Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Duminica 12 Iulie 2020 - 1150 vizitatori azi
Proiectul UE MOVECO - premiul pentru Inovare si Strategia transnationala pentru Economia Circulara.

Bistrita - La data de 14 mai 2019, proiectul MOVECO finantat de UE, a gazduit conferinta finala la Centrul Ars Electronica din Linz/Austria sub motto-ul "Danube goes circular". Circa 70 de participanti, din zece tari din regiunea Dunarii, au avut ocazia sa faca schimb de opinii cu privire la economia circulara. Au fost prezentate rezultatele proiectului MOVECO, inclusiv o strategie transnationala pentru economia circulara in regiunea Dunarii, precum si expozitia mobila pe aceasta tema. Conferinta a culminat cu ceremonia de premiere in care partenerii de proiect au anuntat castigatorii premiului MOVECO pentru inovare.

Prin premiul pentru inovare, proiectul MOVECO a apreciat, in premiera, realizarea produselor si serviciilor inovatoare si circulare.  Cele 65 de companii care au aplicat pentru acest premiu, au fost toate companii creative si orientate spre viitor din tarile partenere: Austria, Germania, Slovenia, Slovacia, Ungaria, Croatia, Bulgaria, Serbia si Romania. Un juriu international de experti in economie circulara din aceste tari, a selectat cei 15 finalisti care au fost prezenti, in mare parte, la conferinta.

Producatorul de mobila DONAR d.o.o. (Slovenia) a castigat la categoria "Design circular al anului", iar platforma online Refurbed (Austria), care repara si revinde aparatele electronice utilizate, a primit premiul pentru "Inovatia circulara a anului". In categoria "Produsul anului 2019", trei companii au impresionat juriul international: Ponio (Slovacia), cu containerele sale cosmetice compostabile; Cupffee (Bulgaria), cu ceasca de cafea comestibila; Lorenz GmbH & Co.KG (Germania), cu contoarele de apa reciclabile si inteligente.  Firma ReGlass Collection din Romania, a luat locul 3 la categoria "Design circular al anului".

Strategia transnationala si Foi de parcurs pentru o economie circulara in regiunea Dunarii

Sub indrumarea Ministerului Mediului si Amenajarii Teritoriului din Slovenia, partenerii MOVECO au elaborat o strategie transnationala care vizeaza factorii de decizie politica pentru a accelera tranzitia catre o economie circulara in regiunea Dunarii. Prin noi modele de afaceri circulare, abordarea contribuie la o crestere inteligenta si durabila in regiune, creand locuri de munca si contribuind la reducerea diferentelor/inegalitatilor sociale si economice dintre tari.

Strategia se concentreaza pe trei fluxuri de deseuri: echipamentele electrice si electronice, baterii si acumulatori si ambalaje. In acelasi timp, aceasta propune masuri si actiuni pentru producatori si operatorii de deseuri, precum si pentru gospodarii si consumatori. Pe baza acestei strategii, au fost elaborate foi de parcurs cu recomandari pentru actiuni concrete.

Antonija Boži? Cerar, expert in probleme de mediu in echipa MOVECO din cadrul Camerei de Comert si Industrie a Sloveniei, este multumita de rezultatul proiectului: "A fost o placere sa observam ideile si proiectele de afaceri inovative si creative legate de utilizarea mai eficienta si circulara a resurselor. Speram ca va fi o sursa de inspiratie pentru alte companii care vor sa abordeze  modul de trecere de la productia liniara la cea circulara si, de asemenea, sa sporeasca gradul de constientizare ca aceasta trecere este realizabila si in cadrul comunitatilor in ansamblul lor ".

Participantii la conferinta au putut vizita, de asemenea, expozitia mobila care expune produse si solutii ale companiilor din regiunea Dunarii, care inchid buclele in managementul resurselor, aplicand cu succes viziunea unor economii circulare de conservare a resurselor.

Despre MOVECO

Programul MOVECO (www.interreg-danube.eu/moveco), finantat de Programul Transnational Dunarea al Uniunii Europene, mareste gradul de constientizare privind economia circulara in randul companiilor, universitatilor si institutiilor de cercetare, autoritatilor publice, institutiilor de dezvoltare economica si al cetatenilor. Din decembrie 2016 pana in august 2019, 16 parteneri din zece tari din regiunea Dunarii au colaborat pentru a promova cunostiinte despre economia circulara si pentru a imbunatati conditiile-cadru pentru produsele circulare si modelele de afaceri din regiune.

Consortiul de proiect a dezvoltat o platforma online (www.danube-goes-circular.eu) cu o piata virtuala pentru a sprijini cooperarea intre companiile si institutiile de cercetare, promovarea reutilizarii produselor si a materiilor prime secundare si pentru a stimula simbioza industriala. Proiectul este coordonat de Camera de Comert si Industrie a Sloveniei.

Despre Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud (CCIBN)

Camera de Comert si Industrie Bistrita Nasaud - este partener in proiectul MOVECO, aflat in curs de implementare. In cadrul proiectului, CCIBN este responsabila de programul de calificare pentru IMM-uri si alte entitati interesate.

Misiunea CCI BN, ca parte integranta a comunitatii de afaceri, este de a contribui activ la  dezvoltarea durabila a economiei locale si de a promova mediul economic la nivel national si international, furnizand comunitatii de afaceri servicii specifice: formare profesionala, targuri si expozitii, consultanta, arbitraj comercial, arhiva electronica, servicii de intocmire/modificare acte constitutive firme.

CCI BN implementeaza proiecte finantate din programele: Interreg Europe, Programul Transnational Dunarea, Erasmus+, POCU, proiecte ce sprijina nemijlocit dezvoltarea firmelor membre.

Mai multe informatii

www.danube-goes-circular.eu
www.interreg-danube.eu/moveco

Press contacts

Grit Ackermann

Tel.: +386 1 5898 418

Email: grit.ackermann@gzs.si

Chamber of Commerce and Industry of Slovenia

Dimi?eva 13

SI-1504 Ljubljana, Slovenia

 

Monica Muresan

Tel.: +40 733 900 201

Email: monica.muresan@cciabn.ro

Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud

Str. Petre Ispirescu, nr. 15A, Bistrita

Romania

 

 

Daniel Balan

Tel.: +40 733 900 193

Email: daniel.balan@cciabn.ro

Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud

Str. Petre Ispirescu, nr. 15A, Bistrita

Romania

0 comentarii2597 vizualizări31 mai 2019
rss 2.0
rss 2.0