Incepand cu data de 8 octombrie 2014, sistemul de monitorizare a trasabilitatii lemnului, cunoscut drept "radarul padurilor", sistem a carui functionare are drept scop reducerea taierilor ilegale de lemn si combaterea evaziunii fiscale in domeniu, va deveni obligatoriu in toata tara. Avand in vedere iminenta generalizarii functionarii sistemului la nivel national, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina PANA, a sustinut astazi, 26 septembrie 2014, o conferinta de presa in cadrul careia a explicat in detaliu functionarea sistemului.
CE REPREZINTA "RADARUL PADURILOR"?
Este un sistem informatic care permite monitorizarea traseului lemnului de la plecarea din padure si pana devine mobila sau iese din tara, in timp real.
Prin Hotararea de Guvern Nr. 470/2014 s-a stabilit ca, la finalul unei pilotari de 120 de zile, incepand cu data de 08.10.14, toate transporturile de lemn, cu exceptia lemnului in volum de pana la 3 mc, transportat cu atelaje, sa se faca obligatoriu folosind acest sistem informatic.
Prin folosirea acestei aplicatii se urmareste stoparea taierilor ilegale de arbori, acest deziderat realizandu-se prin urmarirea prin GPS a circulatiei materialelor lemnoase de la locul de recoltare si pana la valorificare, inclusiv in situatiile in care sunt exportate in afara spatiului national/comunitar.
CUM FUNCTIONEAZA?
Aplicatia are doua componente:
A. Una care este denumita Woodtracking (WT) si este destinata atat ocoalelor silvice de stat si private cat si operatorilor economici ce exploateaza, transporta si comercializeaza material lemnos. Acestia au fost obligati sa-si achizitioneze telefoane inteligente (smartphone-uri), sa-si instaleze gratuit aplicatia pe acestea iar in momentul incarcarii materialelor lemnoase in mijloacele de transport sa introduca in sistem datele inscrise pe avizul de expeditie, inclusiv coordonatele geografice ale punctului de incarcare. Datele vor fi transmise instantaneu catre serverul central si vor fi memorate. Aplicatia va face corelatie intre emitentul avizului de insotire si seria/numarul avizului, adica va verifica daca acele documente de insotire au fost procurate in mod legal de catre emitent si doar dupa aceea serverul va genera un cod unic asociat acelui aviz - cod ce trebuie inscris obligatoriu pe aviz de catre emitent. Abia apoi masina de transport poate pleca la drum.
In cazul in care datele inscrise pe aviz nu sunt corecte (de exemplu se depasesc volumele pe specii din APV-ul ce reprezinta provenienta materialului lemnos) - aplicatia nu genereaza codul unic (deci materialele lemnoase nu pot fi puse in circulatie) si serverul central emite un mesaj de avertizare pentru utilizator si o alerta in sistem, alerta care se comunica organelor de control pentru a dispune masurile legale.
Ca o cheie de control, cand ajunge la destinatie, lemnul nu poate intra in depozit pana cand cei din depozit nu verifica in sistemul informatic corectitudinea codului unic. La fel intre tot lantul de depozite pana devine produs finit sau iese din tara. Verificarea in sistem lasa urme deci nu se poate spune ca s-a facut si nu s-a facut de fapt.
Daca locul de incarcare este fara semnal (anumite zone din padure), dupa introducerea datelor, va fi generat un cod offline care se va inscrie in aviz iar in momentul in care mijlocul de transport auto intra in zona cu semnal, sistemul va genera automat codul unic.
Toate depozitele vor fi amplasate obligatoriu in zone cu semnal
B. Cea de-a doua componenta a aplicatiei este IWoodtracking (IWT) este destinata organelor de control - tuturor celor care au atributii legale de control al circulatiei materialului lemnos.
Prin folosirea acestei aplicatii intr-un timp foarte scurt si din orice punct national sau chiar si din afara tarii, cu conditia sa fie conexiune GSM, se vor putea efectua urmatoarele verificari:
- Validitatea codului unic inscris pe avizul de insotire, care este provenienta materialelor lemnoase si daca aceasta este legala, locul de incarcare, locul de descarcare, traseul care urmeaza sa fie parcurs si chiar localizarea acestora pe o harta;
- Verificarea dupa serie/numar aviz (pentru cazul in care emitentul a generat codul dar a uitat sa-l noteze pe aviz), daca acel aviz are cod unic generat de catre sistem, daca materialele lemnoase au provenienta legala, locul de incarcare, locul de descarcare, traseul care urmeaza sa fie parcurs si chiar localizarea acestora pe o harta;
- Verificarea dupa numarul de inmatriculare al mijlocului de transport (verificarea se poate face in trafic, fara a fi nevoie sa fie oprit mijlocul de transport), daca acel transport are cod unic generat de catre sistem, daca materialele lemnoase au provenienta legala, locul de incarcare, locul de descarcare, traseul care urmeaza sa fie parcurs si chiar localizarea acestora pe o harta.
Concluzii:
Nu se vor mai putea incarca materiale lemnoase si implicit transporta cu acelasi aviz de insotire de mai multe ori, nu se vor mai putea legaliza materiale lemnoase taiate ilegal intrucat se va memora locul de unde s-a incarcat materialul lemnos si nici nu va mai fi posibila modificarea cantitatilor inscrise pe avizele de insotire, dupa valorificarea acestora pe piata neagra, adica de exemplu: cantitatea de 30 mc sa fie modificata in 3 mc sau 0,3 mc.
Nu se vor mai putea transporta materiale lemnoase fara provenienta legala fara ca organele de control sa nu stie, nu se vor putea transporta cantitati mai mari decat cele care au fost procurate in conditii legale;
Nu va mai putea fi posibil ca un utilizator sa vanda sau sa transmita avize catre un alt utilizator pentru ca acestea nu vor putea fi folosite. si in acest caz, sistemul va genera o alerta care va fi comunicata organelor de control, acestea fiind obligate sa dispuna masurile legale;
Aceste alerte sunt memorate si pot fi verificate oricand.
CUM POTI AJUTA?
Din data de 8 octombrie 2014, va fi functional si pentru "Radarul Padurilor" sistemul 112. In consecinta, fiecare cetatean care doreste sa fie verificat un mijloc de transport lemn, poate apela serviciul comunicand numarul masinii de transport.
0 comentarii | 28 vizualizări | 26 septembrie 2014 |