Patronate Joi 19 Iulie 2018 - 20594 vizitatori azi
E.ON si MOL vor dezvolta, in Romania, o retea nationala de 40 de statii de incarcare a vehiculelor electrice.

Investitia, care va incepe in acest an si se va incheia in 2020, va fi sustinuta cu finantare nerambursabila din fonduri europene; Initiativa face parte dintr-un proiect mai amplu, denumit NEXT-E, care vizeaza dezvoltarea unei retele pan-europene de statii de incarcare ce va traversa sase tari; NEXT-E primeste cel mai mare grant de e-mobilitate din partea Comisiei Europene, pentru a extinde infrastructura de incarcare a vehiculelor electrice in tarile de coeziune.

 Comisia Europeana a anuntat, in data de 23 iunie, ca proiectul NEXT-E a fost selectat pentru a primi fonduri prin intermediul Mecanismului pentru interconectarea Europei (Connecting Europe Facility - CEF), cu o cofinantare recomandata de 18,84 milioane Euro, acesta reprezentand un grant pentru a sustine dezvoltarea unei retele de incarcare a vehiculelor electrice.

 Prin intermediul proiectului NEXT-E vor fi instalate 222 de statii standard de incarcare rapida (50 kW) si 30 de statii de incarcare ultrarapida (150-350 kW), creandu-se astfel o infrastructura esentiala pentru incarcarea vehiculelor electrice in Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croatia si Romania.

 Proiectul a fost selectat dintre 152 de proiecte din domeniul transporturilor, numarul initial al proiectelor fiind 349, cu o suma totala solicitata pentru co-finantare CEF de 7,5 miliarde Euro.

 Proiectul NEXT-E reprezinta un model de cooperare a catorva grupuri-lider in sectoarele de electricitate, petrol si gaze, acestea unindu-si fortele cu producatorii de automobile pentru a crea o retea de incarcare interoperabila si nediscriminatorie, ca alternativa viabila la vehiculele echipate cu motoare cu combustie interna. Consortiul este alcatuit din companiile din cadrul Grupului E.ON (Zapadoslovenská energetika din Slovacia, E.ON Czech Republic, E.ON Hungary, E.ON Romania), companiile din cadrul Grupului MOL (reprezentate de filialele din toate cele 6 tari participante), Hrvatska elekropriveda din Croatia, PETROL (din Slovenia si Croatia), Nissan si BMW.

 

In Romania vor fi instalate, in cadrul acestui proiect, 40 statii de incarcare rapida a vehiculelor electrice. Un numar de 19 statii vor fi instalate de catre E.ON Energie Romania, care va sustine aceasta investitie printr-o finantare nerambursabila din fonduri europene, in valoare de peste 1 milion de euro. Alte 21 de statii vor fi instalate de catre partenerul MOL Romania.

Statiile de incarcare rapida vor fi amplasate in perimetrele unitatilor din reteaua de distributie a carburantilor operata de compania MOL si vor urmari acoperirea unor puncte importante de pe traseul a trei rute de transport rutier: Arad-Bucuresti-Constanta (culoar IV pan-european), Sebes-Targu Mures-Iasi si Suceava-Bucuresti-Giurgiu (partial culoar IX pan-european).

 

 "Acesta este doar inceputul proiectului E-Mobility. Pe langa faptul ca reprezinta un model de business de viitor, este si o initiativa care are o puternica legatura cu eforturile de protejare a mediului inconjurator, subiect luat tot mai serios in considerare si in Romania. De asemenea, prin implicarea in astfel de proiecte dorim sa venim in intampinarea nevoilor clientilor nostri, cei care se afla in centrul preocuparilor noastre permanente de a le oferi produse, servicii si solutii noi", a declarat Frank Hajdinjak, director general al E.ON Romania.

 

"Scopul nostru este de a oferi cele mai bune servicii persoanelor aflate in miscare, conform strategiei pentru 2030 a Grupului MOL. Instalarea de incarcatoare pentru masini electrice in statiile noastre, ca parte a proiectului NEXT-E, ne va ajuta sa devenim prima alegere a clientilor nu doar in materie de carburanti, produse alimentare sau oferte gastro puse la dispozitie in statiile noastre Fresh Corner, ci si in ceea ce priveste alternativele la carburantii traditionali", a declarat Camelia Ene, Country Chairman & CEO al MOL Romania.

 

Consortiul NEXT-E va sprijini planurile nationale de e-mobilitate si strategia de expansiune a vehiculelor electrice in regiune, dezvoltand solutii sustenabile de incarcare, evaluand integrarea energiei regenerabile si introducand procese inovatoare de business si pachete pentru consumatori in vederea reducerii dependentei de titei, contribuind astfel la procesul de decarbonizare in Europa. Consortiul va colabora indeaproape cu ministerele transporturilor, Comisia Europeana si autoritatile care elaboreaza politici sectoriale, pentru a se asigura ca lectiile invatate in cadrul acestui proiect se regasesc intr-o implementare eficienta a infrastructurii de incarcare a vehiculelor electrice.

 

In cadrul proiectului se va realiza si un studiu complex de piata pe partea de e-mobilitate, care va indica cea mai buna strategie si cele mai eficiente abordari, din punct de vedere al costurilor, a infrastructurii de incarcare a vehiculelor electrice si a prestarii de servicii, in vederea impulsionarii utilizarii de vehicule electrice in regiune, conectand astfel tarile din Europa de Vest cu cele din zona de coeziune a proiectului si transformand conducerea unei masini intr-o experienta confortabila, bazata 100% pe electricitate. Planurile detaliate de retea si studiile vor fi urmate de un proiect-pilot in doua etape, care va include montarea de incarcatoare rapide si de incarcatoare ultrarapide, care vor rezulta intr-un plan final de implementare la nivel regional a vehiculelor electrice si intr-un plan etapizat. Activitatile aferente proiectului au inceput in 2017, prin lansarea unor activitati cu intindere pe mai multi ani, fiind planificate a se incheia pana la 31 decembrie 2020.

 

Proiectul NEXT-E a fost selectat pentru acordarea de fonduri de catre Agentia Executiva de Inovatie si Retele (INEA) a Comisiei Europene, prin intermediul solicitarii de propuneri lansate in data de 13 octombrie 2016.

 

Evaluarea oficiala a proiectului mentioneaza: "Relevanta actiunii propuse in forma sa redusa este foarte mare, ea promoveaza decarbonizarea, mobilitatea sustenabila si conectivitatea intermodala. Actiunea este una foarte matura si e de asteptat ca va avea un impact pozitiv, ca va aduce probe practice ca baza solida pentru luarea de decizii si ca va avea si o strategie pentru implementarea in viitor a unei retele complete de incarcare pentru vehiculele electrice in intreaga Europa de Est."

 

Investitia are loc in cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei (Connecting Europe Facility - CEF), mecanismul financiar al UE venind in sprijinul retelelor de infrastructura. Comisia propune sa se investeasca suma de 2,7 miliarde Euro in 152 proiecte-cheie de transport care vin in sprijinul unei mobilitati competitive, curate si conectate in Europa.

 

In paralel, separat fata de proiectul NEXT-E, E.ON Romania a instalat deja mai multe statii de incarcare a autovehiculelor electrice si a inceput un program de completare a propriei flote cu masini cu emisii zero, dand astfel comunitatii si autoritatilor locale un puternic semnal legat de preocuparile sale privind reducerea poluarii.

Mai exact, in acest an au fost instalate 7 statii de incarcare, dintre care trei sunt functionale la sediile E.ON din Iasi, Targu Mures si Bucuresti, iar celelalte patru in Iasi, in locatii ale unui dealer auto si la Universitatea Tehnica. Totodata, un numar de trei autovehicule electrice VW au intrat recent in flota companiei.

 

Despre E.ON Romania

E.ON a intrat in Romania in anul 2005, cand a preluat fostele societati de stat din domeniul gazelor naturale si energiei electrice. Companiile din structura grupului E.ON opereaza, in prezent, o retea de distributie a gazelor naturale in lungime de peste 21.650 km, respectiv o retea de distributie a energiei electrice de peste 81.500 de kilometri si desfasoara activitati in 20 de judete situate in jumatatea de Nord a tarii, avand circa 3,1 milioane de clienti. In ultimii 11 ani, E.ON a investit in Romania peste 1,4 miliarde de euro.

 

 

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie internationala integrata si independenta, cu sediul central in Budapesta, Ungaria. Are operatiuni in peste 30 de tari, aproximativ 25.000 de angajati in intreaga lume si peste 100 de ani de experienta in industrie. In domeniul explorarii si productiei de hidrocarburi, experienta de peste 75 de ani a Grupului sprijina operatiunile de productie in 8 tari si activitatile de explorare in 13 tari. Grupul MOL controleaza patru rafinarii si doua unitati petrochimice la nivelul managementului integrat al lantului de aprovizionare, in Ungaria, Slovacia si Croatia. Compania are, de asemenea, o retea de aproximativ 2.000 de benzinarii in Europa Centrala si de Sud-Est, in 10 tari, din care peste 200 in Romania.

 

 

Contacte pentru presa

 

E.ON Romania

Comunicare Corporatista

Iulian Bortos

T: +40-729-729-202

E-mail: iulian.bortos@eon-romania.ro

 

MOL Romania

Director de Comunicare

Roxana Petrescu

T: +40-723-313-001

E-mail: rpetrescu@molromania.ro

 

0 comentarii2289 vizualizări08 iulie 2017
rss 2.0
rss 2.0