Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Duminica 25 Februarie 2024 - 14587
Limitarea cheltuieli de personal.(la primaria Bistrita )

          Pe parcursul anului 2010, Guvernul Romaniei a luat o serie de masuri menite sa reduca cheltuielile de personal in administratia publica: dupa reducerea salariala cu 25% a urmat reducerea numarului de angajati si adoptarea legii salarizarii unice.

            La inceputul acestui an, prin ordinul comun al ministrului administratiei si internelor si ministrului finantelor publice, nr. 7 / 12.01.2011 respectiv 57 / 11.01.2011, unitatile administrativ teritoriale sunt obligate sa se incadreze in limita cheltuielilor de personal fixate in anexele documentelor. In documentele mentionate se recomanda ca "in situatia in care angajatorul nu poate asigura angajarea asistentilor personali, se acorda indemnizatia prevazuta, indiferent de optiunea exprimata".

             Consecintele asupra bugetului municipiului Bistrita sunt deosebit de grave. In cazul nostru, plafonul stabilit este de 52.160.000 lei, suma insuficienta pentru acoperirea cheltuielilor de personal prognozate a fi necesare pe parcursul acestui an. Trebuie mentionat ca cea mai mare pondere, peste 38 miliarde lei, o au salariile personalului din invatamant, salarii care nu vor fi afectate.

      In situatia in care vom aplica recomandarea facuta, cei 240 de asistenti personali nu vor mai fi angajatii institutiei noastre, iar banii reprezentand ajutorul pentru cei asistati vor fi acordati direct persoanelor aflate in aceasta situatie. Chiar daca  am realiza aceasta "economie", tot am mai inregistra un minus de 1.800.000 lei, adica am fi in imposibilitatea de a mentine salariile existente la nivelul actual, salarii care oricum au suferit diminuari importante in ultimul an. As da un singur exemplu in acest sens - peste 75% din angajatii Primariei municipiului Bistrita au salarii care se situeaza sub 1.000 lei pe luna.

     In acest context, apreciez drept inoportuna si nedreapta stabilirea acestui plafon, o imixtiune in autonomia administrativa, fiind stabilite destinatii ale unor sume constituite la nivelul bugetelor locale. De asemenea, aceste ultime prevederi se afla la limita legalitatii, cu atat mai mult cu cat pe parcursul anului trecut au fost emise acte normative care vizau reduceri salariale si de personal.

   Sunt convins ca astfel de masuri nu pot avea rezultate care sa conduca la depasirea situatiei economico - sociala in care se afla Romania, iar intimidarea si mentinerea veniturilor celor care lucreaza in administratia publica sub limita suportabilitatii, nu pot avea decat efecte negative asupra actului administrativ.

                                          

                  Primar

         Ovidiu Teodor Cretu

 

0 comentarii3220 vizualizări27 ianuarie 2011
rss 2.0
rss 2.0