Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Duminica 12 Iulie 2020 - 7256 vizitatori azi
252 de statii de incarcare rapida si ultra-rapida pentru autovehicule electrice in Europa Centrala si de Est.

Consortiul NEXT-E si UE semneaza un acord de finantare pentru 252 de statii de incarcare rapida si ultra-rapida pentru autovehicule electrice in Europa Centrala si de Est. O retea de 222 de statii de incarcare rapida si 30 ultra-rapida pentru autovehicule electrice va conecta sase tari din Europa Centrala si de Est, pe rutele principale de transport; Este cea mai mare finantare acordata de UE Connecting Europe pentru  proiectele privind autovehiculele electrice, respectiv 18,84 milioane EUR;

Reteaua NEXT-E va fi interoperabila in cadrul tarilor participante si va fi conectata la retele de statii de incarcare pentru autovehicule electrice (VE) din Europa de Vest, in vederea crearii unei retele integrate in  UE.

Tallinn - Estonia, 9 noiembrie 2017 - Partenerii din cadrul consortiului NEXT-E au semnat, azi, la Tallinn, in cadrul evenimentului Digital Transport Day, un acord de finantare cu INEA (Innovation and Networks Executive Agency), care va face posibila construirea unei retele de incarcare pentru autovehicule electrice in sase tari din Europa Centrala si de Est: Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croatia si Romania.

Demersul marcheaza un punct de referinta in cadrul extinderii e-mobilitatii in tarile membre si pentru viitorul transportului la nivel european.

In luna iulie 2017, proiectul NEXT-E a fost selectat de Comisia Europeana pentru cofinantare prin intermediul programului  Connecting Europe Facility (CEF). Consortiul NEXT-E va primi 18,84 milioane euro in vederea implementarii proiectului, aceasta fiind cea mai mare finantare CEF acordata unui proiect privind vechiculele electrice. In cadrul acestuia, consortiul va instala 222 de statii de incarcare rapida multi-standard (50 kW) si 30 de statii de incarcare ultra-rapida (150-350 kW) de-a lungul principalelor coridoare europene de transport si a retelei trans-europene de transport (TEN-T). Ca o premiera absoluta, calatoria pe distante lungi, bazata 100% pe electricitate, va fi posibila in sase state membre, cu legaturi catre tarile vecine.

Proiectul NEXT-E reprezinta cooperarea a patru companii de top din cadrul sectoarelor de electricitate, petrol si gaze naturale care si-au unit fortele cu producatorii de autovehicule pentru a crea o retea interoperabila de statii de incarcare a autovehiculelor electrice, ca alternativa viabila la autovehiculele echipate cu motoare cu ardere interna. Consortiul este format din companiile din cadrul Grupului E.ON (Zapadoslovenská energetika in Slovakia, E.ON Czech Republic, E.ON Hungary, E.ON Romania), Grupului MOL (filialele din cele sase tari participante), Hrvatska elektroprivreda din Croatia, PETROL (in Slovenia si Croatia), precum si Nissan si BMW.

"NEXT-E este un proiect inovator a carui realizare a presupus eforturi sustinute din partea industriei si sprijin din partea Comisiei Europene. In plus, colaborarea stransa cu alte proiecte este evidenta si subliniaza impactul semnificativ pe care il are dezvoltarea retelei de transport la nivel european. Obiectivul nostru este de a permite cetatenilor sa calatoreasca cu vehicule alimentate alternativ in intreaga Uniune Europeana", a declarat Herald Ruijters, Director, DG MOVE, Directia B - Investitii, Transporturi inovatoare si durabile, Comisia Europeana.

 "In cadrul grupului E.ON derulam mai multe proiecte la nivel european prin care  incurajam dezvoltarea utilizarii pe scara larga a autovehiculelor electrice, unul dintre cele mai nepoluante si sustenabile mijloace de transport. In acest context, este esential sa oferim posesorilor de autovehicule electrice un acces facil la statiile de incarcare. NEXT-E este un pas important pentru conectarea Romaniei la principalele rute de transport pentru autovehiculele electrice, dar, in acelasi timp, pentru E.ON reprezinta o oportunitate de a oferi produse si servicii noi, prin care sa vina in intampinarea dorintelor si a nevoilor clientilor sai", a declarat Frank Hajdinjak, director general al E.ON Romania.

"Proiectul NEXT-E este o investitie care rezolva o mare provocare legata de mobilitatea electrica si anume condusul pe distante lungi. Pentru prima data, soferii din toata regiunea vor avea acces la o retea de incarcatoare electrice care le va permite sa ajunga din Bucuresti in Praga, de exemplu, bazandu-se doar pe energie electrica. Din cele 40 de statii de incarcare din Romania, 21 vor reprezenta investitii realizate de MOL, acesta fiind inca un pas pe care il facem pentru a deveni un furnizor complet de solutii de mobilitate", a declarat Camelia Ene, CEO & Country Chairman MOL Romania.

"Piata de automobile electrificate - electrice si plug-in hybrid - se afla intr-o faza incipienta in Romania, dar se dezvolta rapid. Deja am dublat vanzarile de BMW i3 in acest an, comparativ cu 2016. Automobilul electrificat se dovedeste o solutie buna pentru orase, avand in vedere impactul de mediu, eficienta si costurile de utilizare, dar si experienta unica de condus. Prin proiecte de infrastructura importante extindem potentialul de utilizare si in afara oraselor si aducem noi argumente pentru extinderea pietei. De asemenea, proiectul NEXT-E anticipeaza dezvoltarea automobilelor electrice catre noi segmente, precum SAV, avand in vedere ca asteptam si o crestere  importanta de capacitate a bateriilor in anii urmatori", Wolfgang Schulz, director general BMW Group Romania.

In prezent, statiile de incarcare a autovehiculelor electrice sunt raspandite aleatoriu si de multe ori nearmonizate, cu risc de suprapunere sau discontinuitate in cadrul retelei. Proiectul NEXT-E s-a lansat pentru a face fata acestei provocari si pentru a crea o retea continua si eficienta din punct de vedere al costurilor, care sa  asigure posesorilor de automobile electrice posibilitatea de a conduce pe distante lungi si de a traversa mai multe tari.

Proiectul va asigura acces la expertiza relevanta tarilor care, in prezent, nu au un numar mare de vehicule electrice, precum Ungaria si Romania.

In vederea asigurarii interoperabilitatii catre Vest si crearii unei retele complet conectate, proiectul va fi coordonat alaturi de alte proiecte cofinantate de catre Connecting Europe Facility (CEF), ca de exemplu ULTRA-E, EAST-E si FAST-E.

Se prefigureaza ca instalarea statiilor de incarcare rapida va incepe in anul 2018, in vreme ce instalarea de statii ultra-rapida este planificata pentru anul 2019, anticipand noua generatie de autovehicule electrice cu autonomie extinsa. Finalizarea proiectului este estimata pentru sfarsitul anului 2020.

Nota pentru editori

Despre NEXT-E

Proiectul NEXT-E reprezinta cooperarea a patru companii de top din cadrul sectoarelor de electricitate, petrol si gaze naturale care si-au unit fortele cu producatorii de autovehicule pentru a crea o retea de statii de incarcare a autovehiculelor electrice interoperabila, de-a lungul coridoarelor TEN-T din Europa Centrala si de Est. 

Consortiul este format din companiile din cadrul Grupului E.ON (Zapadoslovenská energetika in Slovakia, E.ON Czech Republic, E.ON Hungary, E.ON Romania), Grupului MOL (filialele din cele sase tari participante), Hrvatska elektroprivreda din Croatia, PETROL (in Slovenia si Croatia), precum si Nissan si BMW.

Reteaua, alcatuita din 222 de statii de incarcare rapida multi-standard (50 kW) si 30 de statii de incarcare ultra-rapida (150-350 kW), are ca scop crearea unei infrastructuri in Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Croatia si Romania. Aceasta retea, a carei implementare este preconizata pentru anul 2020, va fi conectata cu reteaua de incarcatoare electrice din Europa de Vest, datorita coordonarii cu alte proiecte finantate prin intermediul CEF.

 

 

Innovation and Networks Executive Agency (INEA)  - este o agentie executiva a Comisiei Europene care sprijina implementarea programelor cu finantare europeana pentru transport, energie si telecomunicatii, inclusiv Facilitatea Connecting Europe (CEF).

Connecting Europe Facility (CEF) - un instrument financiar cheie al UE, care sprijina dezvoltarea de retele transeuropene performante, sustenabile si interconectate eficient in domeniile transportului, energiei si serviciilor digitale.

Trans-European Transport Networks (TEN-T) - sustine construirea noii infrastructuri de transport in Europa, precum si reabilitarea sau modernizarea celei existente cu obiectivul de a completa reteaua transeuropeana de transport (TEN-T) pana in anul 2030 si de a dezvolta o retea completa (Comprehensive Network) pana in anul 2050 astfel incat sa fie asigurata accesibilitatea catre toate regiunile europene.

Pentru mai multe informatii:

Iulian Bortos - E.ON Romania

Mobil: 0729.729.202

e-mail: iulian.bortos@eon-romania.ro

Roxana Petrescu - MOL Romania
Mobil: 0723.313.001

e-mail: rpetrescu@molromania.ro

Alexandru Seremet - BMW Group Romania

Mobil: 0726.266.224

E-mail: alexandru.seremet@bmwgroup.com

 

Intreaga responsabilitate pentru prezentul comunicat de presa ii apartine autorului. Uniunea Europeana nu poate fi trasa la raspundere pentru utilizarea informatiilor din prezentul comunicat.

0 comentarii3836 vizualizări09 noiembrie 2017
rss 2.0
rss 2.0