Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Duminica 12 Iulie 2020 - 7614 vizitatori azi
Impactul deversarilor de ape uzate industriale asupra calitatii namolului de epurare si a gestionarii ulterioare a acestuia.

SC AQUABIS SA, cu sprijinul consultantului Aecom Ingenieria SRL si al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru servicii de alimentare cu apa si canalizare, a organizat in data de 30.11.2012, in sala de sedinte a Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, o intalnire cu reprezentanti ai agentilor economici importanti din municipiul Bistrita si cu reprezentanti ai autoritatilor locale de mediu si de gospodarire a apelor, avand ca tema "Impactul deversarilor de ape uzate industriale asupra calitatii namolului de epurare si a gestionarii ulterioare a acestuia".

Societatea este beneficiara unui proiect major finantat din Fondul de Coeziune prin care se vor realiza: statii de tratare a apei potabile, reabilitare a conductelor de aductiune, extinderea sistemului de distributie a apei potabile, statii de pompare noi si reabilitate, extinderea si reabilitarea sistemului de canalizare si construirea si reabilitarea a patru statii de epurare cu treapta tertiara si a unei statii de epurare cu treapta secundara. Populatia beneficiara a proiectului va fi de aproximativ 134.101 locuitori.

Ca urmare a investitiilor majore realizate pana in prezent si care vor continua pentru construirea si reabilitarea statiilor de epurare pentru ca Romania sa respecte conditiile Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, la nivel national a aparut necesitatea de elaborare a unei politici nationale de gestionare a namolurilor de epurare.

Pentru a atinge conformitatea cu legislatia comunitara, este necesara o eliminare sigura, pe termen lung a namolului de epurare, care presupune timp, planificare, investitii si o abordare practica. In strategia nationala de gestionare a namolului, utilizarea namolului in agricultura este metoda careia i s-a asigurat cea mai mare atentie si care este impusa tuturor operatorilor din domeniul alimentarii cu apa si al canalizarii. Actul normativ care reglementeaza aplicarea namolului in agricultura este Ordiunul 344/2004. Pentru a se asigura conformitatea namolului cu O 344/2004, este obligatoriu controlul poluatilor (a metalelor grele si a micro-poluatilor organici) din apele uzate din sistemul de canalizare care ajung la statiile de epurare. Astfel, aplicarea si respectarea standardelor de calitate pentru apele uzate provenite din sectorul industrial este esentiala si obligatorie.   

SC AQUABIS SA a facut cativa pasi in directia utilizarii namolului rezultat in statii de epurare in agricultura. In prezent, se fac analize de sol pentru efectuarea testelor  de aplicare si monitorizare a rezultatelor aplicarii namolului asupra solului si a culturilor aferente. 

Societatea face o monitorizare continua a apelor uzate industriale care sunt preluate in sistemul de canalizare. Din pacate, societatea se confrunta cu o situatie dificila, avand in vedere ca, in ciuda faptului ca, in cele mai multe cazuri, analizele indica incadrarea parametrilor analizati in limitele  stabilite de reglementarile legale, namolul rezultat din statia de epurare contine o cantitate de metale peste limitele stabilite prin O 344/2004 pentru a putea fi utilizat in agricultura.

Pentru a rezolva aceasta situatie, societatea va face investitii in dezvoltarea monitorizarii deversarilor de ape uzate industriale, astfel incat monitorizarea sa acopere un interval orar cat mai larg si o frecventa crescuta si chiar, in cazul agentilor economici considerati ca potential poluatori majori, monitorizarea permanenta.

In cazul in care vor fi identificati agentii economici care deverseaza constant ape uzate industriale care depasesc valorile limita stabilite prin reglementarile legale, se vor lua masurile ce se impun, care pot ajunge, in cazuri extreme, chiar la stoparea preluarii apelor uzate in sistemul de canalizare daca impactul acestor deversari asupra functionarii statiei de epurare sau a calitatii namolului rezultat va fi major.

SC AQUABIS SA este constienta de faptul ca, printr-o buna colaborare cu agentii economici si cu autoritatile de mediu si de gospodarire a apelor care au atributii in acest domeniu, aceasta problema se va rezolva si calitatea namolului de epurare rezultat la statia de epurare Bistrita va indeplini cerintele legale prevazute pentru toate alternativele de gestionare.

Aceasta intalnire se doreste a fi un prim pas in aceasta directie si societatea apreciaza ca bunele relatii de pana acum se vor continua si in viitor.  

 

Persoana de contact: ing. Ion Sandru, Director General, SC AQUABIS SA; Tel: 0263-21.40.14, Fax: 0263-21.66.08, E-mail: office@aquabis.ro

                                                                                                                                                 

0 comentarii2016 vizualizări31 octombrie 2012
rss 2.0
rss 2.0