Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Marti 14 Mai 2024 - 14587
Ajutoare pentru incalzirea locuintei.

Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 5/2003 cu modificarile si completarile ulterioare, familiile si persoanele singure, cetateni romani, precum si cetateni straini ori apatrizi cu domiciliul sau, dupa caz, resedinta in Romania, stabilita in conditiile legislatiei romane, pot beneficia de ajutoare pentru incalzirea locuintei, precum si de facilitati pentru plata energiei termice. Acest act normativ s-a modificat periodic, avandu-se in vedere nevoile persoanelor singure/familiilor cu venituri mici sau fara venituri, eficientizarea programului si sprijinirea cu precadere a persoanelor vulnerabile.

            Au fost stabilite 3 tipuri de ajutoare pentru incalzirea locuintei:

-      incalzirea locuintei cu energie termica furnizata in sistem centralizat - in judetul nostru s-a renuntat cu desavarsire la acest mod de incalzire a locuintelor;

-      incalzirea locuintei cu gaze naturale - in judetul Bistrita-Nasaud exista 16 unitati administrativ-teritoriale impreuna cu localitatile apartinatoare unde se acorda astfel de ajutoare, beneficiarii utilizand pentru incalzirea locuintei gaze naturale de la reteaua E-ON Gaz si CPL Concordia Cluj;

-      incalzirea locuintei cu lemne, carbuni, combustibili petrolieri.

            La nivelul judetului Bistrita-Nasaud, la data de 30.11.2010 au fost inregistrate un numar de 4.984 cereri in vederea acordarii ajutorului pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale din care au fost aprobate 4.825, si 15.100 solicitari de acordare a ajutorului pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni si combustibili petrolieri din care au fost aprobate 14.228. In mediu urban exista un numar de 4.252 beneficiari ai ajutorului pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale (Bistrita - 3.098, Beclean - 732, Nasaud - 422) si 1.584 beneficiari ai ajutorului pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni si combustibili petrolieri (Bistrita - 223, Nasaud - 492, Beclean - 101, Singeorz Bai - 768). In mediu rural exista un numar de 573 beneficiari ai ajutorului pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale (cei mai multi beneficiari fiind din comuna Lechinta) si un numar de 12.644 beneficiari ai ajutorului pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni si combustibili petrolieri (cei mai multi beneficiari fiind din comunele Maieru - 992, Rodna - 899 si Telciu - 623).

            Datele statistice privind numarul de cereri si cel de ajutoare aprobate in cursul lunii decembrie 2010 urmeaza a fi transmise de catre primarii la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale Bistrita-Nasaud pana la data de 20 ianuarie 2011.

            Au fost efectuate plati aferente lunii noiembrie 2010 catre unul din furnizorii de gaze naturale din judet - CPL Concordia Cluj, in valoare de 30.058,79 lei pentru un numar de 386 de beneficiari care domiciliaza in orasul Nasaud.

            Au fost solicitate credite la Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale pentru efectuarea platii ajutoarelor pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni si combustibili petrolieri aferente lunii noiembrie 2010, urmand ca acestea sa fie achitate in cel mai scurt timp.

 

Director executiv

Sigmirean Doina Maria

0 comentarii2821 vizualizări06 ianuarie 2011




rss 2.0
rss 2.0