Ioan Tintean: "Nu ne este indiferent ce se intampla in procesul valorificarii laptelui si ne dorim sa se ajunga la un real echilibru economic pe aceasta piata ".
Dezbaterea pe tema valorificarii laptelui autothton, desfasurata vineri, 11 octombrie 2013, cu sprijinul Institutiei Prefectului judetului Bistrita-Nasaud, in parteneriat cu Radio Somes, a avut ca principala concluzie ideea ca exista premise pentru cresterea pretului laptelui crud si, totodata, inlesnirea unui proces corect, adaptat nevoilor fiecaruia, cu conditia unei cooperari stranse a tuturor partilor implicate. Discutiile s-au intins pe mai bine de patru ore si au avut ca punct central pregatirea bistritenilor pentru momentul 1 ianuarie 2014, cand fermierii romani nu vor mai putea comercializa lapte neconform.
"In ultima perioada, nemultumirile referitoare la acest subiect au crescut substantial, motiv pentru care am acceptat fara ezitare propunerea reprezentantilor Radio Somes, de a intermedia o astfel de intrevedere. Tin sa mentionez, inca de la inceput, ca Institutia Prefectului judetului Bistrita-Nasaud este deschisa oricarei initiative ce poate veni in sprijinul locuitorilor judetului si clarifica probleme, tinand cont, bineinteles, de cadrul legal existent. Nu ne este indiferent ce se intampla in procesul valorificarii laptelui si ne dorim sa se ajunga la un real echilibru economic in acest proces al cererii si ofertei, singurul care poate regla piata laptelui. Bistrita-Nasaud, cu cei aproximativ 6000 de producatori care isi vand laptele diverselor firme si cei 18 procesatori, constituie un bazin substantial al pietei de profil, datorita unui grup de oameni harnici, care ne fac cinste nu doar la nivel local, ci si national", a mentionat prefectul, in deschiderea consultarilor.
Dupa un lung sir de dezbateri, in care fiecare si-a prezentat problemele cu care se confrunta in momentul de fata, precum si asteptarile pentru viitor, la initiativa Radio Somes, invitatii au semnat un document comun, prin care si-au asumat angajamentul ca in perioada urmatoare se vor implica in constituirea unor comisii de lucru mixte, pe acest subiect, din care vor face parte specialisti din institutii cu atributii in domeniu, fermieri, procesatori si, nu in ultimul, rand parlamentarii judetului. Dupa o prima inventariere a nevoilor existente, s-a desprins ideea conlucrarii in vederea sustinerii unei politicii guvernamentale care sa faciliteze un mai bun acces la subventiile din agricultura, in special in ceea ce priveste motorina. De asemenea, s-a stabilit ca intalnirile echipelor de lucru pentru prelucrarea informatiilor din teren sa se desfasoare bilunar.
Dintre cei prezenti in sala, Petru Catinean, Florin Platon, Daniel Frasincari, Marius Suciu, Sebastian Moldovan, Viorel Clapau si Vasile Codrea s-au oferit voluntari in organizarea activitatii comisiilor, asumandu-si responsabilitatea ca pana la data de 1 noiembrie 2013 sa intocmeasca un calendar al intalnirilor si actiunilor in judet.
Consideram ca aceasta prima intalnire pe tema valorificarii laptelui autohton a fost benefica, cel putin din perspectiva faptului ca a reusit sa culeaga opinii de la toti factorii politici ai judetului, atat reprezentanti ai puterii, cat si ai opozitiei. "Consider ca este de datoria noastra sa ne adunam si sa ne punem la dispozitie intreaga bunavointa si pricepere, pentru a ajuta conjudetenii in mod concret", a conchis prefectul Ioan Tintean.
Cabinet prefect.
.
Foto - arhiva Bistritanews.ro
0 comentarii | 21 vizualizări | 14 octombrie 2013 |