Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Marti 16 Iulie 2024 - 14587
Propuneri buget local Bistrita 2014.

In fiecare an fac precizarea ca bugetul orasului Bistrita, in actualele conditii economice si tinand cont de dimensiunea si capacitatea de dezvoltare, e unul destul de mare si  poate satisface un nivel ridicat al calitatii vietii cetatenilor nostri. Ne-am obisnuit cu un anumit ritm de dezvoltare, un ritm lent, incet, care a fost impus de legi, de absenta programelor de dezvoltare si a planificarii actiunilor, si nu in ultimul rand de cei care au administrat orasul, judetul. Ar fi multe de spus despre ce trebuia facut, despre ce s-a facut gresit pentru a nu repeta greseala, insa mai important este sa ne concentram pe ce trebuie facut acum si sa incercam fiecare dintre noi sa impingem cumva lucrurile inainte.

Sa nu uitam ca pana si crizele economice pot deveni oportunitati. Primaria a dispus de lichiditati mult mai mari in 2010, cand salariile din mediul public au fost mai mici; banii respectivi nu au fost pierduti, dimpotriva sau alocat investitiilor publice. Ca o paranteza, primarul nu a fost foarte suparat, fiindca a tinut cu angajatii spunand ca le cere performanta pe bani mai putini, iar pe de alta parte a avut suplimentar in bugetul de investitii circa 2,5 milioane de euro. Mai bine pentru el nici nu se putea. Din pacate in lipsa proiectelor si a planificarii adecvate si a managementului slab, foarte multi bani au fost reportati de la un an la altul. E regretabil ca in momentul cand era nevoie de infuzie masiva in investitii pentru a diminua efectele perioadei dificile, banii sa ramana in Trezorerie de pe un an pe altul. In perioadele dificile, imobilele si terenurile sunt mai ieftine, iar care sunt de interes public pot fi achizitionate la un pret mai mic. Preturile pentru lucrari publice a scazut cu 50%. Specialistii care au realizat documentatia pentru scoala din Viisoara au spus ca ea costa 700 000 euro, iar in urma licitatiei a costat sub 300 000 euro. Suntem inca intr-o perioada propice dezvoltarii, insa putem rata dezvoltarea, daca bugetul nu e asezat pe prioritati. Inca mai sunt bani europeni nerambursabili, iar principalii investitori actuali nu au probleme financiare care sa duca la stoparea activitatii. Nivelul veniturilor s-a stabilizat, nu mai sunt cresteri, eventualele investitii noi nu vor mai creea un boom al veniturilor ca cel inregistrat intre 2001 - 2010, iar in viitorul apropiat  cheltuielile publice vor creste. Serviciile, salariile, intretinerile, asistenta sociala vor creste peste nivelul de crestere a veniturilor an de an. De asemenea extinderile de utilitati publice, aparitia de noi cartiere, vor genera noi cheltuieli anuale.

De foarte multe ori auzim ca trebuie sa ne extindem, sa fim mai multi, mai mari, sa construim noi locuinte (la 77 000 populatie avem deja aproape 40 000 de locuinte!!). E un mesaj care nu este analizat amanuntit, care se propaga foarte usor, iar absenta dezbaterilor publice genereaza un nivel de asteptare care de fapt nu are legatura cu realitatea. De asemenea surprindem dezbateri neconsistente care acopera spatiul mediatic si care anuleaza analizele serioase, care ulterior ar duce la propuneri si fapte. Politicienii utilizeaza teme bine invelite cu propaganda justificand eventuale activitati si preocupari. Sunt prezentate formule ca fiind salvatoare sau generatoare de prosperitate in mod automat.  Dupa teoriile unora depasim Viena in cativa ani. Am inteles ca la capitolul cultura urbana deja i-am depasit.  Problema este de fapt serioasa si foarte complexa. Romania spre exemplu merge pe deficit. Ca opinie personala politica asta ar trebui sa inceteze imediat. Trebuie sa consumi atat cat ai. Asadar inainte de a ne dezvolta multilateral, trebuie sa ne asiguram ca intr-o zi nu vom produce mai putin decat cheltuim.Si un oras poate ajunge la deficit. E usor sa faci risipa. Mai ales cand se aplauda frenetic. Detroit care s-a dezvoltat in toate directiile e in faliment oficial cu 300 mil euro deficit anual!! In conditiile in care in oras nu se dezvolta un mediu universitar, daca nu creste  semnificativ calitatea serviciilor medicale, nu se dezvolta noi tehnologii, ne indreptam usor dar sigur, spre un oras care va fi atractiv doar pentru persoane sarace. Un oras cu locuinte ieftine, cu asistenta sociala sporita, cu multe festivaluri si cu politicieni populisti, nu va asigura dezvoltare, ci o  indepartare a tinerilor calificati, cu scoala. Ca si conducator al orasului, trebuie sa te asiguri ca actiunea ta va genera prosperitate cetatenilor care exista in oras, in acel moment. Adica nu cred ca vreun bistritean isi doreste ca populatia sa creasca si calitatea vietii lui sa scada. In felul acesta comunitatile se aseaza firesc in societate. Orasenii la oras, fermierii la tara, muncitorii in orase preponderent industriale. Nu vad nici o catastrofa daca ramanem cati suntem acum, iar banii se intorc firesc celor care ii produc.

Un alt aspect este legat de faptul ca anumite lucruri nu trebuie amanate, invocand o lipsa de fonduri. In economia actuala, lumea in general nu aduna timp de 30 de ani bani pentru un apartament, ci merge la banca, isi cumpara apartament si pe urma plateste rate. Daca avem de facut o investitie pe termen lung (o pasarela, o sosea importanta), trebuie sa o facem acum, fiindca peste 25 de ani, ea va fi utilizata nu numai de cei care acum contribuie, ci si de generatiile viitoare. Nu trebuie sa fie o practica curenta, nu trebuie sa ne indatoram pentru orice (in nici un caz nu trebuie sa inceapa veselia, pe imprumut). Insa decat sa plombam  cinci ani o strada cu 10 lei, mai bine o facem acum cu 10 lei, circulam pe ea normal, iar o parte din banii oricum se vor recupera prin aces flux evident al unei investitii( locuri de munca, productie s.a.).

O alta precizare pe care o fac este legata de legitimitatea deciziilor. Declaratiile unora nu le comentez fiindca nu prea conteaza, insa conteaza actiunile celor investiti  in functia publica. Aceste actiuni trebuie sa aiba la baza nu numai votul primit la un moment dat. Sub umbrela votului popular nu putem sa facem orice. Votul nu-ti da dreptul sa aloci o treime din buget pentru folclor. Sau sa faci focuri de artificii cu fiecare ocazie. Legea(care a fost modificata si care acum e foarte proasta) permite conducatorului institutiei ca pana la 100 000 euro fara TVA, sa ceara oferta de servicii sau lucrari de la aceiasi firma indiferent de ce preturi sau calitate ofera. Chiar daca legea permite, nu inseamna ca actiunea respectiva are legitimitate publica, sau ca este de buna credinta. Nu. Astfel de actiuni sunt indreptate de fapt impotriva celor care ti-au acordat incredere. Accesul la banii publici trebuie sa fie in acord cu competitivitatea serviciilor oferite, pe baza de concurenta corecta. Fiecare firma care plateste taxe in acest oras trebuie sa beneficieze de aceleasi conditii in a accesa banii publici. Primaria cheltuieste zeci de milioane de euro pentru servicii, produse, lucrari. In perioade ca aceasta, in care cererea de servicii de pe piata privata a scazut, trebuie sa incerci sa fi partener activ al celor care in alti ani au alimentat bugetul orasului. Mentinerea in viata doar a abonatilor la banii publici prin acordarea de sustinere neconditionata este de rea credinta si antipatriotica. Este nevoie de adaptarea sistemului in favoarea cetatenilor, nu utilizarea legii trunchiat si tendentios.

Formulez mai jos cateva propuneri prioritare(cred) pentru bugetul municipiului din acest an.

Documentatii tehnice

1.     Strazile Decebal, A.Muresanu, Nasaudului, Gr. Balan, cu iluminat arhitectural, cabluri ingropate si piste de biciclete. Vom vedea in scurt timp daca va fi eligibil un asemenea proiect pe fonduri europene. Daca nu, vom vedea costurile si va trebui luata o decizie oricum. Propunerea am facut-o anul trecut, iar primarul A trecut-o in buget.

 
2.  Bazin de inot (o locatie poate fi in incinta scolii generale nr. 4).

3. Amenajare zona agrement Codrisor intre podul Jelnei si podul Budacului.

Proiecte.

4. Incepere executie legatura intre strada Garii cu Tarpiului si facilitarea spre zona industriala care e principalul furnizor de bani pentru oras si judet. Centura actuala trebuie reabilitata si aceasta legatura rutiera de asemenea e prioritate. Daca o va finanta Guvernul va fi foarte bine, daca nu, e un proiect ce trebuie asumat de Primaria Bistrita si CJ BN


5. Realizare legatura si asfaltare strazile Artarilor-Colibitei pentru a deschide o noua artera importanta. Asfaltare Tarpiului-Subcetate. Proiectele le-am propus in 2008. Sau parcurs toate  etapele tehnice.


6. Modernizare Colegiu National Liviu Rebreanu, corp scoala generala si baza sportiva. Amenajarea terenurilor de baschet, a pistei de alergare si a terenului de fotbal. Nici un liceu din tara nu are  in dotare 2 ha baza sportiva. E prioritate 100%. Amenajarea ar aduce sute de bistriteni zilnic pe terenurile de sport. Intre orele 18-21 ar fi cel mai animat loc din oras.


7. Modernizare Scoala Generala nr.4 si a Liceului de Muzica

8. Incepere realizare piste de biciclete. Cei aproximativ 80 km propusi in strategia de dezvoltare a municipiului ar trebui realizati pana in 2020. Suntem mult in urma cu acest proiect.

9. Realizare complex sportiv Unirea. Prima etapa cred ca ar trebui sa fie amenajarea unui strand si a terenurilor de sport . Proiectul cu partia de schi cred ca trebuie adaptat. Nu e zapada si suntem la 800m altitudine. Nu cred ca Bistrita o sa fie vreodata o statiune alpina, dar cred ca realizarea unei partii simple cu teleschi, unde copiii si nu numai ei  sa mearga iarna la schi ar fi excelenta. Cred ca in jurul bazinului de inot, a terenurilor de sport trebuie gandit totul.

 

10.Transformarea a 3 din cele 26 de puncte termice in sala de sport, sala amenajata pentru pensionari cu sah, table s.a., bazin de inot. Am zis doar trei din fonduri proprii, iar restul incercate parteneriate. Insa e nevoie de un ritm mai alert. Pentru unele puncte termice se vor depune documentatii pentru fonduri nerambursabile, iar altele vor fi scoase la licitatie pentru diverse activitati( magazine, spalatorie  s.a.).

In afara actiunilor pe care Primaria le face de ani buni as mai propune cateva intr-un buget rezonabil.

Pe langa probabilele propuneri de sustinere a unor ramuri sportive(fotbal, handbal),  propun sprijin pentru dezvoltarea initierii in baschet, in randul copiilor de pana la 14 ani. Cred ca putem aduce pe terenurile de baschet cateva sute de copii.

Sustinerea unui festival de jazz profesionist.

Sustinerea in colaborare cu CJ BN  a unui festival de rock la Piatra Fantanele. Un proiect care sa inceapa in oras, urmat de o tabara rock in doua zile. In conditiile in care se doreste un anumit tip de promovare a mitului din zona respectiva, si in oras, cred ca trebuie adaptate actiuni cu un caracter specific ideii.

Sustinerea unui targ de carte profesionist si amenajarea pasajului dintre UAP si Liceul Corneliu Baba pentru vanzare de carte veche.

Mai sunt si alte lucruri mai mult sau mai putin importante. Locuri de joaca, anveloparea blocurilor, s.a. Bugetul este propus prin lege de primar, dar dezbaterea este necesara. Nu trebuie bifata prin intilniri la primarie(am participat la una sa vad ce spun alegatorii si erau doua persoane prezente). Conteaza foarte mult in acest demers de democratie participativa cat de mult se implica initiatorul, presa si oamenii politici interesati. Succes tuturor si multa inspiratie.

.

Consilier local - Alin Seserman.

.

Foto - Bistritanews.ro

0 comentarii3038 vizualizări20 ianuarie 2014
rss 2.0
rss 2.0