Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Sambata 31 Octombrie 2020 - 8214 vizitatori azi
Sapte victime din cauza intoxicatiei cu monoxid de carbon.

Un numar de sapte persoane si-au pierdut viata din cauza intoxicatiei cu monoxid de carbon si alte 17 au fost afectate, urmare a celor 11 incidente petrecute, de la inceputul anului pana in prezent, in judetele Sibiu, Mures, Caras Severin, Maramures, Hunedoara si Timis.

 Incidenta cea mai mare a cazurilor s-a inregistrat in sezonul rece, in timpul functionarii instalatiilor de incazire cu gaze naturale. Astfel, 8 din cele 11 incidente din aria de activitatea a Delgaz Grid s-au petrecut in primele trei luni ale acestui an, cauzele principale fiind folosirea aragazului ca sursa de incalzire, racordurile neetanse la sistemul de evacuare a gazelor arse al centralelor termice si al sobelor, cosuri de fum colmatate sau defectiuni la sobe (plite crapate, sobe de teracota neetanse).

 "Sunt sapte oameni a caror viata s-a sfarsit tragic, numai in acest an si alte zeci care sufera ca si-au pierdut copii, parinti, frati sau bunici. De multe ori lasam lucrurile la voia intamplarii, in ideea ca se poate si asa. Sta in puterea noastra sa prevenim astfel de situatii si de aceea pregatirea pentru sezonul rece trebuie sa inceapa de pe acum. E nevoie de verificarea centralelor, a sobelor si a cosurilor de fum si toate acestea trebuie facute de specialisti", spune Csulak Ferenc, directorul general al Delgaz Grid.

 

Putem preveni cu usurinta intoxicatiile cu monoxid de carbon si pentru aceasta este nevoie de verificarea periodica a sistemelor de evacuare a gazelor arse. 

  • In blocuri de locuinte trebuie sa ne asiguram ca apartamentele au in bucatarii, unde sunt instalate masini de gatit, tip aragaz, canale sau grile de ventilare pentru evacuarea gazelor de ardere spre exterior si sa verificam daca aceste goluri nu sunt obturate, iar in cazul in care observam probleme, sa le remediem cu specialisti autorizati. 
  • La case trebuie sa verificam cosurile de fum si hornurile. Acestea trebuie curatate de cel putin doua ori pe an, recomandat o data inainte de inceperea sezonului rece, numai de catre persoane autorizate. Totodata, trebuie sa verificam si imbinarile intre aparatele de incalzire si cosurile de evacuare, deseori fiind necesara refacerea acestor imbinari daca sunt afumate. Nu mai putin importante sunt garniturile de etansare de la focare, care trebuie schimbate periodic, deoarece trebuie sa reziste la temperaturi ridicate. 

  • Nu trebuie sa uitam de aragazuri, care trebuie supravegheate in timp ce preparam hrana, existand riscul ca acestea sa se stinga provocand in acest fel acumulari de gaze. De asemenea, aragazurile nu trebuie utilizate pentru incalzirea locuintei.

  • Sa nu lasam copiii nesupravegheati in incaperi in care sunt mijloace de incalzire in functiune.

Recomandarea este sa avem in locuinte montate detectoare de monoxid de carbon, care emit semnale sonore si ne avertizeaza cu privire la eventuale riscuri legate de intoxicatiile cu monoxid de carbon.

 Monoxidul de carbon nu are culoare si miros, ceea ce il face foarte greu de depistat si odata acumulat in incapere devine periculos. Simptomele intoxicatiei depind de concentratia monoxidului de carbon si de durata expunerii si se manifesta prin greata, ameteli si dureri de cap. De aceea, trebuie sa scoatem victimele la aer curat, sa aerisim incaperile si sa contactam serviciul medical de urgenta.

 

 

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, opereaza o retea de gaze naturale de peste 23.000 km in 20 de judete din partea de Nord si de Vest a Romaniei (Cluj, Bistrita Nasaud, Maramures, Satu Mare, Salaj, Timis, Arad, Bihor, Caras-Severin, Hunedoara, Mures, Sibiu, Alba, Harghita, Iasi, Botosani, Vaslui, Suceava, Neamt si Bacau) si o retea de electricitate de aproape 81.900 km in sase judete din Moldova: Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui. De la intrarea pe piata locala, in anul 2005, E.ON a investit circa 1,7 miliarde de euro in principal pentru modernizarea retelelor de gaze si electricitate si a virat catre stat impozite si taxe de 2,3 miliarde de euro.

0 comentarii980 vizualizări27 septembrie 2020
rss 2.0
rss 2.0