Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Joi 28 Martie 2024 - 14587
Proiectul "Sprijin pentru dezvoltarea zonelor rurale - EU4Us" la final.

In perioada 26 - 30 iunie 2012 va avea loc intalnirea finala a partenerilor din cadrul proiectului "Sprijin pentru dezvoltarea zonelor rurale - EU4Us", finantat de Uniunea Europeana prin Programul Grundtvig Parteneriate.

Proiectul care a debutat in urma cu doi ani, este implementat de Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud - coordonator, in parteneriat cu Castlereagh Enterprises - Irlanda de Nord, Marea Britanie, Lawton School - Spania si Camera de Comert Tarsus - Turcia. Parteneri asociati la nivel local: Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, Asociatia Mesterilor Artizani de pe Valea Bargaului, Grup de Actiune Locala "RURALIS" pentru dezvoltare durabila in microregiunea Bistrita-Sieu-Somes, Asociatia Culturala Bistrita Medievala.

Proiectul si-a propus sa contribuie la sustinerea dezvoltarii regionale prin promovarea produselor si mestesugurilor traditionale si prin incurajarea dialogului intercultural intre grupurile vulnerabile.

Intre rezultatele obtinute amintim:

-       Intalniri de proiect organizate in fiecare tara partenera, ocazie cu care s-au desfasurat evenimente internationale precum: Conferinta internationala "Mestesuguri si produse traditionale in context european" (Romania, ianuarie 2011), Conferinta internationala "Instrumente pentru promovarea si protectia produselor traditionale" si evenimentul "Scena vizuala a mestesugurilor si produselor traditionale" - lansarea documentarului "EU4Us" si realizarea de standuri cu produse mestesugaresti din fiecare tara partenera (Spania, martie 2012).

-       Pagina web a proiectului care include catalogul on-line cu peste 100 de artizani din cele patru tari

-       DVD-ul "EU4Us" - o colectie de filme documentare de scurta durata care prezinta procesul de productie a 8 produse mestesugaresti reprezentative pentru zonele in care sunt localizate organizatiile implicate in proiect

-       Diverse evenimente locale realizate in fiecare tara partenera: targuri, expozitii, ateliere, seminarii de instruire etc.

Intalnirea finala include sesiuni de lucru, vizite de studiu, intalniri cu reprezentantii autoritatilor publice locale si partenerii asociati. Punctul culminant il reprezinta evenimentul "Scena vie a mestesugurilor si produselor traditionale" cu care vor debuta Serbarile Bistritei Medievale, editia a VI-a 2012. Artizani din Irlanda de Nord (Ciara Campbell - ceramica), Spania (Maria Jesus Rodriguez Buelga si Maria Isabel Rodriguez Buelga - bijuterii si accesorii hand made, Maria Jose Fernandez Gonzales - saluri traditionale crosetate, Mercedes Elizalde Solis - pictura), Turcia (Seyhun Dogu - accesorii, pictura pe lemn), alaturi de mesteri populari din Bistrita-Nasaud, care au participat activ in cadrul proiectului (Asociatia mesterilor artizani Bistrita-Nasaud - cusaturi si broderie, tesaturi, produse de piele, Virginia Linul - cusaturi si broderie, clop cu pauni si costume populare, Raveca si Cristian Nicora - tesaturi artizanale), vor expune si vor produce produsele proprii, in cadrul standurilor amenajate pe Pietonalul "Liviu Rebreanu", seara incheindu-se cu proiectia DVD-ului documentar, la scena mica.

Contact: Elena-Maria Barbos - Sef Compartiment Relatii CCI BN, Coordonator Proiect, Bistrita, Str. P. Ispirescu, nr. 15A, tel./fax: 0263-230640, e-mail: elena.barbos@cciabn.ro.

 

.

3 commentarii2926 vizualizări25 iunie 2012




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0