Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Joi 13 August 2020 - 17764 vizitatori azi
Atentie la folosirea surselor de incalzire! Monoxidul de carbon a facut 73 de victime anul trecut.

In  aria de activitate a companiei Delgaz Grid s-au inregistrat 34 de cazuri de intoxicatii cu CO in 2016; Peste 50% dintre cazuri au avut loc in numai 3 luni, de la debutul sezonului rece;Un numar de 62 de persoane au fost la un pas de moarte, iar alte 11 nu au mai putut fi salvate, anul trecut, din cauza utilizarii unor aparate alimentate cu gaze naturale racordate necorespunzator la cosurile de evacuare a gazelor arse, neetanse sau infundate, precum si a folosirii aragazului ca sursa de incalzire.  

 In prima zi de Craciun, doi copii in varsta de 2 ani, respectiv 4 ani, din localitatea Lechinta - judetul Bistrita Nasaud, au fost la un pas de a-si pierde viata, suferind intoxicatii cu monoxid de carbon tot ca urmare a utilizarii aragazului ca sursa de incalzire. Iar lista cu astfel de evenimente tragice poate continua.

 In judetul Cluj, 33 de persoane au avut de suferit in urma intoxicatiei cu monoxid de carbon din cauza evacuarii insuficiente a gazelor arse, iar doua persoane au decedat.

 Mai bine de jumatate dintre cazurile de intoxicatii cu monoxid de carbon din 2016, respectiv 56 %, s-au petrecut in ultimele trei luni ale anului, o data cu debutul sezonului rece. Tot in aceasta perioada au fost inregistrate 10 din cele 11 decese consemnate pe parcursul anului trecut.

 Delgaz Grid trage un semnal de alarma privind aceste evenimente nefaste care pot fi evitate prin luarea unor masuri simple de siguranta la debutul sezonului rece si care sunt esentiale pentru prevenirea intoxicatiilor cu monoxid de carbon si asfixierilor.

 Astfel, pentru asigurarea unei ventilatii corespunzatoare in incaperile unde functioneaza aparate care sunt alimentate cu gaze naturale, sistemele de evacuare a gazelor arse trebuie sa fie verificate la inceputul sezonului rece, in fiecare an. Curatarea cosurilor de fum si a hornurilor trebuie sa se efectueze de cel putin doua ori pe an, o data obligatoriu inaintea venirii sezonului rece si doar de catre persoane sau firme autorizate.

 De asemenea, consumatorii de gaze naturale trebuie sa supravegheze aparatele neautomatizate care functioneaza cu flacara deschisa si sa nu le foloseasca in scopul incalzirii locuintei.

 Pentru semnalarea unor posibile scurgeri de gaz sau a prezentei monoxidului de carbon in interiorul locuintei, este recomandata montarea detectoarelor. In privinta detectoarelor de gaz este bine sa stim ca acestea sunt obligatorii pentru instalatiile noi in care se monteaza aparate consumatoare de combustibili gazosi, in incaperi care au ferestre cu geamuri cu grosime mai mare de 4 mm sau care sunt din geam securizat sau termopan, insa este recomandabil ca acestea sa fie montate si in instalatiile vechi.

 

 

Departament Comunicare Corporatista

E.ON Romania.

 

 

 

 

0 comentarii4690 vizualizări25 ianuarie 2017
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0