Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Sambata 31 Octombrie 2020 - 8294 vizitatori azi
Delgaz Grid a pregatit proiecte in valoare de 440 milioane lei.

Compania de distributie a gazelor naturale si electricitatii Delgaz Grid a atras incepand din anul 2012 finantare nerambursabila pentru proiecte in valoare de peste 180 milioane lei, dintre acestea cinci fiind finalizate deja, alte patru aflandu-se in diferite etape de implementare.

 In prezent, compania mai are in pregatire cinci proiecte, in valoare de aproximativ 260 de milioane lei, care vizeaza digitalizarea si automatizarea retelei de distributie. Mai exact, acestea urmaresc modernizarea retelei si contorizarea inteligenta la clienti din judetele Bacau, Neamt si Suceava, precum si modernizarea si integrarea in SCADA a unor statii de transformare din judetele Suceava si Botosani in vederea preluarii productiei de energie electrica din surse regenerabile.

 "Modernizarea infrastructurii de distributie, in special prin automatizare si digitalizare, este o prioritate a Delgaz Grid, iar accesarea de fonduri europene reprezinta o foarte buna oportunitate de suplimentare a fondurilor proprii de investitii, in beneficiul clientilor nostri", declara Csulak Ferenc, Director General al Delgaz Grid.

 

Proiecte in derulare 

La momentul de fata sunt in diferite etape de implementare patru proiecte, in valoare totala de 103 milioane lei, din care finantarea nerambursabila de la Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei este de circa 58 milioane lei.

 In municipiul Iasi sunt in desfasurare lucrari pentru contorizare inteligenta la peste 10.000 de clienti, valoarea proiectului fiind de aproape 54 milioane de lei.

 Un alt proiect, in valoare de circa 31 milioane lei, are ca scop modernizarea si integrarea in SCADA a cinci statii de transformare (Husi, Stanilesti, Vetrisoaia, Falciu si Murgeni) din judetul Vaslui.

 Un proiect similar celui din jud. Vaslui, in valoare de peste 16 milioane de lei, vizeaza statiile de transformare Harlau, Pascani si Gorban din judetul Iasi.

 Delgaz Grid SA isi diversifica portofoliul de proiecte prin participarea intr-un consortiu european, care a primit finantare din programul Orizont2020, avand ca obiectiv principal imbunatatirea securitatii cibernetice a retelei inteligente de distributie a energiei electrice la nivelul UE.

 Acest proiect de colaborare isi propune detectarea incidentelor si atacurilor de securitate si confidentialitate, garantand continuitatea si minimizand efectele in cascada in reteaua inteligenta de distributie.

 

Proiecte finalizate

 Cele cinci proiecte finalizate pana acum au o valoare totala de 78,5 milioane de lei, din care 30 de milioane de lei finantare nerambursabila de la Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei.

 Recent, a fost finalizat un proiect de circa 2 milioane de lei, cu finantare din Programul Operational Capital Uman, care a avut ca obiectiv formarea profesionala a unui grup de peste 200 de angajati, in contextul dinamicii pietei muncii, generata de retehnologizare, cresterea competitivitatii si nevoilor clientilor.

 Anul trecut, in judetul Bacau a fost finalizat un proiect de cercetare cu finantare europeana "Optimizarea costurilor la colectarea datelor de la contoarele inteligente si metode de imbunatatire a profitului la transportul energiei electrice", cu o valoare totala de aprox. 270 mii de lei. Proiectul a avut ca obiectiv masurarea fluxurilor de energie in reteaua de distributie a energiei electrice, iar datele obtinute permit detectarea pierderilor din retea si prioritizarea investitiilor.

 Prin doua proiecte cu o valoare de aproximativ 41,3 milioane de lei a fost modernizat sistemul de distributie a gazelor naturale din judetele Iasi si Cluj. In municipiul Iasi si zona metropolitana a fost realizat un proiect cu o valoare totala de peste 6,2 milioane de lei care a vizat imbunatatirea tehnologica a retelei de gaze naturale, presiune medie, precum si modernizarea unor statii de reglare, prin dotarea cu sistem SCADA. Totodata, in municipiul Cluj-Napoca a fost modernizata reteaua de distributie a gazelor naturale in cadrul unui proiect cu o valoare de aproximativ 35,1 milioane de lei, cofinantat din fonduri europene.

 Investitiile derulate de compania noastra in sistemul de distributie a energiei electrice au fost sustinute prin intermediul unui alt proiect cu finantare europeana, fiind modernizate si integrate in sistem SCADA un numar de 26 de statii de transformare a energiei din judetele Iasi, Botosani, Bacau, Neamt, Suceava si Vaslui, cu o valoare totala de aproximativ 35 de milioane de lei.

 

 

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, opereaza o retea de gaze naturale de peste 23.000 km in 20 de judete din partea de Nord si de Vest a Romaniei (Cluj, Bistrita Nasaud, Maramures, Satu Mare, Salaj, Timis, Arad, Bihor, Caras-Severin, Hunedoara, Mures, Sibiu, Alba, Harghita, Iasi, Botosani, Vaslui, Suceava, Neamt si Bacau) si o retea de electricitate de aproape 81.900 km in sase judete din Moldova: Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui. De la intrarea pe piata locala, in anul 2005, E.ON a investit circa 1,7 miliarde de euro in principal pentru modernizarea retelelor de gaze si electricitate si a virat catre stat impozite si taxe de 2,3 miliarde de euro.

1 comentariu672 vizualizări14 octombrie 2020
rss 2.0
rss 2.0