Prefectul Ioan Tintean, in calitate de presedinte al Comitetului de Bazin Somes-Tisa, a participat, la inceputul acestei saptamani, la o noua intalnire de lucru desfasurata la Cluj-Napoca, avand ca principale puncte pe ordinea de zi, implementarea strategiei U.E. pentru regiunea Dunarii si proiectele Comitetului de Bazin Somes-Tisa pentru perioada 2014-2016.
Data de 29 iunie marcheaza "Ziua Internationala a Dunarii" care, in acest an, la cea de-a zecea editie, s-a desfasurat sub sloganul "Fii activ pentru o Dunare vie!". Din pacate, in urma unui studiu efectuat in perioada 2012/2013, a rezultat ca fluviul transporta, anual, peste 1.500 de tone de reziduuri pana la varsarea in Marea Neagra. Astfel, responsabilitatea pentru diminuarea, respectiv inlaturarea unor asemenea efecte, devine prioritara pentru fiecare bazin hidrografic.
Primul pas in protejarea Dunarii, pentru tara noastra, s-a facut la data de 29 iunie 1994, cand Romania a semnat, la Sofia, alaturi de alte tari dunarene, "Conventia privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea". Acum, ne aflam in etapa de elaborare a celui de-al doilea Plan de Management si primul Plan de Management al Riscului de Inundatii la nivelul Districtului Hidrografic al Dunarii.
Totodata s-au pus in discutie si problemele Comitetului de Bazin Somes-Tisa, in special pe tema proiectelor ce urmeaza a fi promovate in perioada 2014-2016 si care se vor axa pe o amenajare hidrografica, provenita dintr-o politica de interventie integrata si nu fragmentata, cu scopul de a obtine rezultate de durata. Referitor la judetul Bistrita-Nasaud, exista sanse mari ca zona cuprinsa intre Lacul Colibita si varsarea raului Bistrita in raul Sieu sa fie inclusa intr-un proiect national de amenajare hidrografica.
Biroul de presa
0 comentarii | 56 vizualizări | 02 iulie 2014 |