTEXTUL  ISTORIC  23-24 august 1944.                   

            Cu citeva luni mai devreme,   in noiembrie-decembrie 1943, la Teheran s-au intilnit "Cei Trei Mari": adica Franklin Delano Roosevelt - Presedintele Statelor Unite ale Americii, Winston Churchill - Primul Ministru britanic si Iosif Visarionovici Stalin, dictatorul sovietic pentru a hotari asupra a doua chestiuni principale:

  1. modul in care se va purta razboiul impotriva Germaniei hitleriste si aliatilor sai si
  2.  modul in care va fi organizata lumea dupa incheierea razboiului si indeosebi cum va arata viitoarea harta politica a  Europei.

            In scenariul postbelic al  "Celor Trei Mari" , cu nimic mai putin sumbru decit scenariul hitlerist, acestia au impartit Europa in doua printr-o altfel de linie "ribentrop-molotov",  linie de demarcatie care ar fi trecut pe teritoriul Romaniei, urmind linia crestelor carpatine si continuind prin mijlocul a ceea ce a fost cindva Iugoslavia. Acesta linie de demarcatie urma sa separe imperiul sovietic de cel britanic imperii ce au fost desemnate in documente oficiale semnate de catre acestia prin sintagma cod "zone de influenta". Atunci americanii au renuntat la orice pretentii in Europa in schimbul hegemoniei absolute asupra Pacificului si paritar cu britanicii asupra Atlanticului. Acesta linie de demarcatie, care se mai afla si astazi pe diverse harti secrete fie de strategie militara fie ale unor grupari oculte, a fost atit de explicit facuta publica si "argumentata" drept linie naturala de separatie prin publicarea in 1993 a cartii "Ciocnirea civilizatiilor si refacerea ordinii mondiale" de catre un peronaj ciudat cu numele de Samuel P. Huntington, supranumit "un Machiavelli al vremurilor noastre".

            Surprinzator de putina lume cunoaste faptul ca atunci s-a hotarit printre altele dezmembrarea Germaniei in 7 parti/state din care doua urmau sa fie alipite Rusiei si respectiv Poloniei, celelalte 5 state urmind sa aiba suveranitate proprie. Aceasta dealtfel s-a si intimplat: Prusia Orientala revine Rusiei;  partea de est a Germaniei  este cedata Poloniei in schimbul amputarii teritoriale facute de sovietici in anul 1939, Polonia fiind practic "mutata" spre vest, alipindu-i-se un teritoriu populat in proportie covarsitoare de populatie germana, populatie care a fost jefuita si obligata sa migreze spre vest daca a scapat cumva de deportare in Siberia; Austria redevine stat independent; celelalte 4 state  au exista temporar sub ocupatia aliatilor. La citiva ani de la terminarea razboiului statele germane aflate sub ocupatie americana, britanica si franceza s-au unificat sub titulatura de Republica Federala a Germaniei, iar ceea ce a ramas a purtat pina in anul 1990 numele de Republica Democrata Germana, stat comunist aflat sub hegemonia Uniunii Sovietice.

           

            Tot atunci, in 1943 la Teheran  cei trei mari au hotarit desfiintarea ca stat a pricipalului  aliat militar din Europa al Germaniei, adica Romania prin impartirea in cinci:
1. Moldova integral, de la Carpati la Nistru, inclusiv Galatiul revenea sovieticilor,
2. Banatul revenea Serbiei, inclusa "zonei de influenta" sovietica
3. Transilvania revenea integral Ungariei, inclusa "zonei de influenta" britanice. Asupra viitorului Transilvaniei s-au purtat discutii si negocieri mai intense, rusii revendicind de la inceput, se pare fara succes, Transilvania de Nord sau macar Maramuresul.
4. Dobrogea se diviza in doua: jumatate din Dobrogea, incluzind Delta Dunarii si Constanta revenea direct sovieticilor iar cealalta parte a Dobrogei, care includea Mangalia, revenea Bulgariei, granita dintre acestea urmind  aproximativ traseul actual al canalului Dunarea-Marea Neagra. Astfel ca se realiza un vechi vis rusesc: stabilirea unui contact direct cu slavii din sud.
5. Se constituia un mic regat inclus "zonei de influenta" sovietice compus din Muntenia si Oltenia, care probabil chiar asa s-ar fi numit "Regatul Munteniei si Olteniei", sugerindu-se astfel posibilitatea dezmembrarii ulterioare si a acestei entitati. Numele de ROMANIA urma sa dispara definitiv si irevocabil din constiinta si de pe harta lumii.

            Aceste impartiri teritoriale sugereaza si estimarile de la acea vreme a aliatilor asupra teitoriilor pe care se vor fi aflat la sfirsitul razboiului, armatele statelor invingatoare.

Tot atunci "Cei Trei" au mai hotarit ca
• se vor informa reciproc asupra oricaror incercari venite din partea inamica, fie de la putere fie din opozitie, de a negocia o pace sau un armistitiu separat
• Nu vor accepta din partea niciunui inamic nici un fel de propunere de pace sau armistitiu ci numai CAPITULAREA NECONDITIONATA. Aici consider important sa citez declaratia facuta de catre  un spion britanic parasutat in Romania in acelasi an 1943, dupa conferinta dela Teheran: "La sfirsitul anului 1943, participantii la Operatiunea AUTONOMUS au fost trimisi sa-l informeze pe Iuliu Maniu, liderul opozitiei romane, ca Romania devenise o chestiune de resortul sovieticilor si ca singura cale ce-i mai ramasese era capitularea neconditionata in fata Armatei Rosii. Cu toate acestea, Maniu, anglofil indirjit, a ignorat mesajul si a continuat pregatirile pentru lovitura antigermana ce avea sa grabeasca victoria noastra asupra Reich-ului. Nici macar progermanul Antonescu nu credea ca Occidentul a abandonat Romania; el a refuzat sa ne dea pe mina Gestapo-ului si asfel ca probabil ne-a salvat viata "- Ivor Poters, Operation Autonomus, ed. Chatto&Windus, London, 1989

           

CONSECINTE IMEDIATE

            Gestul de la 23 august 1944 al Regelui Mihai a schimbat insa total datele problemei, cu urmatoarele consecinte:
• Razboiul iremediabil pierdut de catre Romania, s-a scurtat dupa aprecierea analistilor militari de atunci sau de mai tirziu cu 180 de zile
• Frontul de est s-a mutat in numai doua luni spre vest cu peste 400 km
• Romania a fost scutita de distrugerile imense soldate cu enorme pagube materiale si cu milioane de vieti omenesti pierdute sau duse in robia siberiana, asa cum s-a intimplat cu germanii
• Au fost crutate sute de mii de vieti ale soldatilor sovietici care ar fi pierit intr-o inversunata rezistenta romano-germano-maghiara
• Purtarea razboiului s-a facut in continuare in baza unui ARMISTITIU si nu a unei capitulari neconditionate.

           

            Fara gestul Regelui Mihai comunismul ar fi fost stavilit probabil pe crestele Carpatilor si anglo-americanii ar fi ajuns pina in Ungaria si Transilvania in aceste 180 de zile. Dar intrebarea este: Regele tuturor romanilor avea voie sa nu incerce totul pentru a evita desfiintarea Romaniei, doar pentru a salva o pretinsa democratie occidentala, pentru a asigura o pretinsa reparatie istorica in favoarea Ungariei, pentru a proteja populatia Germaniei de invazia sovietica si pentru a obtine in schimb coroana a unui statulet care s-ar fi numit "Regatul Munteniei si Olteniei"?

 

Continuare in numarul urmator.

           

M.F. (Clubul monarhistilor bistriteni)

 

0 comentarii2793 vizualizări22 august 2013




rss 2.0
rss 2.0