Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Duminica 05 Iulie 2020 - 18954 vizitatori azi
Tu cum folosesti sursele de incalzire din locuinta?

55% din consumul energetic al unui imobil este folosit pentru incalzire, diferenta fiind impartita pentru iluminat, apa calda si electrocasnice;  35% din pierderile de caldura dintr-un imobil sunt prin peretii neizolati, 15% prin pardoseala fara protetie termica, 25 % prin ferestre si usi neetanse, iar 25% prin poduri fara izolatie termica;

  Indiferent daca locuim la bloc sau la casa, in sezonul rece ne confruntam cu o crestere a consumului de resurse pentru incalzirea imobilelor. Preocuparea noastra cu reducerea costurilorar trebui sa o regasim si in situatiile cotidiene. Un simplu gest de a inchide usa de pe casa scarii sau de la camera, determina pastrarea unei temperaturi optime, fara consum suplimentar de agent termic, fiind in beneficiul tuturor celor ce locuiesc in cladire.

 Deseori ne uitam la un geam sau la o usa ce par inchise, dar vedem cum perdeaua se misca si pierdem caldura prin infiltrarea aerului rece in locuinta. Reusim sa imbuntatim confortul termic si sa scadem costurile pentru incalzire daca verificam etanseitateaferestrei/ usii si montam garnituri de cauciuc sau le inlocuim pe cele vechi. La fel de importanta este inlocuirea sticlei normale cu sticla termoizolanta ce este calda pe interior, chiar si atunci cand este foarte frig afara. In cazul ferestrelor cu tamplarie de lemn si sticla simpla, pierderile de caldura prin spatiile neizolate pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de caldura din locuinta,in sezonul rece.

Prin montarea unor placi reflectorizante in spatele caloriferelor pentru a directiona spre camera radiatia de la perete putem economisi 2-3% din consumul energetic total al cladirii. Dar, trebuie sa tinem cont si de modul de utilizare a caloriferelor, deoarece acoperirea acestora cu materiale (ex. draperii, mobilier, etc.)sau haine puse la uscat, va duce la un randament scazut al radiatoarelor si un consum mai mare pentru mentinerea temparaturii ambientale pe care ne-o dorim.

Reglajul temperaturii in locuinta este extrem de important pentru fiecare dintre noi. De aceea, instalarea unor robinete termostate pe calorifere sau un termostat de ambianta ne permit sa evitam situatiile cand este prea cald sau prea rece si implicit, sa avem facturi mai mari pentru incalzire. Reducerea temperaturii pentru incalzirea locuintei cu un grad mai putin (intre 19° C si 21° C este ideal) ne poate aduce o economie de pana la 10% din costurile de incalzire. Trebuie sa stim ca pentru a obtine in locuinta un grad peste temperatura de 19 °C se consuma in plus cu 8-10% mai multe gaze naturale, iar cu fiecare alt grad se consuma iarasi cu 8-10% mai mult.

In domeniul energetic exista o vorba: "cea mai ieftina energie este cea pe care nu o consumi"De aceea, prin anveloparea mobilelor reducem considerabil pierderile de caldura din locuinte. Izolarea se poate face atat la exterior, cat si in interiorul locuintei, crescand capacitatea de a retine caldura si reducand consumul. Peretii, pardoselile si acoperisurile neizolate determina consumuri mari de caldura, pentru asigurarea confortului termic - 35% din pierderile de caldura sunt prin peretii neizolati, 15% prin pardoseala fara protetie termica, iar 25% prin poduri fara izolatie termica.

Daca avem sobe sau centralele pe gaze naturale cu tiraj natural - care au un randament de circa 90%, este bine sa le inlocuim cu centrale cu tiraj fortat in condensare - care poate ajungesi la un randament de 96 %, pentru a obtine economii de pana la 20% din catitatile de gaze consumate sau chiar mai mult.

Este necesar sa verificam periodic din punct de vedere tehnic centrala termica chiar daca este cu gaze naturale, energie electrica sau combustibil solid (lemn, peleti, brichete, carbune etc.) pentru a evita consumurile in exces de carburanti. Aceste verificari nu au doar scopul functionarii economice a suselor de incalzire, ci asigura si siguranta familiilor noastre.

 

 

 

Despre E.ON Romania
Grupul german E.ON este unul dintre liderii pietei de energie, avand in Romania o prezenta consolidata de-a lungul a circa 15 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid si E.ON Energie Romania, acestea desfasurandactivitati de distributie, respectiv de furnizare a energiei si a solutiilor energetice pentru circa 3,1 milioane de clienti. De la intrarea pe piata din Romania grupul E.ON a investit circa 1,6 miliarde de euro, in principal in modernizarea retelelor. Totodata, valoarea contributiilor virate la bugetul de stat si bugetele locale se ridica la 2 miliarde de euro. 

 

 

 

0 comentarii2233 vizualizări25 septembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0