Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Marti 29 Aprilie 2025 - 14587
Astristii nasaudeni, prezenti la "Deniile eminesciene' din Basarabia.

In perioada 13-16 iunie 2014, a avut loc in Basarabia cea de-a XX-a editie a unei prestigioase actiuni culturale intitulata " Deniile eminesciene’’, dedicata comemorarii a 125 de ani de la trecerea in nefiinta a poetului national Mihai Eminescu. Actiunea s-a desfasurat sub auspiciile ASTREI IESENE, condusa de prof. Areta Mosu, presedinta Despartamantului "Mihail Kogalniceanu’’din Iasi,  care a facut invitatia tuturor despartamintelor din tara si din jurul Romaniei.

         La aceasta chemare de suflet romanesc au raspuns peste 4o de despartaminte si cercuri Astra, din care 15 au fost din Romania : Iasi, Pascani, Sibiu, Brasov,  Nasaud, Salva, Nepos, Poiana Ilvei, Cluj-Napoca, Gherla, Covasna, Harghita, Botosani, Piatra Neamt, Vaslui. De peste granita  au participat delegati din Serbia (Valea Timocului ) si din Ucraina ( Cernauti ). Astristii nasaudeni, in frunte cu presedintele Despartamantului, profesorul Ioan Seni, au gasit de cuviinta sa duca in Basarabia cateva simboluri ale dragostei lor fata de romanii de peste Prut : stergare, colaci si carti de povesti pentru copii .

        Programul a debutat la Iasi, in data de 13 iunie, la Biblioteca" Mihai Eminescu’’cu un ciclu de conferinte sustinute de profesori universitari, urmat de un bogat program artistic care a cuprins un recital de poezie si cantece din opera poetului, dupa care, participantii, insotiti de fanfara, s-au deplasat in  Parcul Copou, unde au depus coroane de flori la bustul poetului, asezat la umbra batranului tei eminescian.

       In ziua de 14 iunie, cei peste 5o de participanti s-au deplasat cu autocarul la Ungheni, oprindu-se la bustul lui Mihai Eminescu din acest oras si au asistat la un recital de poezie. Traseul a fost continuat la Orhei, orasul in care delegatia romana a fost gazduita cu o deosebita afectiune si unde s-a desfasurat una dintre cele mai ample actiuni dedicate acestui eveniment. Ziua de 15 iunie a debutat cu deplasarea tuturor delegatiilor pana la "Scoala Gimnaziala Mihai Eminescu’’, unde s-a dezvelit bustul poetului, sculptura realizata de artistul iesean, Mircea Stefanescu. Aici totul s-a desfasurat sub privirile unui numar impresionant de participanti care au trait emotiile acestui eveniment de mare sensibilitate. Artistii gazda si cei din despartamintele basarabene si-au dovedit cu prisosinta talentul si dragostea pentru limba noastra cea romana in care a scris marele poet, evoluand pe scena acestei scoli cu un program deosebit de bogat. Tot in aceeasi zi s-au acordat diplome de onoare pentru cei care au contribuit la realizarea celor XX de editii ale deniilor, s-au facut donatii de carti, au avut loc luari de cuvant si s-au adus multumiri organizatorilor.

         In ultima zi, adica 16 iunie, autocarul cu delegatia romana a parcurs traseul Orhei-Boscana-Capriana-Onitcani- Chisinau, cu scurte popasuri la cateva scoli unde s-au facut donatii si lansari de carti.  S-au vizitat apoi si manastirile din imprejurimi. Peste tot s-a simtit o mare apropiere sufleteasca, o dragoste frateasca care ne leaga prin cuget si simtire, dovedindu-se inca o data ca  deniile eminesciene sunt un  prilej de mare bucurie pentru a poposi pe vechiul pamant romanesc.

.

     Mircea Darosi.

0 comentarii175 vizualizări18 iunie 2014




rss 2.0
rss 2.0