Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Duminica 25 Februarie 2024 - 14587
Situatia de la firma Dan Steel Beclean, deblocata.

Potivit art. 24, lit. D din Legea 340/2004 privind institutia prefectului, republicata, prefectul actioneaza pentru asigurarea climatului de pace sociala, mentinerea unui contact continuu cu toate nivelurile institutionale si sociale, acordand o atentie constanta prevenirii tensiunilor sociale.  

In consecinta, prefectul Ioan Tintean s-a deplasat joi, 13 februarie 2013, la Beclean, pentru a avea o intrevedere cu conducerea firmei Dan Steel, dar si cu reprezentantii muncitorilor nemultumiti, in scopul de a lua act, la fata locului, de ceea ce se intampla si mai ales pentru a se asigura ca situatia nu degenereaza, avand in vedere declansarea unui protest spontan de munca. Discutiile s-au concretizat in patru runde consecutive de intalniri - doua cu reprezentantii patronatului si doua cu protestatarii - pe durata a peste trei ore, finalizandu-se prin redeschiderea portilor fabricii si acceptul celor doua parti de a relua discutiile.

Dimineata, in jurul orei 10.00, peste 100 de persoane se aflau in fata unitatii, refuzand sa inceapa munca efectiva, in incercarea de a obtine anumite revendicari, iar in acest context dialogul cu reprezentantii conducerii era practic un subiect inchis.

 

In cadrul intalnirii initiale cu directorul general, acesta a explicat ca firma a intrat recent intr-un proces de reorganizare, respectiv modernizare, insistandu-se totodata mai mult pe respectarea regulamentelor interne de functionare. In opinia dansului, lucrurile au inceput sa se precipite in momentul in care cateva persoane nu au reusit sa se incadreze in noile cerinte si au fost disponibilizate. Prefectul a ascultat ulterior revendicarile muncitorilor care s-au solidarizat cu persoanele disponibilizate, afirmand ca nu se intorc la munca decat in vechea formula. De asemenea, s-au aratat nemultumiti de faptul ca nu pot avea un dialog direct cu noua conducere, fara intermediari.

 Cu toate ca lista inconvenientelor expuse a ramas deschisa, s-a constatat ca grupul protestatarilor nu a urmat pasii legali ai unui conflict de munca, deoarece - conform Legii nr. 62 / 2011 republicata, privind Legea dialogului social. art. 162-165 - nu sunt afiliati vreunei structuri sindicale si au un contract colectiv de munca valabil pana in 2014. In acest caz, singura autoritate in masura sa se pronunte asupra respectarii drepturilor si conditiilor de munca este instanta judecatoreasca. Prefectul le-a explicat oamenilor ca forma in care au decis sa organizeze protestul este una defectuoasa, atat din cauza faptului ca nu-i ajuta sa obtina obiectivele scontate, dar si din prisma faptului ca blocheaza activitatea fabricii, iar patronatul a luat in calcul varianta de a inchide punctul de lucru de la Beclean.

 La ultima intalnire a prefectului cu reprezentantul Dan Steel, acesta s-a aratat dispus sa le mai acorde o sansa celor patru persoane carora le-a dat preaviz, reangajandu-le pentru o perioada de proba de 30 de zile, mai ales ca sunt persoane cu vechime si experienta in domeniu. La randul lor, angajatii s-au aratat dispusi sa reia activitatea in cel mai scurt timp.

Prefectul judetului isi manifesta multumirea ca, deschiderea spre dialog a ambelor parti da o sansa de solutionare amiabila actualei divergente. Astfel, se poate continua si dezvolta in zona Becleanului o activitate economica, ce ofera momentan peste 600 de locuri de munca.

 

Biroul de presa.

.

Foto - arhiva Marius Chiuzan.

0 comentarii2800 vizualizări14 februarie 2014
rss 2.0
rss 2.0