Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Sambata 24 Februarie 2024 - 14587
Grupului de lucru interinstitutional pentru prevenirea si combaterea consumului de droguri din unitatile de invatamant.

 Miercuri, 12 ianuarie 2011, la sediul Institutiei Prefectului judetul Bistrita-Nasaud, a avut loc o intalnire a Grupului de lucru interinstitutional pentru prevenirea si combaterea consumului de droguri din unitatile de invatamant, constituit prin Ordinul Prefectului nr. 2/2011. Sedinta a fost condusa de prefectul judetului, domnul Cristian Daniel Florian.

Principalele atributii ale Grupului de lucru sunt: - monitorizarea  actiunilor cuprinse in Planul de masuri pentru prevenirea consumului de droguri in unitatile de invatamant din judet aprobat prin Hotararea Colegiului Prefectural nr. 5/2010; - colaborarea cu Consiliul Judetean BN, autoritatile publice locale, organizatii neguvernamentale pentru identificarea unor programe si surse de finantare in vederea initierii unor proiecte specifice de prevenire ( informare, educare, comunicare-sensibilizare, constientizare, castigare de abilitati etc.); - schimb de informatii asupra programelor de prevenire si combatere a consumului de droguri derulate de structurile cu activitate specifica; - atragerea  specialistilor din institutiile implicate (medici psihiatri, psihologi, sociologi) in vederea intocmirii unor materiale informative ( spoturi publicitare, scrisori de informare, pliante, flututasi) care vor fi intens mediatizate in scoli, in cadrul intalnirilor cu parintii si in mass-media locala; - schimb operativ  de informatii cu privire la evaluarea consumului si comercializarea drogurilor si produselor etnobotanice  in vederea stabilirii masurilor ce se impun, inclusiv comunicarea cu parintii; - promovarea exemplelor de buna practica pe linia prevenirii si combaterii consumului de droguri.

          Tematica intalnirii de lucru a constituit-o prezentarea actiunilor specifice la nivelul fiecarui liceu din municipiul Bistrita pentru prevenirea si combaterea consumului de droguri si propuneri concrete de colaborare interinstitutionala pentru trimestrul I  2011.

          In prima parte a sedintei, directorii liceelor au punctat principalele activitati intreprinse in vederea prevenirii consumului de droguri: actiuni de informare si constientizare a elevilor ( discutii interactive, chestionare, distribuirea de materiale informative, concursuri si activitati extrascolare etc.) si actiuni de informare a parintilor cu privire la efectele negative ale consumului de droguri (lectorate cu parintii). De asemenea, viceprimarul municipiului Bistrita, domnul George Avram, a prezentat continutul Hotararii consiliului local nr. 226/22.12.2010 privind unele  masuri de interzicere a comercializarii anumitor plante si substante asimilate plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihoprobe a noilor substante cu proprietati psihoactive denumite generic etnobotanice sau spice pe raza municipiului Bistrita si institutiile care au competente de control privind respectarea acestei hotararii.

          In cadrul intalnirii de lucru s-a subliniat necesitatea organizarii unor activitati interinstitutionale cu arie de desfasurare mai mare decat unitatea scolara: realizarea unor controale mixte de catre institutiile abilitate privind respectarea pevederilor legale cu privire la vanzarea bauturilor alcoolice si tigarilor minorilor, extinderea activitatilor sportive, inclusiv utilizarea salilor de sport din municipiul Bistrita in afara orelor de curs; activitati educative (concursuri, instruire profesori cu privire la consumul de droguri si evaluarea eventualilor consumatori, campanii de informare prin intermediul mass-mediei etc.).

In perioada imediat urmatoare, secretariatul Grupului de lucru va redacta un calendar al acestor actiuni.        

 

CANCELARIA PREFECTULUI  

0 comentarii2898 vizualizări13 ianuarie 2011
rss 2.0
rss 2.0