Conform Legii nr. 34/1998 asociatiile si fundatiile romane cu personalitate juridica, care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala, pot primi subventii alocate de la bugetul de stat sau, dupa caz, de la bugetele locale, care vor fi utilizate, in exclusivitate, pentru serviciile de asistenta sociala acordate persoanelor care, potrivit dispozitiilor legale, au dreptul sa beneficieze de acestea (art. 1 alin. 1). De la bugetul de stat se pot aloca subventii asociatiilor si fundatiilor romane cu personalitate juridica a caror activitate de asistenta sociala se adreseaza unor beneficiari din mai multe judete ale tarii si care au incheiat conventii cu Ministerul Muncii, Famileii, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice pentru prestarea acestor servicii.
Principalele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca asociatiile/fundatiile pentru a putea beneficia de subventie in temeiul Legii nr. 34/1998 sunt urmatoarele: sunt persoane juridice romane de drept privat fara scop patrimonial, constituite si acreditate sau licentiate sa acorde servicii sociale, potrivit legii, si acorda de cel putin 12 luni servicii de asistenta sociala intr-un cadru organizat denumit in continuare unitate de asistenta sociala. Subventiile se acorda pentru acele servicii care se incadreaza in liniile de subventionare prioritare in domeniul asistentei sociale care sunt aprobate anual prin ordin al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice. Trebuie atentionat asupra faptului ca subventiile se acorda in completarea resurselor financiare destinate de catre asociatie sau fundatie pentru a fi cheltuite in scopul acordarii serviciilor de asistenta sociala si vor fi utilizate in exclusivitate pentru aceste servicii.
Pentru anul 2014 Ordinul ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice nr. 1883/04.09.2013 stabileste unitatile de asistenta sociala si capitolele de cheltuieli pentru care asociatiile si fundatiile pot solicita subventii de la bugetul de stat: centre rezidentiale, centre care acorda cazare mai mult de 24 ore, adaposturi de noapte, cantine sociale si alte servicii de acordare a hranei, unitati de ingrijiri la domiciliu si centre de zi. Nivelul lunar al subventiei care se acorda de la bugetul de stat pentru o persoana asistata este urmatorul: 250 lei/persoana pentru centrul rezidential, 175 lei/persoana pentru centrul de zi, 120 lei/persoana pentru unitatea de ingrijiri la domiciliu, 90 lei/persoana pentru cantina sociala sau alte servici de acordare a hranei.
Documentatia in vederea obtinerii subventiei se inainteaza in pachet inchis si se inregistreaza la registratura Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) pana la data de 31.10.2013. Documentatia cuprinde cererea de solicitare a subventiei, raportul privind activitatea asociatiei/fundatiei in domeniul asistentei sociale, certificatul de acreditare (copie), diverse acte contabile si avize de functionare. Evaluarea si selectionarea asociatiilor/fundatiilor in vederea acordarii subventiilor se realizeaza de catre Comisia de evaluare si selectionare constituita la nivelul MMFPSPV, cu sprijinul agentiilor judetene pentru plati si inspectie sociala care au obligatia intocmirii rapoartelor privind oportunitatea acordarii subventiilor. Asociatiile/fundatiile selectionate precum si nivelul subventiilor ce urmeaza a fi acordate se aproba prin ordin al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice.
Asistenta de specialitate (atat sub aspect metodologic cat si in legatura cu utilizarea subventiilor acordate de la bugetul de stat) se asigura de catre Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala Bistrita-Nasaud. Persoana de contact: inspector social Morosan Diana Roxana, tel 0263232224 sau 0263213753 - interior 16.
Director executiv
Bob Nastasia Ani.
Foto - arhiva Bistritanews.ro
0 comentarii | 2982 vizualizări | 15 octombrie 2013 |