Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Marti 14 Iulie 2020 - 12122 vizitatori azi
"Autostrada electrica" dezvoltata de E.ON in Romania a ajuns la 11 statii de incarcare.

Trei noi statii deschise laSovata si Gheorgheni (amplasate in locatii MOL Romania) si la Bacau, se alatura celor opt deja puse in functiune, de catre E.ON,in localitatile Iasi, Targu Frumos si Cristesti (jud. Iasi), Tasca, Piatra Neamt si Roman(jud. Neamt), Suceava si Adjud (jud. Vrancea); Cele mai multe incarcari au fost inregistrate la statia din municipiul Iasi, devenita functionala in luna februarie a.c.; Pana in anul 2020, prin proiectul NEXT-E, in Romania vor fi instalate 40 de statii de incarcare rapida, dintre care 19 de catre E.ON, iar 21 de catre MOL Romania;  

E.ON Energie Romania a pus in functiune,luna trecuta, trei noi statii de incarcare rapida a autovehiculelor electrice, la Central Plaza - Universul Sanatatii Sf. Spiridon Bacau - Str. Erou Ciprian Pintea nr.29  (Mc Donalds), Bacau, benzinaria MOL Sovata, Str. Praidului FN (str.Primaverii, nr.58), Sovata, jud.Mures si benzinaria MOL Gheorgheni, Str. Kossuth Lajos, nr. 201, Gheorgheni, jud. Harghita, numarul unitatilor instalate de companie ajungand astfel la unsprezece. Initiativa face parte din proiectul NEXT-E, cofinantat din fonduri europene, prin intermediul programului Connecting Europe Facility (CEF,) prin care E.ON Energie Romania si-a propus sa instaleze, in total, 19 unitati de incarcare rapida a autovehiculelor, alte 21 urmand sa fie instalate de catre MOL, unul dintre partenerii din acest proiect.

"Planurile noastre anuntate in 2017 privind dezvoltarea unei retele nationale de incarcare a autovehiculelor electrice prind contur. Accesarile statiilor deja operationale ne arata ca suntem pe drumul cel bun in a oferi clientilor nostri o alternativa viabila si ecologica la vehiculele traditionale", a declarat Dan Morari, Director General al E.ON Energie Romania.

Pusa in functiune in luna februarie a.c., statia de incarcare de la Iasi a inregistrat cel mai mare numar de incarcari(104), fiind urmata de cele de la Adjud (61) si Suceava(43).

"Suntem foarte bucurosi ca alaturi de partenerii nostri facem progrese in ceea ce priveste implementarea proiectului NEXT-E. Din perspectiva MOL Romania implicarea noastra in proiect demonstreaza o data in plus dorinta de a ne diversifica si adapta oferta  in functie de nevoile clientilor nostri astfel incat sa devenim si sa ramanem prima optiune a acestora", a declarat Camelia Ene, CEO & Country Chairman MOL Romania.

Cele trei statii de incarcare de la Bacau, Sovata si Gheorgheni au o putere maxima de 93 kW. Astfel, timpul mediu de incarcare a unei masini electrice va fi de aproximativ 40 de minute pentru 80% din baterie. In fiecare locatie este instalata cate o statie de tip fast charge 2x50 kW (curent continuu) + 1x43 kW (curent alternativ). De asemenea, fiecare statie are minimum 2 locuri de parcare. Pana in luna octombrie E.ON isi propune sa finalizeze implementarea proiectului pe ruta Iasi - Gheorgheni - Tg. Mures (prin montarea statiei de incarcare in benzinaria MOL Tg. Mures din Str. 1 Decembrie 1989, nr.240), care va deveni astfel o "autostrada electrica" de care vor putea beneficia toti posesorii de autovehicule prietenoase cu mediul avand asigurata infrastructura de incarcare pe intreg traseul. O alta "autostrada electrica", care va lega municipiul Iasi de Bucuresti, se afla in plina dezvoltare, fiind instalate pana acum statii la Targu Frumos, Roman, Bacausi Adjud.

Statiile sunt integrate intr-un sistem de monitorizare si gestionare a sesiunilor de incarcare. Acest sistem asigura supravegherea non-stop a respectivei unitati si are posibilitatea de a rezolva de la distanta eventualele incidente aparute in timpul incarcarilor. In plus, eventualele probleme aparute la statiile de incarcare vor putea fi semnalate telefonic 24/7 la un call center al E.ON.

Utilizatorii de vehicule electrice pot accesa si rezerva statiile direct pe site-ul eondrive.ro sau prin aplicatia mobila E.ON Drive, disponibila atat pentru Android, cat si  pentru iOS. De asemenea, acestea pot fi vizualizate pe platforma online Plugshare.

Potrivit celor mai recente statistici publicate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), ponderea autoturismelor "verzi" (electrice si hibride) inmatriculate in Romania continua sa creasca, acestea ajungand sa detina, in primele sase luni din anul 2019, o cota de piata relativ importanta, respectiv 3,5% (anul trecut au avut o pondere de doar 2,4%), dupa ce, in luna iunie, acestea au inregistrat o cota de piata semnificativa (4,0%), ceea ce face ca aceasta categorie sa ajunga, pe ansamblul primului semestru, la o cota de 3,6%, comparabila cu cea a altor state dezvoltate din Europa. La finalul anului 2018, conform APIA, cresterea inregistrata pe segmentul automobilelor electrice (integral electrice si cele plug-in) a fost una semnificativa, +92,0% (987 unitati in 2018 fata de doar 514 unitati in 2017 adica, de cca. 2 ori mai multe comparativ cu 2017), in timp ce, pentru cele hibride, care au si un volum mai mare (3.585 unitati in 2018, fata de 2.244 unitati in 2017), se inregistreaza o crestere de +59,8%.

Reteaua pan-europeana NEXT-E va include 6 tari diferite, iar 40 de statii de incarcare electrica din totalul de 252 din proiectul NEXT-E vor fi instalate in Romania si amplasate pe rutele: Suceava-Bacau-Calarasi, Constanta-Bucuresti-Timisoara si Iasi-Tirgu Mures - Alba Iulia. Prin aceasta initiativa, infrastructura de statii de incarcare pentru autovehicule electrice aferenta coridoarelor rutiere strategice europene (TEN-T) se va completa cu infrastructura de statii de incarcare pentru autovehicule electrice din Romania, facilitand transportul rutier cu emisii reduse de CO2 si impact redus asupra mediului.


Nota pentru editori, Despre NEXT-E

In luna iulie 2017, proiectul NEXT-E a fost selectat de Comisia Europeana pentru cofinantare prin intermediul programului Connecting Europe Facility (CEF). Consortiul NEXT-E va primi 18,84 milioane euro in vederea implementarii proiectului, aceasta fiind cea mai mare finantare CEF acordata unui proiect privind vehiculele electrice. In cadrul acestuia, vor fi instalate, pana in anul 2020, un numar de 222 de statii de incarcare rapida multi-standard (50 kW) si 30 de statii de incarcare ultra-rapida (150-350 kW) de-a lungul principalelor coridoare europene de transport si a retelei trans-europene de transport (TEN-T). Ca o premiera absoluta, calatoria pe distante lungi, bazata 100% pe electricitate, va fi posibila in sase state membre, cu legaturi catre tarile vecine.

Consortiul este format din companiile din cadrul Grupului E.ON (Zapadoslovenská energetika in Slovakia, E.ON Czech Republic, E.ON Hungary, E.ON Romania), Grupului MOL (filialele din cele sase tari participante), Hrvatska elektroprivreda din Croatia, PETROL (in Slovenia si Croatia), precum si Nissan si BMW.

Reteaua dezvoltata de acest consortiu are ca scop crearea unei infrastructuri in Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Croatia si Romania. Foarte important, aceasta retea va fi conectata cu reteaua de statii de incarcare electrice din Europa de Vest, datorita coordonarii cu alte proiecte finantate prin intermediul CEF.

0 comentarii2093 vizualizări02 august 2019
rss 2.0
rss 2.0