Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Luni 10 August 2020 - 17910 vizitatori azi
Instalatiile electrice improvizate sau defecte, loterie cu pierderi garantate!

Unul din patru incendii este declansat de instalatiile electrice defecte sau improvizate; 19 persoane au decedat si 39 au fost ranite in primele 9 luni ale acestui an in incendii produse din aceste cauze;

O priza cu urme de fum, un intrerupator care face arc electric, un cablu ce trece pe sub un covor, un prelungitor improvizat pe o pardoseala de lemn, cumulat cu sigurante necalibrate sunt doar cateva dintre situatiile ce pot declansa in orice moment un incendiu violent intr-o locuinta.

 In primele noua luni ale anului, la nivel national, conform datelor Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, 19 persoane au decedat si 39 au fost ranite din cauza instalatiilor electrice defecte sau improvizate. Din pacate, la aceasta statistica ingrijoratoare, se adauga 9 persoane care si-au pierdut viata si alte 31 de persoane care au avut de suferit ca urmare a unor incidente cauzate de aparate electrice lasate sub tensiune.

 Suntem uneori martori la aceste tragedii, alteori aflam despre ele din presa. Compatimim victimele pe moment, dar ar trebui sa reflectam si sa ne intrebam: "De ce s-a intamplat?", "Sunt si eu in aceasta situatie?", "Ce pot sa schimb la mine acasa pentru a nu ajunge intr-o situatie asemanatoare?"

Si nu este suficient sa ne punem intrebari, trebuie sa facem ceva, pentru a imbunatati situatia in care, poate, ne aflam si noi.

 

Modul de actiune "Dorel" il blamam ori de cate ori putem, dar il aplicam si noi destul de des, fara sa constientizam consecintele care pot aparea in orice moment. Din dorinta de a mai adauga cateva grade la temperatura din locuinte apelam la aparate de incalzit electrice, fara sa avem in vedere riscurile atunci cand:

-        alimentam mai multe aparate electrice din aceeasi priza, iar cablurile se incalzesc si iau foc;

-        incercam sa "pacalim" o siguranta care "sare" (se deconecteaza) si ii punem o sarma mai groasa sau blocam declansarea cu un bat;

-        folosim un calorifer electric, dar avem nevoie de un prelungitor mai lung si ii adaugam o bucata de cablu pe care o legam cum ne pricepem, lasand-o neizolata pe un covor sau o izolam cu scotch;

 

Exemplele pot continua, dar rezultatul duce inevitabil in aceeasi directie: un eveniment tragic. Pentru a pune capat acestei loterii cu pierderi garantate este util sa invatam, sa prevenim si sa actionam responsabil. De aceea, Delgaz Grid, in calitate de distribuitor de energie, atrage atentia ca trebuie sa respectam cateva recomandari esentiale:

-        nu sunt electrician autorizat, nu ma apuc sa experimentez - pot declansa un incendiu sau pot sa fiu electrocutat;

-        apelez la specialisti pentru inlocuirea echipamentelor electrice ce prezinta defectiuni: tablouri electrice, doze, prize, intrerupatoare etc.;

-        nu mai folosesc un aparat de incalzit electric daca termostatul este defect sau sunt elemente de plastic topite;

-        indepartez materialele combustibile (haine, documente etc.) din vecinatatea aparatelor de incalzit electrice;

-        verific cu un electrician instalatia, ori de cite ori se deconecteaza o siguranta sau ori de cate ori observ ca ceva nu e in regula;

-        apelez la un electrician autorizat daca vreau sa utilizez consumatori mari de energie in locuinta (radiatoare electrice, boilere, instanturi de apa calda etc.) - este posibil sa am nevoie de modificarea instalatiei pentru a fi in siguranta si implicit de avizul distribuitorului de energie.

 

Instalatiile interioare de energie electrica se afla in proprietatea consumatorilor, fiind in responsabilitatea acestora sa le utilizeze corect si sa dispuna masurile de verificare si remediere a unor eventuale defectiuni. Orice interventie asupra instalatiilor electrice trebuie realizata doar de catre specialisti autorizati, care ofera garantia respectarii normelor tehnice si de siguranta. Solicitarea serviciilor unor "mesteri de ocazie", chiar daca aparent presupune costuri mai mici, implica riscul executarii unor lucrari defectuoase ce pot duce la incendii cu distrugeri de bunuri materiale, la ranirea sau decesul unor persoane.

 

In cadrul parteneriatului " Impreuna pentru siguranta", incheiat in 2012 intre I.G.S.U., E.ON Romania si Delgaz Grid, au fost derulate mai multe campanii comune de informare si constientizare a cetatenilor privind riscurile la care se expun in cazul utilizarii necorespunzatoare a energiei.

 

Astfel, in ultimii ani au fost derulate campaniile: "F.O.C - Flacarile Omoara Copii" (lansata in septembrie 2012), destinata constientizarii pericolelor la care sunt expusi copiii lasati singuri sau nesupravegheati in casa, urmata de "R.I.S.C.- Renunta! Improvizatiile sunt Catastrofale!" (lansata in noiembrie 2012), respectiv "R.I.S.C. - Siguranta NU e un joc de noroc!" (decembrie 2013). Acestea si-au propus nu doar sa informeze si sa sensibilizeze populatia, ci si sa schimbe, in timp, comportamentul legat de utilizarea corecta a surselor de energie. De asemenea, in 2015, E.ON Romania s-a alaturat campaniei "Nu tremur la cutremur", initiata de Ministerul Afacerilor Interne si derulata la nivel national prin I.G.S.U.

 

In 2016, pornind de la necesitatea reducerii numarul de victime si a pagubelor materiale, am initiat, sub egida R.I.S.C., campania de informare preventiva a populatiei cu sloganul "Mai bine previi, decat sa nu fii!", pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice in vederea montarii detectoarelor de incendiu in locuinta proprie. Campaniile R.I.S.C. "Mai bine previi, decat sa nu fii!" si "Siguranta nu e un joc de noroc!" au continuat in anul 2017 si 2018, mesajele principale fiind curatarea cosurilor de fum cu firme specializate/cosari specializati, respectiv modalitatile de prevenire a evenimentelor generate de scaparile de gaze inclusiv prin montarea detectoarelor de incendiu si de gaz in locuinta proprie.

 

 

 

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, opereaza o retea de gaze naturale de circa 22.650 km in 20 de judete din partea de Nord si de Vest a Romaniei (Cluj, Bistrita Nasaud, Maramures, Satu Mare, Salaj, Timis, Arad, Bihor, Caras-Severin, Hunedoara, Mures, Sibiu, Alba, Harghita, Iasi, Botosani, Vaslui, Suceava, Neamt si Bacau) si o retea de electricitate de peste 81.500 km in sase judete din Moldova: Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui. De la intrarea pe piata locala, in anul 2005, E.ON a investit circa 1,6 miliarde de euro in principal pentru modernizarea retelelor de gaze si electricitate si a virat catre stat impozite si taxe de 2 miliarde de euro.

0 comentarii2534 vizualizări07 noiembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0