Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Duminica 25 Februarie 2024 - 14587
Bistritenii pot fi scutiti de plata impozitului pe cladiri cu conditia imbunatatirii performantei energetice si a aspectului estetic al blocurilor .

In sedinta din data de 31.01.2011, Consiliul Local al municipiului Bistrita a aprobat un proiect de hotarare initiat de primarul municipiului Bistrita, care statueaza o serie de masuri pentru stimularea imbunatatirii performantei energetice si a aspectului estetic al cladirilor de locuinte colective prin acordarea de scutiri la plata impozitului pe cladire datorat de catre persoanele fizice pentru locuinta de domiciliu in anul 2011.

 
Pe cale de consecinta s-a aprobat scutirea in proportie de 100% de la plata impozitului pe cladiri datorat pentru locuinta de domiciliu in anul 2011, a contribuabililor persoane fizice care realizeaza in cursul anului 2011 urmatoarele lucrari:
1. izolarea termica a peretilor exteriori;
2. inlocuirea acoperisurilor tip terasa cu acoperisuri tip sarpanta sau refacerea acoperisurilor vechi tip sarpanta, cu tigla rosie sau maro;
3. inlocuirea tuturor ferestrelor si a usilor exterioare existente, inclusiv tamplaria aferenta accesului in blocul de locuinte, cu tamplarie performanta energetic;
4. refacerea completa a finisajelor anvelopei, inclusiv reparatii la elementele de constructie care prezinta potential pericol de desprindere si/sau afecteaza functionalitatea blocului de locuinte, inclusiv de refacere in zonele de interventie;
5. izolarea planseului peste subsol si a teraselor peste ultimul nivel.
 
Facilitatile fiscale se pot acorda pentru reabilitarea energetica a cladirilor de locuit multietajate, cu locuinte colective, cu conditia realizarii lucrarilor integral si unitar, pe scara sau bloc, in baza unui proiect si a autorizatiei de construire eliberata de Primaria municipiului Bistrita pentru lucrarile care necesita emiterea acesteia.
 
Scutirea de la plata impozitului pe cladiri se aplica pe tot anul fiscal, odata cu aprobarea cererii depuse de persoanele fizice, numai pentru locuinta de domiciliu, dovedita prin documentul de identitate al solicitantului, proprietar al imobilului.
 
In vederea imbunatatirii aspectului urbanistic al municipiului, reabilitarea trebuie facuta unitar, pe scara sau bloc, nu individual, de catre fiecare proprietar al apartamentului din blocul de locuinte. De asemenea, odata cu reabilitarea acoperisurilor tip terasa sau sarpanta se pot aduce imbunatatiri aspectului exterior, si anume inlocuirea invelitorilor din azbociment existente cu invelitori din tigla de culoare rosie pana la maro. De asemenea se pot schimba, tot unitar, culorile exterioare ale fatadelor.
 
Pentru a putea beneficia de facilitatile fiscale, dupa terminarea lucrarii, dar nu mai tarziu de 31.12.2011, persoanele fizice solicitante trebuie sa depuna la Primaria municipiului Bistrita o cerere insotita de urmatoarele documente justificative:
- copiile facturilor si chitantelor fiscale;
- copia documentului de identitate al solicitantului;
- copia autorizatiei de construire, daca este cazul;
- extrasul de carte funciara, nu mai vechi de 30 de zile;
- fotografii ale imobilului, inainte si dupa finalizarea lucrarilor.
 
Mentionam ca atingerea performantelor energetice ale cladirilor de locuinte colective, respectiv un consum anual de energie pentru incalzire de cel mult 100 kWh/mp / an, implica realizarea tuturor lucrarilor mentionate mai sus. Atingerea acestor performante se poate realiza insa si etapizat, pe categorii de lucrari, de natura celor in cauza, certificatul energetic urmand sa se obtina doar la final.
Aceste facilitati nu se acorda beneficiarilor programului de reabilitare termica a imobilelor tip condominiu, desfasurat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Deoarece facilitatile se acorda la nivel de scara sau bloc, demersurile se pot face si prin asociatiile de proprietari.
De asemenea, in cursul anului 2010 s-a aprobat Ordonanta de urgenta nr. 69/30.06.2010 privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit prin credite bancare cu garantie guvernamentala. Familiile din blocurile de locuinte din Bistrita, care doresc sa reabiliteze mai repede imobilele in care locuiesc, pot apela la acest tip de credite si pot beneficia si de prevederile hotararii de consiliu la care facem referire mai sus, aprobata in data de 31 ianuarie 2011.
Primaria municipiului Bistrita recomanda tuturor persoanelor care doresc sa beneficieze de prevederile acestei hotarari sa se adreseze Compartimentului de relatii cu publicul pentru detalii suplimentare.
02.02.2011
0 comentarii3248 vizualizări03 februarie 2011
rss 2.0
rss 2.0