Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Marti 18 Iunie 2019 - 4362 vizitatori azi
Monoxidul de carbon face anual zeci de victime. Cinci sfaturi simple care va pot feri de tragedii.

Numai anul acesta, in aria de activitate a Delgaz Grid, 27 de persoane s-au intoxicat cu monoxid de carbon, iar dintre acestea 5 au decedat; Majoritatea intoxicatiilor au fost cauzate de sistemele de evacuare a gazelor arse nefunctionale sau cu defectiuni;

"O fetita de 12 ani si parintii ei au fost gasiti morti in casa. Ei s-au intoxicat cu monoxid de carbon de la centrala termica din locuinta", "Au murit intoxicati cu monoxid de carbon. O soba defecta le-a produs decesul.", "O familie intreaga s-a intoxicat cu monoxid de carbon. Tatal si fiul care implinise doar o luna au murit. Mama copilului a fost gasita si ea in stare foarte grava." Acestea sunt doar cateva dintre titlurile socante pe care le citim deseori in presa, iar exemplele ar putea continua, pentru ca, din nefericire, astfel de tragedii se inregistreaza cu zecile la nivelul tarii.

 

Numai in primele noua luni ale acestui an s-au inregistrat deja in zona de activitate a Delgaz Grid un numar de 15 cazuri de intoxicatii, care s-au soldat cu 5 persoane decedate in timp ce alte 22 au fost la un pas de a-si pierde viata. Asta dupa ce, anul trecut, 20 de persoane si-au pierdut viata prin asfixie, iar alte 37 au fost in pericol de moarte din cauza monoxidului de carbon acumulat in incaperi, in principal ca urmare a neevacuarii sau evacuarii insuficiente a gazelor arse.

 

Astfel de tragedii se inmultesc in perioada sezonului rece, odata cu punerea in functiune a instalatiilor de incalzit. Monoxidul de carbon este un gaz incolor si inodor ceea ce il face greu de depistat, mai ales in timpul noptii. Simptomele in cazul intoxicatiei depind de concentratia gazului acumulat, precum si de durata expunerii si se manifesta prin dureri de cap, ameteli, greata. De aceea, primele masuri care trebuie luate in aceste cazuri sunt evacuarea victimelor la aer curat si contactarea serviciului medical de urgenta.

 

Intoxicatiile cu monoxid de carbon pot fi evitate cu usurinta, conform specilistilor Delgaz Grid, daca consumatorii de gaze naturale aplica urmatoarele 5 reguli simple de siguranta la utilizarea instalatiilor interioare de gaze naturale:

 • asigurati o ventilatie corespunzatoare in incaperile unde functioneaza aparate care sunt alimentate cu gaze naturale;
 • verificati la inceputul sezonului rece, in fiecare an, sistemele de evacuare a gazelor arse;
 • curatati cosurile de fum si hornurile de cel putin doua ori pe an, o data obligatoriu inaintea venirii sezonului rece si doar cu persoane specializate;
 • supravegheati aparatele neautomatizate care functioneaza cu flacara deschisa si nu le folositi pentru incalzirea locuintei.
 • este recomandata montarea unui detector de monoxid de carbon.

 

Simptome ale intoxicatiei cu monoxid de carbon:

 • expunere redusa: dureri de cap, ameteli;
 • expunere medie: dureri de cap persistente cu senzatia de zvacnire; ameteli, sonolenta, voma, puls rapid, reflexe si judecata incetinite;
 • expunere ridicata: convulsii, coma, deces.

 

Primul ajutor consta in:

 • scoaterea persoanei din incaperea expusa (fara ca persoana care asigura ajutorul sa se expuna la pericol);
 • aerisirea imediata a incaperii prin deschiderea usilor si ferestrelor;
 • apelarea echipelor de interventie la 112 (se poate specifica ca exista suspiciunea de intoxicatie cu monoxid de carbon)
 • daca persoana afectata nu respira, la recomandarea si sub indrumarea operatorului de la dispeceratul de urgenta 112, se incep manevrele de resuscitare cardio-pulmonara RPC (compresii toratice);
 • aport de aer cat mai rapid posibil, prin respiratie artificiala;

 

0 comentarii1463 vizualizări04 octombrie 2018
rss 2.0
rss 2.0