Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Duminica 01 Decembrie 2024 - 14587
5.992.000 euro/km autostrada in zona de munte.

Standardele de cost in domeniul infrastructurii de transport.  Primele 12 standarde de cost in domeniul infrastructurii de transport au fost aprobate astazi de Executiv, printr-o Hotarare de Guvern, a anuntat ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu. "Aceste standarde de cost au fost introduse pentru a permite ordonatorului de credite determinarea necesarului de fonduri publice pentru realizarea lucrarilor de investitii in domeniul transporturilor, precum si pentru a asigura autoritatii contractante un document de referinta pentru comisiile de licitatii in evaluarea ofertelor privind contractarea lucrarilor de executie a obiectivelor de investitii. Totodata, aceste standarde sunt utile si proiectantilor in momentul in care pregatesc documentatia tehnico-economica (studii de fezabilitate)", a precizat ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu.

Cele 12 standarde de cost introduse in domeniul infrastructurii transporturilor sunt urmatoarele:

-         autostrada in zona de ses - 3.802.000 euro/km,

-         autostrada in zona de deal - 4.980.000 euro/km,

-         in zona de munte -5.992.000 euro/km autostrada,

-         DN clasa th III nou -1.271.800 euro / km ,

-         Reabilitare DN clasa tehnica III - 746.700 euro/ km,

-         Reabilitare CF coridor paneuropean - 2.180.000 euro / km,

-         Reparatii capitale linie cale ferata - 1.190.000 euro/km,

-         Pista de aterizare decolare aterizare PCN 65  - 391.071 euro/100 m

-         Pista de aterizare decolare aterizare PCN 100 - 557.500 euro/100m

-         Cheu fluvial pereat - 8.861 euro/ml,

-         Cheu maritim 13,5 - 21.450 euro/ml,

-         Punct de trecere a Dunarii cu bacul - 551.845 euro/buc 

 

          Ministrul Boagiu a dat exemplu standardul de cost folosit pentru autostrada in zona de ses, care este de 3.802.000 euro/km, unde corpul drumului include terenul de fundatie, terasamentele, evacuarea apelor, structura rutiera, benzile de stationare elemente de siguranta, acostamente, taluze, imprejmuirile. Ministrul Transporturilor a precizat faptul ca "nu sunt incluse in aceste costuri standarde care privesc: lucrarile de poduri, pasajele, viaductele, podetele, lucrarile de consolidare pentru terenurile de fundare, lucrarile hidrotehnice, tunelurile atunci cand apar, nodurile rutiere si intersectiile denivelate. Sunt standarde cu care vom veni in perioada urmatoare. Sunt in pregatire. De aceea, dvs. ati sesizat o diferenta. Ea apare datorita faptului ca discutam pe de o parte de infrastructura, pe de alta parte, de lucrarile conexe pe care noi le executam, in momentul in care construim drumurile si autostrazile din Romania".

 

Cel de-al doilea document adoptat vizeaza introducerea unor conditii contractuale care sunt folosite si de Federatia Internationala a Inginerilor Consultanti pentru obiectivele din transporturi.

"Este un document recunoscut la nivel international, adaptat la legislatia europeana, care permite stabilirea atat a conditiilor speciale, cat si a celor generale de contractare", a declarat ministrul Transporturilor si Infrastructurii.

Una dintre prevederile importante ale acestui act este faptul ca rezervele la contracte nu pot depasi 10% din valoarea contractului.

Alte prevederi ale actului normativ mai vizeaza urmatoarele aspecte:

  • arbitrajul poate fi si international;
  • obligativitatea existentei graficelor de executie a lucrarilor, grafice strans legate de obligativitatea platilor;
  • garantia de buna executie este de 15% (10% este garantia initiala si inca 5% retineri din contract);
  • evaluare ofertelor se face luand in calcul atat oferta tehnica, cat si pe cea financiara, ponderea fiind de 70% oferta tehnica, 30% oferta financiara;
  • in cadrul evaluarii exista o bonificatie in puncte in plus pentru termenele de executie mai mici, dar fara a depasi un minim.

 

"Aceste prevederi vor proteja echilibrat atat constructorul cat si beneficiarul", a precizat ministrul Anca Boagiu.

 

 

 

Biroul de presa

0 comentarii56 vizualizări28 decembrie 2010




rss 2.0
rss 2.0