Dupa cum am anuntat, Primaria municipiului Bistrita a organizat ieri o dezbatere publica ce a avut ca tema un proiect de hotarare prin care se doreste luarea "unor masuri de interzicere a comercializarii anumitor plante si substante asimilate plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope, a noilor substante cu proprietati psihoactive denumite generic "etnobotanice" sau "spice", pe raza municipiului Bistrita". Numarul mare al bistritenilor care au dat curs invitatiei municipalitatii - peste 100 - i-a surprins pe organizatori, desi s-au organizat si pana acum dezbateri publice cu teme de interes pentru bistriteni.
Fenomenul pe care consilierii PSD, initiatori ai acestui proiect de hotarare, intentioneaza macar sa-l limiteze, daca nu cumva se va reusi pana la urma stoparea lui, a adus la discutii cu autoritatile administratiei bistritene foarte multi tineri, dar si parinti, reprezentanti ai comitetelor de parinti, medici, profesori, reprezentanti ai Institutiei Prefectului judetului Bistrita-Nasaud, ai Politiei, Jandarmeriei, Protectiei Consumatorilor, Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, Colegiului Farmacistilor, Directiei de Sanatate Publica, Directiei Municipale de Sanatate, ai unor ONG-uri care desfasoara activitati in acest domeniu.
Dezbaterea a fost deschisa de primarul municipiului Bistrita, Ovidiu Teodor Cretu, care a si mentionat faptul ca, in cei doi ani si jumatate de cand ocupa aceasta functie, nici o dezbatere publica, indiferent de tema, nu a strans atatia participanti, semn ca, la Bistrita, comunitatea doreste cu adevarat sa se implice pentru rezolvarea acestei probleme. Edilul i-a indemnat pe participanti sa contribuie cu idei si solutii, astfel incat proiectul de hotarare ce va fi supus hotararii consiliului local sa fie "cat mai cuprinzator, sa stopeze comercializarea, producerea si consumul a ceea ce se numeste "etnobotanice". Sunt si alte substante, apar forme noi, dar noi, ca administratie locala, consiliul local, avem viteza de reactie mult mai mare. Schimbarea unei legi poate lua luni, dar modificarea unei hotarari de consiliu se poate face intr-o saptamana", a precizat Ovidiu Teodor Cretu.
"Prin acest proiect de hotarare incercam o diminuare a expunerii la aceste produse. Aceasta problema este periculoasa si a devenit atat de ampla incat trebuie devoalata complet in fata copiilor, tinerilor, a parintilor. Consumul afecteaza sanatatea si viitorul tinerilor. In scoala se pot observa foarte bine cateva din efectele acestor substante: lipsa randamentului, rezultate minime, oboseala rapida. Prin aceasta hotarare, autoritatea locala nu va permite agentilor economici sa comercializeze astfel de produse, sa li se faca publicitate sau sa fie mascate", a spus, la randul sau, consilierul PSD Constantin Rus.
Pentru a facilita intelegerea fenomenului si riscurile la care se expun consumatorii, dincolo de pericolele si suferintele acestora chiar si numai statisticile in sine fiind ingrijoratoare, Mirela Parker - psihosociolog in cadrul Directiei de Sanatate Publica - a prezentat un slide show. Un indemn aparte in lupta impotriva consumului de droguri a prezentat, tot astfel, Cristian Hedes, elev la Colegiul National "Liviu Rebreanu".
Diversitatea abordarilor cu privire la aceasta problematica a fost garantul a numeroase concluzii. Pornind de la studiul denumirilor populare ale plantelor, modul de prezentare al produselor (pe care, in general, se specifica faptul ca nu sunt recomandate consumului uman, ci… studiului etnobotanic sau pentru colectionarii de plante!), indemnul profesorilor de a nu se transfera responsabilitatea, ci de a se conjuga eforturile pentru a se ajunge la eficienta maxima inclusiv prin semnalarea cazurilor izolate, la propunerea sefului OPC, Dina Suciu, de a se insera, ca baza a proiectului de hotarare, si prevederi legislative la nivel national cu privire la practicile incorecte si modalitatile de ambalare.
"Desi au existat solicitari, la Bistrita nu s-au dat avize de functionare pentru magazine in care sa se comercializeze astfel de produse, insa au existat persoane cercetate si arestate pentru trafic de stupefiante si numarul lor nu e foarte mic. Avem nevoie de o asemenea hotarare pentru a putea spune NU solicitantilor care vor sa deschida asemenea magazine, iar aceasta hotarare va completa legile actuale", a mentionat viceprimarul George Avram.
"Va felicit, domnule primar, in numele ecologistilor, ca ati pornit o asemenea actiune. Sa urmam exemplul Poloniei!", a spus reprezentantul Partidului Ecologistilor, Marius Balan.
Scurta, dar la obiect a fost parerea viceprimaritei tinerilor din Bistrita, Adela Pop: "Numarul mare de elevi, aici, arata si implicarea lor. Putem recunoaste o persoana care a consumat astfel de substante, ochii ii lucesc, spune lucruri aberante si poate deveni violenta".
In numele medicilor din scoli, doamna Cristina Maris de la Directia Municipala de Sanatate a cerut ca, la actiunile de informare care se deruleaza in scoli, sa participe si un reprezentant al Politiei, care sa le vorbeasca elevilor despre consecintele acestui act.
S-a mai spus ca trebuie luptat impotriva acestui fenomen pentru a se asigura un viitor sigur copiilor de acum, deoarece pericolul este grav si se intinde pe termen lung. Ori, avand in vedere acest pericol, mesajul ar trebui sa ajunga, cumva, si la parintii care au fost nevoiti sa plece in strainatate la lucru, lasandu-si copiii aici. Aratand ca, in luna februarie, au fost inchise magazinele "de vise", iar in septembrie a fost anihilata o retea de droguri de mare risc si produse etnobotanice, comisarul sef Inta Ioan Viorel a mai spus: "Felicit initiativa. Va asigur ca noi continuam activitatile preventive si sper ca, impreuna, sa ajungem la rezultate bune".
Tot cu privire la aceasta initiativa, doamna profesor Angela Steopan a facut cunoscut intregii asistente mesajul elevilor de la Liceul cu Program Sportiv: "Domnule primar, aratati-le cartonasul rosu!", iar in aceeasi ordine de idei, o alta participanta la dezbatere a aratat ca minivacanta de sarbatori, petrecuta ceva mai departe de parinti, poate fi o perioada care sa faciliteze consumul acestor substante.
Nu in ultimul rand, familia trebuie sa aiba un rol extrem de important in aceasta problema, iar observatia deriva din spusele consilierului local Rad Aurora, care este cadru didactic: "Familia, acolo este cauza care poate duce la acest fenomen. Familia care nu mai acorda interes, preocupare. Sunt goluri in ceea ce priveste cei sapte ani de acasa. Lipseste afectivitatea din familie. Daca stii sa-l controlezi si acasa, dar si la scoala, e imposibil sa nu i se schimbe copilului atitudinea".
Dupa cum se poate constata, in cele doua ore cat a durat dezbaterea publica, pe aceasta tema s-a discutat mult, dar s-au facut auzite numeroase pareri si propuneri concrete pe care vorbitorii si le-au format in concordanta cu preocuparile si domeniile diverse de activitate