Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Duminica 19 Mai 2024 - 14587
O abordare exclusiva pe vehicule electrice ar duce la pierderea a jumatate de milion de locuri de munca in UE.

Printre victime este si Romania. Evaluarea tranzitiei confirma rolul esential al electrificarii in atingerea obiectivelor Acordului de la Paris, dar confirma riscurile angajarii in cadrul grupului motopropulsor:

-   226.000 de noi locuri de munca prevazute in productia de trenuri motoare electrice (presupunand un lant de baterii din UE), inseamna o pierdere neta de 275.000 de locuri de munca (-43% locuri de munca) proiectata de acum pana in 2040.

 Se estimeaza ca 501.000 de locuri de munca in cadrul productiei de componente pentru motorul cu ardere interna (ICE) vor deveni invechite daca tehnologia va fi eliminata treptat pana in 2035.

Din jumatate de milion de locuri de munca, 70% (359.000) cel mai probabil se vor pierde intrun interval de doar 5 ani, 2030-2035, evidentiind perioada de timp limitata pentru gestionarea impactului social si economic considerabil.

 

Prin completarea electrificarii, o abordare tehnologica mixta care sa permita utilizarea combustibililor din surse regenerabile ar putea oferi o reducere de CO2 cu 50% pana in 2030, mentinand in acelasi timp locurile de munca si creand valoare adaugata.

 

CLEPA, Asociatia Europeana a Furnizorilor de Automobile, a angajat PwC Strategy sa evalueze impactul a trei scenarii de politica Green Deal asupra ocuparii fortei de munca si a valorii adaugate in randul furnizorilor de automobile din Europa in perioada 2020-2040.

Scenariile reprezinta o abordare tehnologica mixta, actuala numai pentru vehicule electrice propusa in pachetul Fit for 55 si un scenariu radical de accelerare a vehiculelor electrice. Toate cele trei scenarii presupun o electrificare accelerata pentru a indeplini obiectivele climatice, cu o cota mare de piata pentru vehiculele electrice pana in 2030 de peste 50%, aproape 80% si, respectiv, de aproximativ 100%.

Sectorul productiei de automobile este responsabil pentru mai mult de 5% din totalul angajarilor in 13 state membre ale UE, peste 60% din lucratori fiind angajati de furnizorii de automobile. Prin urmare, studiul ofera o evaluare foarte necesara la nivel european si identifica riscurile si oportunitatile oferite celor sapte tari majore de productie pentru componente auto (Germania, Spania, Franta, Italia, Cehia, Polonia si Romania). Studiul este, de asemenea, primul de acest gen care evalueaza impactul diferitelor scenarii de politica pentru atingerea obiectivelor Green Deal, cu accent pe furnizorii de automobile.

In timp ce producatorii de autovehicule au o capacitate mai mare de a cesiona sau de a prelua activitati pentru a compensa o pierdere de activitate in domeniul propulsorului electric, furnizorii de automobile pot reactiona cu mult mai putina agilitate, deoarece sunt legati de contracte pe termen lung cu producatorii de vehicule. Pe langa liderii mondiali si bine capitalizati din industrie, sectorul este format din sute de companii specializate si IMM-uri cu acces mai mic la capital pentru a investi in transformarea modelelor lor de afaceri.

 

  1 Valoarea adaugata este definita ca venituri minus costuri materiale si descrie o parte din crearea de valoare individuala a companiei care contribuie direct la economia tarii.

2 UE + Marea Britanie + AELS

3 Vehicule electrice cu baterie, vehicule electrice hibride plug-in si vehicule electrice complet hibride

4 Slovacia, Romania, Suedia, Cehia, Ungaria, Germania, Spania, Polonia, Slovenia, Franta, Belgia, Austria si Portugalia.

 

Tranzitie vs perturbare

Studiul estimeaza ca, in scenariul vehiculelor electrice exclusiv, 70% din impactul asupra ocuparii fortei de munca va fi resimtit deja in perioada 2030-2035 si arata ca oportunitatile vehiculelor electrice depind de stabilirea unui lant profund de aprovizionare cu baterii in UE, de sincronizare si probabilitate, aspecte inca incerte. Tarile din Europa de Vest par cele mai bine plasate pentru a deveni fortaretele productiei de propulsoare elective EV, in timp ce locurile de munca din tarile Central si Est Europene vor ramane foarte dependente de motorul cu ardere interna.

 

 

Henning Rennert, partener la PwC Strategy& Germania, a declarat:

"In timp ce electrificarea pune in pericol angajarea in sistemul propulsorului electric, pe de o parte, alte abilitati ale fortei de munca in domenii precum software-ul sau infrastructura vor fi necesare in viitor.

Valoare adaugata si crearea de locuri de munca in tehnologiile de propulsie depind de productia locala de baterii in Europa."

 

Secretarul general CLEPA, Sigrid de Vries, a declarat:

"Studiul evidentiaza riscurile vehiculelor electrice destinate existentei a sute de mii de oameni care lucreaza din greu pentru a oferi solutii tehnologice in scopul mobilitatii durabile. Deoarece furnizorii de automobile sunt responsabili pentru cea mai mare parte a locurilor de munca din industria de automobile, este esential sa punem locuri de munca cu furnizorii de automobile in prim-plan atunci cand gestionam impactul social si economic al transformarii. Inovatiile furnizorilor de automobile au facut ca mobilitatea electrica sa fie din ce in ce mai accesibila pentru consumatori si un instrument esential pentru indeplinirea obiectivelor de reducere a emisiilor. Dar nevoile societatii sunt mult prea diverse pentru o abordare universala. Un cadru de reglementare care este deschis tuturor solutiilor disponibile, cum ar fi utilizarea tehnologiilor hibride, hidrogenul verde si combustibilii durabili din surse regenerabile, va permite inovarea pe masura ce redefinim mobilitatea in urmatoarele decenii."

Un viitor incert pentru baterii Studiul sustine ca pana la 70 de miliarde de euro (70%) din crearea de valoare aferenta grupurilor motopropulsoare electrice va depinde de prelucrarea materialelor bateriilor, productia de celule si module de celule si asamblarea sistemelor de baterii. Este important de subliniat faptul ca aceste activitati nu se vor desfasura neaparat cu aceleasi companii sau in aceleasi regiuni, deoarece necesita abilitati si expertiza semnificativ diferite in comparatie cu tehnologia conventionala a sistemului de propulsie si, prin urmare, este putin probabil sa ofere oportunitati pentru majoritatea furnizorilor de automobile orientati pe grupul de propulsie, in anumite intreprinderi mici si mijlocii, care angajeaza aproximativ 20% din persoanele care lucreaza in industria furnizarii auto. Cercetarile anterioare ale CLEPA au aratat ca productia de baterii ofera relativ mai multe locuri de munca pentru angajatii cu studii academice si mai putine pentru lucratorii mecanici care acum produc piese pentru de motorul cu ardere interna.

 

 

Metodologie

Metodologia studiului este complementara studiilor anterioare, (disponibile prin portalul de angajare al CLEPA), deoarece modeleaza cifrele din perspectiva companiei. Datele au fost stranse cu sprijinul CLEPA, asociatiilor nationale si companiilor intr-un sondaj exploratoriu bazat pe 199 de chestionare si validate cu 33 de interviuri cu experti. Pentru a modela in mod realist deciziile comerciale, capacitatile de productie la nivel de schimb de forta de munca (de obicei trei blocuri de opt ore), precum si atractivitatea tarii, au fost evaluate drept criterii pentru a dezvolta scenarii de retragere pentru tehnologiile vehiculelor ICE si scenarii de accelerare pentru tehnologiile EV.

 

Recomandarile CLEPA pentru viitoare reglementari

Actuala propunere Fit-for-55 pentru standardele de emisii de CO2 pentru masini si camionete se uita doar la emisiile provenite de la teava de esapament a vehiculului, ignorand emisiile legate de productia vehiculelor sau combustibilii pe care ii folosesc, inclusiv modul in care este generata electricitatea. Pentru a stimula tehnologiile cu cea mai scazuta amprenta totala de carbon, emisiile de la vehicule ar trebui, in mod ideal, sa fie reglementate pe baza ciclului de viata, cu o abordare Well-to-Wheel (WtW) ca prim pas, care ia in considerare productia si distributia combustibilului/electricitatii folosite pentru a alimenta un vehicul. Reducerile emisiilor productiei de carburanti / energie ar trebui recunoscute atunci cand se determina conformitatea cu standardele de CO2, de exemplu prin introducerea unui mecanism de creditare voluntar, care permite producatorilor de automobile o optiune suplimentara de a indeplini obiectivele la nivelul intregii flote cu un volum suplimentar de combustibili regenerabili.

 

Deschiderea tehnologica ofera industriei timpul necesar pentru tranzitie, atenuand perturbarile sociale, adesea cuplate cu schimbari bruste, fara a compromite climatul. O tranzitie planificata si atenta, constand intr-o abordare tehnologica mixta, mentine optiunile deschise pentru a se adapta la noile dezvoltari, fie ca acestea sunt progrese tehnologice, evenimente geopolitice sau disponibilitatea resurselor si, in acelasi timp, prezinta oportunitati semnificative de creare de valoare in industria auto, una dintre cele mai mari active industriale ale Europei.

Sigrid de Vries continua spunand: "O abordare deschisa a tehnologiei ar trebui sa includa electrificare rapida cu energie curata si regenerabila, completata de tehnologie de ardere curata cu combustibili regenerabili si durabili. Exista mai multe optiuni pe langa zero emisii pe teava de esapament si trebuie sa recunoastem rolul pe care carburantii neutri din punct de vedere climatic il pot juca in reducerea emisiilor, mentinerea optiunii consumatorilor, accesibilitatea si mentinerea competitivitatii globale a Europei.

Tehnologia nu este inamicul, ci mai degraba combustibilii fosili, iar deschiderea tehnologica va fi esentiala pentru a asigura o tranzitie justa."

 

 

Despre CLEPA

CLEPA, Asociatia Europeana a Furnizorilor de Automobile cu sediul la Bruxelles, reprezinta peste 3.000 de companii, de la multinationale la IMM-uri, furnizand componente de ultima generatie si tehnologie inovatoare pentru o mobilitate sigura, inteligenta si durabila, investind peste 30 de miliarde de euro anual CLEPA este Asociatia Europeana a Furnizorilor de Automobile.

 Recomandarile de politici nu fac parte din sfera studiului si reprezinta doar punctul de vedere al CLEPA in cercetare si dezvoltare. Furnizorii de automobile din Europa angajeaza direct 1,7 milioane de oameni in UE.

 

Contact: seful de comunicare strategica al CLEPA Filipa Rio: f.rio@clepa.be;

Despre Strategy& Strategy& este o afacere globala de consultanta strategica, pozitionata in mod unic pentru a va ajuta sa oferiti cel mai bun viitor: unul care este construit pe diferentiere din interior spre exterior si personalizat pentru dvs. Ca parte a PwC, in fiecare zi construim sistemele castigatoare care se afla in centrul cresterii.

Combinam previziunea noastra puternica cu acest know-how tangibil pentru a va ajuta sa creati o strategie mai buna si mai inovatoare inca din prima zi. Activam de peste 100 de ani, avem 3.000 de consultanti de strategie, peste 295.000 de profesionisti PwC si puterea a 156 de tari.

 Contact: Annabelle Kliesing, responsabil principal de comunicare: annabelle.kliesing@strategyand.de.pwc.com

0 comentarii3325 vizualizări05 decembrie 2021




rss 2.0
rss 2.0