Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Joi 02 Mai 2024 - 14587
Antreprenoriatul si sustenabilitatea, percepute prin ochii tinerilor.

Mersul pe jos si evitarea risipei de mancare se numara printre actiunile sustenabile cel mai des intalnite in randul generatiei Z, potrivit datelor studiului national Insights PulseZ. Totodata, tinerii din Romania aleg sa refoloseasca si sa recicleze ambalajele (55%), dar si sa colecteze selectiv gunoiul (30%), in timp ce 61% dintre ei sunt de parere ca, in decizia de cumparare, foarte mult conteaza ca un brand sa fie sustenabil.

Studiul "Insights PulseZ", aflat la cea de-a doua editie nationala, a fost conceput si coordonat de specialistii programelor nationale antreprenoriale "Vreau sa Fiu Antreprenor" (VSFA) si "Insights" - din cadrul organizatiei Romanian Business Leaders (RBL) si realizat de agentia de studii de piata IZI data in randul a aproximativ 1.200 de tineri din Romania. Cercetarea s-a axat pe mai multe aspecte (rezultate comunicate anterior), printre care si pe comportamentul lor sustenabil si viziunea asupra antreprenoriatului - in randul membrilor generatiei Z (cei nascuti dupa 1995, cunoscuti ca iGeneration, Centannials sau "nativi digitali"), in ultimele luni ale acestui an (mai-iunie 2021), comparativ cu valul 2020 (perioada mai-iunie 2021, cand a fost desfasurata prima editie a studiului).  

"Ultima parte a acestui studiu national a vizat comportamentul sustenabil al tinerilor generatiei Z - extrem de important pentru societate, precum si perceptia lor asupra deschiderii unei afaceri. Am vrut sa analizam modul in care acestia se raporteaza la antreprenoriat, ce anume ii intereseaza cand vine vorba despre deschiderea unei afaceri, dar si care le sunt barierele in acest proces", puncteaza Alin Claudiu Apostu, coordonator al studiului Insights si Project Manager in cadrul programelor nationale "Insights" si "Vreau sa fiu Antreprenor".

 

 

Mersul pe jos, evitarea risipei de mancare si refolosirea ambalajelor de plastic - comportamentul sustenabil al generatiei Z 

Mersul pe jos (70%) si evitarea risipei de mancare (57%) sunt actiunile sustenabile cel mai des intalnite in randul generatiei Z, potrivit rezultatelor studiului Insights PulseZ. Totodata, din categoria actiunilor prietenoase cu mediul, tinerii aleg sa refoloseasca si sa recicleze ambalajele (55%), dar si sa colecteze selectiv gunoiul (30%). In urma cercetarii s-a observat ca fetele sunt cele care au comportamente sustenabile mai pronuntate decat baietii, astfel: 53% dintre tinerele din Romania aleg sa cumpere haine second hand (vs. 24% dintre baieti), 46% refolosesc ambalajele de plastic (vs. 32%), iar 17% dintre ele reduc consumul de carne (vs. 9%).

Puteti accesa graficele cu rezultatele aici: https://vsfa.ro/pulsez2021

Similar, tinerii cu varste cuprinse intre 22-24 ani incep sa dea dovada de mai multa responsabilitate privind refolosirea ambalajelor de plastic (44% vs. 39% in total esantion), cumpararea hainelor second hand (44% vs. 38% in total esantion) si reducerea consumului de apa (28% vs. 23% in total esantion).

De altfel, in ceea ce priveste perceptia si achizitia unor produse si servicii sustenabile, 61% dintre respondenti considera ca este destul de important si foarte important, in decizia de cumparare, ca un brand sa fie sustenabil, in timp ce pentru 30% dintre tineri acest aspect este indiferent, iar pentru 3% dintre ei nu conteaza deloc.

"Scopul unui brand sustenabil trece dincolo de a face bani. In loc sa se concentreze doar asupra

profiturilor, un brand sustenabil integreaza cu succes problemele de mediu, economice si sociale in

operatiunile sale de business. Iar asteptarile cumparatorilor romani, in special ale celor tineri, se

indreapta puternic in aceasta directie. Inainte de a lua decizia de achizitie, 6 din 10 tineri romani vor

sa stie daca brandul de la care urmeaza sa cumpere este sau nu sustenabil. Mai mult, o buna parte

dintre ei au adoptat un stil de viata prin care se asigura ca si ei contribuie la atenuarea problemelor

climatice. De exemplu, 39% refolosesc ambalajele din plastic, iar 70% merg pe jos. In plus, 57%

dintre ei evita sa arunce mancarea si sa cumpere mai mult decat consuma. Toate acestea sunt

directii de care brandurile trebuie sa tina cont, este o tendinta in crestere, e aici sa ramana, iar

companiile nu trebuie decat sa se alinieze.", a mentionat Geanina Ioan, CEO Chilli Ideas.

Perceptiile, barierele si domeniile preferate de business ale tinerilor

Intrebati despre eventuale intentii de business si modul in care se raporteaza la antreprenoriat, tinerii generatiei Z din Romania se impart in doua categorii: peste o treime dintre respondenti (39%) spun ca intentioneaza sa deschida o afacere, dar nu in urmatorul an, 14% sustin ca urmeaza sa faca acest pas chiar in urmatorul an, in timp ce 45% dintre ei sunt indecisi cu privire la antreprenoriat, nu intentioneaza sau nu au intentionat niciodata sa se indrepte in aceasta directie. Doar 2% dintre reprezentantii generatiei Z detin o afacere, in prezent.

Bariera principala, cand vine vorba despre inceperea unui business, o reprezinta resursele financiare (74%), lipsa acestora fiind mentionata de ¾ dintre cei care nu exclud ideea unei afaceri (77% fete si 71% baieti). Totodata, lipsa mentorilor este o alta bariera importanta (59%) pentru tineri in deschiderea unei afaceri. Interesant este ca mare parte dintre cei care nu exclud ideea unui business propriu sunt totusi optimisti, simtindu-se motivati si nerabdatori sa inceapa aceasta etapa (58%).

In ceea ce priveste domeniile in care si-ar dori sa-si deschida afaceri, tinerii au mentionat in top 5 al preferintelor: horeca (35%), imobiliare (21%) - alese in mai mare masura de catre baieti (26% vs. 14% fete), comunicare si marketing (20%), arta si cultura (18%) si servicii (18% - contabilitate, banking, comunicatii, avocatura).

Puteti accesa raportul rezultatelor gratuit pe pagina VSFA. 

 

Despre studiul "Insights PulseZ"

 

Studiul "Insights PulseZ", aflat la cea de-a doua editie, a fost realizat in luna iulie a.c., pe un esantion de 1.186 de respondenti, cu varste cuprinse intre 16-24 de ani, fiind reprezentativ la nivel national din punct de vedere al distributiei pe sexe, regiunii si mediului urban-rural. Cercetarea (care a vizat mai multe aspecte si a prezentat secvential rezultatele obtinute) s-a axat pe comportamentul sustenabil si viziunea asupra antreprenoriatului, in noul context pandemic, al membrilor generatiei Z, comparativ cu valul 2020 (perioada mai-iunie 2020, cand a fost desfasurata prima editie a studiului). Datele colectate, in cadrul studiului national PulseZ, sunt comunicate in mai multe etape, in aceasta perioada. Raportul rezultatelor poate fi descarcat gratuit AICI.

 

Studiul a fost coordonat de catre echipa programelor nationale "Vreau sa fiu Antreprenor" si "Insights", din cadrul organizatiei non-guvernamentale Romanian Business Leaders, cu sprijinul partenerilor de cercetare iZi data si suport Chilli Ideas, Coca-Cola HBC, Aegon si Banca Transilvania. Parteneri media: AGERPRES, Curs de Guvernare, IQads, Revista Cariere, Adservio, Economistul, Romania Pozitiva, Sparknews.

 

Despre Vreau sa fiu Antreprenor

 

"Vreau sa fiu Antreprenor" (VSFA) este un program national, lansat in 2013, parte a organizatiei Romanian Business Leaders (RBL), care promoveaza gandirea si actiunea antreprenoriala in randul tinerilor din Romania.

 

In prezent, VSFA numara 10 comunitati locale de antreprenori, care creeaza si implementeaza proiecte de impact pentru aproximativ 27.000 de tineri. Peste 220 de conferinte au fost organizate in intreaga tara sub umbrela VSFA.

 

Despre Insights

 

Programul "Insights", parte a asociatiei Romanian Business Leaders, este de a sprijini organizatiile sa se dezvolte prin potentialul si creativitatea unora dintre cei mai inovatori antreprenori din Romania.

 

Insights sprijina dezvoltarea tinerilor si ii incurajeaza in mediul de business, organizand opt bootcampuri, pana in prezent, si aducand plus valoare companiilor romanesti de toate dimensiunile, pentru a sustine dezvoltarea economica a tarii.

 

In 2019, Insights a primit premiul pentru "Top 10 programe globale pentru dezvoltarea ecosistemului de inovatie" din partea Agentiei Natiunilor Unite pentru Informatii si Telecomunicatii (ITU).

 

 

Despre Romanian Business Leaders

 

Romanian Business Leaders (RBL) este o organizatie apolitica, non-guvernamentala si non-profit care ofera o platforma de actiune si implicare sociala pentru antreprenorii si sefii de companii din mediul de business privat. Misiunea RBL este de a transforma Romania intr-una din tarile europene propice pentru deschiderea mediului de afaceri, precum si pentru calitatea vietii. Proiectele sale, care au la baza factori precum educatia, antreprenoriatul si buna guvernare, sunt initiate si dezvoltate de cei peste 200 de membri voluntari, antreprenori si executivi de top din Romania.

 

Despre IZI data

 

IZI data este o agentie de studii de piata al carei scop este sa democratizeze cercetarea de piata, facand-o usor de folosit si de inteles, atat pentru branduri consacrate dar si pentru start-ups, antreprenori, ONG-uri si antreprenori sociali. IZI data utilizeaza instrumente agile, intuitive precum si cele de tip DIY.

 

 

 

Mass-media contact

 

Alin Claudiu Apostu / alin.apostu@rbls.ro / 0726872575

0 comentarii3234 vizualizări13 octombrie 2021




rss 2.0
rss 2.0