Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Duminica 16 Decembrie 2018 - 10052 vizitatori azi
Grupul TeraPlast estimeaza o dublare a EBITDA in 2018.

Bistrita, 15 februarie 2018 - Grupul TeraPlast, cel mai mare procesator de PVC din Romania si unul dintre principalii producatori de materiale pentru piata constructiilor si instalatiilor, a incheiat anul 2017 cu o EBITDA de 41 milioane lei. Grupul estimeaza o crestere de peste 100% a EBIDTA in 2018, dupa ce anul trecut a investit masiv intr-o serie de achizitii importante, care vor avea o contributie majora la rezultatele Grupului in 2018: participatia de 67% in Depaco, fabrica de panouri sandwich TeraSteel Serbia, business-ul Politub si fabrica de reciclare PVC.

Situatia consolidata a rezultatului global a Grupului TeraPlast pentru anul 2017 prezinta o cifra de afaceri de 427 milioane lei, in crestere cu 7% fata de anul precedent. 

Principalii indicatori, mil. Lei

 

2016

  2017

2018 (buget)

Cifra de afaceri

399

427

970

EBITDA ajustata*

 62

41

101 

Marja EBITDA

 16%

10%

  10%

 

*EBITDA ajustata: Rezultat opertional inainte de: Amortizare si ajustari pentru deprecierea activelor imobilizate, Provizioane pentru riscuri si cheltuieli, Rezultatul din iesirea si evaluarea la valoarea justa a imobilizarilor corporale si necorporale si a investitiilor imobiliare si a Cheltuielilor efectuate in legatura cu achizitia participatiilor in Depaco, TeraSteel Serbia si Politub in suma de 1,5 mil. lei in 2017 (2016: zero lei).

 

Grupul TeraPlast include societatea TeraPlast (producator de tevi, granule si profile din PVC), filialele TeraSteel Bistrita si TeraSteel Serbia (producatori de panouri sandwich si structuri metalice zincate), TeraGlass (producator de ferestre si usi din PVC), TeraPlast Logistic (incepand cu iunie 2016 coordoneaza activitatile logistice ale Grupului),  TeraPlast Ungaria (distribuitor), divizia de polietilena (fosta Politub, producator de tevi din polietilena) precum si societatea Depaco (producator de tigla metalica).

 

Anul 2017 a fost marcat de o serie de evenimente importante in dezvoltarea grupului TeraPlast. Printre acestea se numara achizitia producatorului de panouri sandwich Interlemind din Serbia. Cumparata in iunie 2017, investitia a depasit 6 milioane de euro. Aceasta este prima fabrica din strainatate deschisa dupa 1990 si aflata integral in proprietatea unei firme romanesti. In 2018, fabrica TeraSteel din Serbia isi propune sa vanda produse in valoare de peste 28 de milioane de euro. Acesta este un obiectiv cat se poate de realist, tinand cont de faptul ca TeraSteel Serbia are o fabrica identica cu cea din Romania care a avut in 2017 o cifra de afaceri de 38 mil. euro si deserveste o piata de 160 mil. euro, cu fabrica din Serbia.

 

Tot in 2017, grupul a incheiat acorduri pentru achizitionarea pachetului de 67% din Depaco, al doilea jucator de pe piata de tigla metalica, prin brandul Wetterbest. TeraPlast a preluat controlul Depaco in ianuarie 2018, dupa obtinerea avizului favorabil de la Consiliul Concurentei. La 31 decembrie 2017, Depaco era controlata in comun cu ceilalti asociati, prin urmare societatea este consolidata prin metoda punerii in echivalenta (Depaco nu a avut o contributie la EBITDA consolidata a grupului pentru anul 2017). Depaco a fost consolidata, ca subsidiara, incepand cu ianuarie 2018.

 

Seria de achizitii a continuat cu preluarea Politub, unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata tevilor de apa si gaz, care a intrat integral in portofoliul TeraPlast incepand cu luna octombrie a anului trecut. Din decembrie 2017, Politub a transferat business-ul catre TeraPlast ca un tot unitar, devenind divizia de tevi polietilena a TeraPlast. Pentru 2018, reprezentantii isi propun dublarea cifrei de afaceri pentru aceasta divizie.

Cifra de afaceri a TeraSteel Romania in 2017 a fost de 173 mil lei, iar EBITDA de 17,8 mil lei (2016: cifra de afaceri de 125 mil. lei, EBITDA de 15 mil. lei).

 

Cosmin Patroiu, director general TeraSteel: "Am multumirea ca daca in urma cu 10 ani eram jucatorul nr.11, acum suntem lideri pe piata panourilor sandwich cu spuma poliuretanica din Romania. TeraSteel Serbia a generat EBITDA din a doua luna de productie. Cu fabrica din Serbia, actionam pe o piata de 160 mil. euro. Ne-am propus pentru 2018 o cota de piata de aprox. 20%. De 3 ani exportam in Serbia, prin urmare avem cunostinte solide in aceasta piata."

 

Depaco este jucatorul numarul doi pe o piata de 300 mil. euro si isi propune pentru 2018 majorarea cotei de piata, in special in centrul si nordul tarii, unde la ora actuala are o prezenta redusa, dar si extinderea prezentei pe piata europeana.

 

Valeriu Irimescu, director General Depaco: "Ne-am intarit forta de vanzari si am inceput derularea planurilor de extindere si eficientizare a capacitatilor de productie."

 

Scaderea EBITDA consolidata a grupului se datoreaza lipsei de investitii in infrastructura care a impactat semnificativ TeraPlast SA, in particular divizia de instalatii si amenajari. Pentru anul 2018 compania estimeaza o economie de 1,5 mil.de euro cu materia prima, ca urmare a punerii in functiune a sectiei de PVC reciclat, in noiembrie 2017. De asemenea, TeraPlast si-a adaptat politicile de aprovizionare, stocuri si distributie la noile conditii de piata.

 

In vederea mentinerii pozitiei de lider de pe piata canalizarilor exterioare, dar si pentru a-si creste cota de piata pentru sistemele de canalizare interioara, pentru 2018 TeraPlast a pregatit lansarea de noi produse.

 

Mirela Pop, director general TeraPlast: "Am intrat in 2018 in top 10 reciclatori europeni si cu un portofoliu de produse structurat astfel incat sa putem raspunde provocarilor actuale ale pietei."

 

Grupul TeraPlast isi propune pentru anul 2018 o cifra de afaceri de peste 900 de milioane de lei. Portofoliul de produse al Grupului este structurat pe sapte linii de business: Instalatii & Amenajari, Profile tamplarie, Granule, Panouri termoizolante, Structuri metalice zincate, Tamplarie termoizolanta si Tigla Metalica - prin brandul Wetterbest, detinand pozitii de top pe o mare parte din aceste piete. Compania-mama TeraPlast este lider de piata pe segmentele de canalizari exterioare si granule, si este al doilea jucator de pe piata de canalizari interioare. Subsidiara TeraSteel este al doilea jucator de pe piata de panouri sandwich si liderul pietei de structuri metalice zincate.

 

Evenimente semnificative in 2017:

      Consiliul de Administratie al TeraPlast a decis in ianuarie 2017 infiintarea unei societati in Serbia, scopul acestei actiuni fiind dezvoltarea prezentei Grupului TeraPlast pe piata din Serbia

      Subsidiara Plastsistem si-a schimbat in ianuarie  denumirea si a devenit TeraSteel

      In Februarie Cosmin Patroiu a fost numit Director General al TeraSteel

      In Martie TeraPlast a incheiat acordul pentru achizitionarea pachetului de 50% din compania Depaco, al doilea jucator de pe piata de tigla metalica, prin brandul Wetterbest

      In Mai Consiliul de Administratie al TeraPlast a numit-o pe Mirela Pop in functia de Director General al TeraPlast

      In Iunie TeraPlast a achizitionat o fabrica de panouri sandwich in Serbia. Noua fabrica va dubla capacitatea de productie  de panouri a Grupului TeraPlast

      In Iunie Ioana Birta a fost numita Director Financiar al Grupului TeraPlast

      In August, TeraPlast si subsidiara TeraSteel au semnat un contract de vanzare-cumparare de actiuni cu New Socotub S.A., Franta, pentru achizitia pachetului reprezentand 50% din capitalul social al subsidiarei Politub S.A. Detinerea Grupului in Politub SA devine astfel 100%

      TeraPlast a incheiat acordul de achizitie a unui pachet suplimentar de 10% in Depaco, in luna Iunie. La 30 septembrie 2017, aceasta participatie nu este inca inregistrata la Registrul Comertului

      In Septembrie, a fost aprobata majorarea planului de investitii pe 2017 al grupului, cu peste 14%, de la 84 milioane de lei, la 96 milioane de lei

      In Octombrie Sorin Olaru, Managing Partner al Cetus Capital, si societatea RSL Capital Advisors SRL au intrat in Consiliul de Administratie TeraPlast

      In Octombrie, TeraPlast a anuntat finalizarea procesului de achizitie a Politub

      In Octombrie, TeraPlast a inaugurat oficial TeraSteel Serbia, prima fabrica romaneasca deschisa in strainatate dupa 1990

      In Noiembrie, Grupul TeraPlast ajunge la o detinere de 67% din capitalul social al Depaco dupa achizitia unui pachet de parti sociale de 7%

      Incepand cu 31 Decembrie 2017, activitatea Politub s-a transferat in TeraPlast, Politub devenind divizia de tevi polietilena a TeraPlast.

 

Detalii TeraPlast Group:

Cu o traditie de 120 de ani, Grupul TeraPlast este in prezent cel mai mare procesator de PVC din Romania si unul dintre cei mai importatii producatori de materiale pentru piata constructiilor si instalatiilor. Portofoliul de produse al Grupului este structurat pe sapte linii de business: Instalatii & Amenajari, Profile tamplarie, Granule, Panouri termoizolante, Structuri metalice zincate, Tamplarie termoizolanta si Tigla Metalica - prin brandul Wetterbest. Grupul TeraPlast este activ pe piata externa din octombrie 2017, dupa deschiderea TeraSteel Serbia, prima fabrica inaugurata dupa 1990 si aflata integral in proprietatea unei firme romanesti.

Facilitatile de productie ale companiilor din Grup sunt localizate in Parcul Industrial TeraPlast, dezvoltat pe o suprafata de peste 200.000 mp, in extravilanul municipiului Bistrita. In ultimii 10 ani Grupul TeraPlast a investit 246 de milioane de lei in dezvoltarea si modernizarea capacitatilor de productie, dar si in extinderea portofoliului de produse.

Incepand din 2 iulie 2008 cea mai mare companie din Grup - TeraPlast este listata la Bursa de Valori Bucuresti, sub simbolul TRP.

 Raportul pentru anul financiar 2017 poate fi consultat pe website-ul www.TeraPlast.ro / Investitori / sectiunea Rapoarte financiare si poate fi accesat in link-ul de mai jos: http://www.TeraPlast.ro/investitori/rapoarte-financiare/.

 

0 comentarii1953 vizualizări15 februarie 2018
rss 2.0
rss 2.0