Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Duminica 25 Februarie 2024 - 14587
Reabilitarea si modernizarea Parcului Municipal Bistrita - un proiect finalizat.(20 de poze)

Amenajat inca din anul 1890, Parcul Municipal Bistrita acopera o suprafata de circa 6 hectare. Reabilitat si modernizat cu bani europeni, Parcul Municipal Bistrita reprezinta acum un spatiu public potrivit pentru locuitorii unui municipiu - resedinta de judet.

 Cateva date privind proiectul "Reabilitarea si modernizarea Parcului Municipal Bistrita":

 Primaria municipiului Bistrita a inceput in anul 2011 derularea Planului Integrat pentru Dezvoltare Urbana (P.I.D.U.) - un amplu program de reabilitare a Centrului istoric, prevazut a se realiza pana in anul 2015.

P.I.D.U. cuprinde 7 proiecte individuale si este finantat de Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Regional.

Valoarea totala a acestui program este de peste 23,5 milioane euro, din care 98% este finantare nerambursabila, iar 2% reprezinta contributia beneficiarului.

Obiectivul acestui program este de regenerare a infrastructurii publice urbane din Centrul istoric, valorificarea mostenirii istorice si culturale prin: reabilitarea si punerea in valoare a cladirilor istorice, a strazilor din zona centrala, a parcului municipal, a pasajelor istorice caracteristice Bistritei medievale, precum si proiecte sociale privind cresterea sigurantei in spatiul public si reabilitarea Centrului Comunitar pentru Tineret Bistrita.

Durata de implementare a proiectului: 26 de luni (4 august 2011 - 3 octombrie 2013).

 

Obiectivul general al proiectului "Reabilitarea si modernizarea Parcului Municipal Bistrita":

Reabilitarea infrastructurii publice urbane din municipiul Bistrita prin reabilitarea si modernizarea parcului municipal in vederea punerii in valoare a functiilor recreative, estetice si ecologice ale parcului.

 

Obiective specifice ale proiectului "Reabilitarea si modernizarea Parcului Municipal Bistrita":

reabilitarea si modernizarea parcului municipal, realizata prin urmatoarele operatiuni:

- reabilitarea zonei verzi;

- retele de apa si canal si racordarea, la acestea, a noilor consumatori (cismele, luciu de apa, grupuri sanitare, sistem de irigatii);

- reabilitarea aleilor pietonale si auto, precum si a retelei de iluminat;

- construirea grupurilor sanitare si a cismelelor cu apa potabila;

- reabilitarea mobilierului urban si a elementelor de signalistica.

 

Amenajari realizate:

 1. Alei si drumuri:

- reabilitarea tuturor aleilor parcului, in suprafata totala de 10.560 mp;

- reabilitarea strazii Parcului si prelungirea acesteia pana la str. Ioan Ratiu, in suprafata de 3.610 mp si refacerea trotuarului aferent strazii Parcului, in suprafata de 1.703 mp;

- crearea unei alei pentru biciclete si role, in suprafata totala de 1.900 mp;

- reabilitarea si modernizarea celor doua terenuri de joaca pentru copii;

- amenajare parcari auto, in suprafata de 780 mp.

 

2. Sistemul de iluminat:

- extinderea sistemului de iluminat public pe toata suprafata, realizat atat prin stalpii de iluminat de pe strada Parcului, cat si prin sistem de iluminat pietonal;

- realizarea iluminatului arhitectural (reflectoare la unele obiective importante din parc - Gingko Biloba si Liriodendron Tulipifera, Casa de Cultura "George Cosbuc", statuia lui George Cosbuc etc.);

- reabilitarea si extinderea iluminatului public pe toate aleile din parc;

- reabilitarea si extinderea iluminatului public pe strada Parcului.

 

3. Retele de apa si canalizare:

- realizarea de retele de apa si canalizare si a racordurilor la aceste utilitati pentru cismele, luciul de apa, grupurile sanitare si sistemul de irigatii;

- amenajarea unui luciu de apa in suprafata totala de 650 mp;

- instalarea a 4 cismele cu apa potabila;

- amenajarea a 3 grupuri sanitare;

- realizarea unui sistem de irigatii pentru intretinerea spatiilor verzi pe o suprafata de 3,6 ha.

 

4. Spatii verzi:

- plantarea a 249 de arbori;

- amenajarea unui labirint vegetal format din specii de plante de talie joasa;

- protejarea si punerea in valoare a celor doua specii de arbori declarate monumente ale naturii - Gingko Biloba si Liriodendron Tulipifera;

- reabilitarea spatiilor verzi cu gazon tip rulou.

 

5. Mobilier urban:

inlocuirea vechiului mobilier urban cu unul nou, constand in 224 de banci, 70 cosuri de gunoi si pubele, precum si 6 panouri de informare.

 

Valoarea proiectului:

Conform contractului de finantare, valoarea totala a proiectului este de 17.638.896,13 lei, inclusiv TVA.

Valoarea finala a proiectului este de 9.077.874,94 lei, inclusiv TVA (51,46%).

Diferenta dintre valoarea contractului de finantare si valoarea finala s-a datorat economiilor realizate prin procedurile de achizitie publica, precum si datorita revizuirii proiectului tehnic.

 

Zestrea verde a Parcului Municipal Bistrita este reprezentata de arborii de dimensiuni mari, asa cum sunt paltinii, artarii, castanii, dar si de o serie de arbori si arbusti precum salcamul japonez, ienuparul sau pinul negru. Insa speciile de arbori mai deosebite, declarate monumente ale naturii, sunt Gingko Biloba ("Arborele Pagodelor") si Liriodendron Tulipifera ("Arborele Lalea"). Cele doua specii sunt evidentiate prin panouri informative.

 

Gingko Biloba sau "Arborele Pagodelor" este originar din China si poate creste pana la 25 - 30 de metri inaltime. Rezista la temperaturi foarte scazute (pana la - 30 de grade Celsius). Este una dintre cele mai longevive plante arboricole din lume daca se ia in calcul faptul ca exista cateva exemplare care au atins venerabila varsta de 3.500 de ani. Frunzele, in special, prezinta proprietati medicinale deosebite, avand puternice efecte anticoagulante si vasodilatatoare.

 

Liriodendron Tulipifera sau "Arborele Lalea" este originar din America de Nord si poate ajunge pana la 40 - 50 de metri inaltime avand o circumferinta de 2 metri. Arborele prezinta flori foarte asemanatoare cu lalelele, de culoare galben-verzui, dar si frunze in forma de lira.

Poate ajunge pana la varsta de 300 de ani, fiind foarte rezistent la temperaturi scazute (pana la - 30 de grade Celsius). Acest arbore infloreste dupa 10 - 15 ani de la plantare si apoi din patru in patru ani.

.

Foto - Marius Chiuzan.

 

1 comentariu3787 vizualizări25 septembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0