Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Sambata 19 Aprilie 2025 - 14587
Declaratie de presa a primului-ministru Emil Boc pe tema acordului cu institutiile financiare internationale.(n.r.-unele promisiuni trebuie urmarite pana in campania electorala din 2012)

Guvernul a finalizat cu succes Acordul cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Obiectivul Acordului, pe care il incheiem, a fost asigurarea stabilitatii macroeconomice, in conditiile crizei economice. Acest obiectiv a fost atins. Romania s-a incadrat in tintele de deficit angajate. Mai mult decat atat, in 2010 a incheiat cu un deficit de 6,5% sub cel de 6,8%, convenit cu organismele internationale. In acest context, fac precizarea ca, daca Romania ar fi continuat, in anii 2009 si 2010, politicile si deficitele structurale din anul 2008, tara noastra ar fi ajuns in colaps economic. Pentru a evita colapsul economic, am avut nevoie de masuri dure, dar corecte, de restrangere a cheltuielilor si de limitare a deficitelor bugetare. Prin Acordul pe care l-am incheiat cu Comisia Europeana, cu FMI, cu Banca Mondiala, am limitat derapajele economice si s-a asigurat aceasta stabilitate macroeconomica, creindu-se, in acelasi timp, premisele pentru cresterea economica.

Acum cateva detalii despre noul acord. In primul rand, acest nou acord cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala, este pe o durata de doi ani si va avea un caracter preventiv. Ce inseamna caracterul preventiv? Inseamna ca nu accesam in mod direct bani, nu ne imprumutam cu bani in mod direct, dar daca va fi nevoie, in conditiile economiei de piata si agravarii situatiei economice internationale, vom avea la dispozitie bani de la Comisia Europeana si Fondul Monetar pentru a-i utiliza, repet, numai in caz de nevoie.
Daca obiectivul vechiului acord a fost acela de a evita derapajele si de a asigura stabilitatea macroeconomica, obiectivul noului acord il constituie cresterea economica. In jurul acestui concept de crestere economica, se invarte noul acord cu Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala, adica, ceea ce reprezinta si prioritatea Guvernului, in perioada urmatoare: cresterea economica, locuri de munca si investitii. Din aceasta perspectiva, pentru anul 2011, se prognozeaza o crestere economica intre 1,5-2%, iar pentru anul 2012 - o crestere economica de 4-4,5%. Aceste obiective stau in centrul acordului pe care il incheiem cu Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala. Asta ce inseamna? O situatie mai buna, pentru fiecare roman din aceasta tara, pentru fiecare cetatean, care, in conditiile cresterii economice, evident, va avea sansa unor servicii de calitate, pe de o parte, dar si de venituri suplimentare si locuri de munca, pe de alta parte.

Acum, cateva detalii punctuale, din cadrul acordului, in perioada urmatoare, evident, si ministrii or sa intre si in alte lucruri de nuanta. In privinta componentei politicii fiscale, tinta de deficit, de 4,4%, pentru anul 2011, si de 3% din PIB, pentru anul 2012.
Pe partea de venituri, principalele componente ale sistemului fiscal vor ramane nemodificate. In cazul in care redresarea economica va crea suficient spatiu fiscal, vom analiza, in a doua parte a anului, posibilitatea unei reduceri treptate a contributiilor sociale, a caror incidenta exercita o greutate considerabila asupra crearii de locuri de munca si a practicilor de pe piata muncii. Cu alte cuvinte, cream cadru pentru aceasta posibilitate de reducere treptata a contributiilor sociale, cu forta de munca, pentru ca stim ca ele ingreuneaza in directia crearii, mentinerii locurilor de munca in Romania. In anvelopa bugetara pe care o avem am alocat resurse suplimentare pentru investitii, in prima jumatate a anului, pentru absorbtia fondurilor europene. Daca absorbtia se imbunatateste suficient, ma refer la absorbtia fondurilor europene, vom cauta solutii pentru a crea un spatiu fiscal mai mare, pentru investitii, de la jumatatea anului 2011. Deci, daca ministerele se vor descurca bine cu absorbtia fondurilor europene, in partea a doua a anului vom crea conditii pentru a avea un spatiu fiscal mai mare in vederea realizarii investitiilor si pentru partea a doua a anului, cu o singura conditie: sa se realizeze, in primele sase luni, ceea ce am angajat prin bugetul de stat pe anul 2011.

In privinta facturilor neachitate, vom realiza o inventariere a facturilor neachitate la finele lunii decembrie 2010, la nivelul intregului buget general consolidat si al intreprinderilor de stat si vom stabili un program de reducere a acestor datorii, bazat, in primul rand, pe o cunoastere exacta a facturilor restante si neachitate pe care statul le are sau diversele companii de stat le au la diversi furnizori. Scopul acestui element este acela de a elimina treptat datoriile existente si de a preveni acumularea de noi datorii.

Legea responsabilitatii fiscale, alaturi de Ordonanta 63, sunt doua elemente-cheie, care vor preveni acumularea de noi datorii catre firme, in perioada urmatoare, dar, vrem sa avem o poza exacta, asa cum am spus, prin realizarea acestui inventar complet, care se va realiza pana la sfarsitul lunii aprilie.

In privinta administrarii fiscale, preocuparea majora, si care constituie si un obiectiv al acordului pe care il avem cu Fondul Monetar, Comisia Europeana si Banca Mondiala, vizeaza, pe de o parte, imbunatatirea administrarii fiscale, pe de alta parte, combaterea evaziunii fiscale. Ordonanta privind persoanele fizice cu averi mari a fost deja aprobata de Guvern in luna decembrie. In perioada urmatoare, ne vom concentra pentru punerea in aplicare a acestei ordonante, care vizeaza persoanele fizice cu averi mari in sensul eliminarii evaziunii fiscale. Din acest punct de vedere, se va emite hotararea de guvern privind metodele indirecte de verificare si, in acelasi timp, vom asigura personalul necesar Serviciului de analiza, persoane fizice din cadru ANAF, care sa implementeze aceasta ordonanta care inseamna controlul averilor mari, astfel incat evaziunea fiscala sa fie eliminata. Subliniez, aici este vorba de controlul averilor mari, din perspectiva evaziunii fiscale.
Partea care tine de modalitatea licita sau ilicita a dobandirii averilor mari se rezolva de catre justitie. Aici, ne intereseaza combaterea evaziunii fiscale, acea teza, pe care o stiti foarte multi dintre dumneavoastra: firme sarace, dar patroni foarte bogati si care, in fapt, prin evaziune fiscala, prejudiciaza bugetul statului. Prin acest serviciu vom elimina evaziunea fiscala pe aceasta componenta.
Tot pe aceasta linie a combaterii evaziunii fiscale, pe de o parte, dar si a sprijinirii mediului de afaceri, pe de alta parte, vom institui un sistem simplificat de taxare a contribuabilor mici. In acest sens, vom solicita Uniunii Europene o modificare a plafonului de la care are loc inregistrarea ca platitor de TVA - acum este 35.000 de euro -, vom solicita ridicarea acestui plafon de platitor de TVA, la 50.000 de euro - ma refer la acest plafon obligatoriu, de 50.000 de euro, prin aprobarea Uniunii Europene. In aceeasi directie, a sprijinirii mediului de afaceri, avem in vedere o simplificare suplimentara a declaratiilor fiscale si a numarului de plati obligatorii, in scopul de a asigura un ghiseu unic, pentru platile fiscale, si o extindere a declararii electronice. Adica, deja in luna februarie, stiti bine, prin implementarea declaratiei unice, contribuabilii, oamenii de afaceri, nu mai sunt nevoiti sa mearga in trei locuri, ci doar vin intr-un singur loc, la ANAF, nu cu cinci declaratii, cu una singura, si se simplifica aceasta procedura. Acest mecanism va continua, in perioada urmatoare, pentru a ajunge la acest ghiseu unic pentru platile fiscale si la extinderea declararii electronice. In privinta absorbtiei fondurilor europene, m-as referi la doua componente. In primul rand, prioritizarea investitiilor pentru a asigura fonduri suficiente pentru proiectele esentiale pe fondurile europene si, in al doilea rand, la intarirea coordonarii procesului de absorbtie a fondurilor europene prin trecerea in subordinea primului ministru, a Autoritatii de Coordonare a Instrumentelor Structurale care acum se afla in subordinea Ministerului Finantelor, ca o dovada ce tine de prioritizarea absorbtiei fondurilor europene de catre Guvern si cu un accent suplimentar direct de la primul-ministru pentru acest obiectiv al Romaniei.

In privinta sanatatii, Guvernul va continua restructurarea sectorului de sanatate, pentru a asigura functionarea la standarde ridicate de calitate a sistemului de asistenta medicala, in limita alocarilor bugetare. In domeniul sanatatii, urmatoarele masuri, care sunt o parte dintre ele in implementare, se vor realiza, si anume, amintesc, printre altele: clarificarea cadrului legislativ referitor la taxa de claw-back, aplicata distribuitorilor de medicamente, restructurarea in continuare a sistemului spitalicesc, eliminarea obligativitatii de a incheia contracte cu toate spitalele, permitandu-se astfel contractarea pe baze concurentiale, cu spitalele selectate, asigurand, in acelasi timp, transparenta si supraveghere, stabilirea de plafoane orientative pentru serviciile trimestriale contractate cu spitalele si cu medicii si crearea de stimulente pentru medicii care respecta plafoanele orientative si, nu in ultimul rand, reformarea, cu asistenta de la Banca Mondiala, a pachetului de servicii medicale asigurate de guvern pentru a exclude acoperirea unor servicii medicale neesentiale si costisitoare.

In privinta companiilor de stat, obiectivul nostru este de a asigura servicii de calitate pentru cetatean, si din perspectiva companiilor de stat, care, din nefericire, nu au fost reformate si restructurate in ultimii 20 de ani. De asemenea, prin reformarea si restructurarea companiilor de stat, vom da un sprijin substantial si mediului de afaceri, mediului privat, care uneori este blocat sau impiedicat de functionarea necorespunzatoare a companiilor de stat. Din aceasta perspectiva, pana la sfarsitul lunii iulie 2011, vom face o analiza a fiecarei companii de stat, urmand ca fiecare companie sa fie clasificata in una din urmatoarele categorii: intreprindere sau companie de stat care isi va continua activitatea, eventual va fi restructurata, companie care va fi privatizata sau companie care va fi lichidata. Se va analiza pas cu pas, punct cu punct, companie cu companie, pana la finele lunii iulie 2011, dupa care se va sti foarte clar ce se va intampla cu fiecare: fie pastrare eventual restructurare, fie privatizare, fie lichidare, acolo unde nu exista niciun fel de sansa de redresare sau de performanta. Evident, asa cum am spus, nu avem in vedere privatizarea CEC, dupa cum nu avem in vedere vanzarea pachetului majoritar la Hidroelectrica, Romgaz sau Transgaz. Acestea sunt companii strategice ale statului si care vor ramane ca atare. Avem in vedere alte companii care aduc pierderi de bugetul de stat prin faptul ca nu sunt exploatate in maniera economiei de piata. De asemenea, vom imbunatati managementul acestor companii de stat, vom introduce obligativitatea controalelor de audit externe, independente, periodice la aceste companii si se va transfera controlul financiar al companiilor de stat de la ministerele de resort la MFP, pentru un control riguros si pentru un management eficient al acestor companii de stat.

In domeniul energiei: pana la finele anului 2011, pe parcursul anului 2011, se vor intreprinde urmatoarele masuri: 1. Pana in luna septembrie, se va stabili un calendar de eliminare a preturilor reglementate le energia electrica si gaze. Acest calendar se va implementa in perioada 2013-2015. Deci, pana in luna septembrie, se va face aceasta analiza, se va stabili un calendar, dar implementarea va viza perioada 2013-2015.
De asemenea, pana la finele anului 2011 se vor defini, de catre Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii, consumatorii vulnerabili, in concordanta cu legislatia europeana si crearea de mecanisme de protectie a acestora, in perspectiva masurilor care se vor lua in perioada 2013-2015. Acest calendar va fi prezentat odata ce el va fi finalizat. Termenul va fi luna septembrie. De asemenea, se vor continua procesele incepute inca de anul trecut, care vizeaza vanzarea unor pachete minoritare, la companii precum Petrom, Transgaz, Transelectrica, proceduri deja incepute inca de anul trecut, pe baza Memorandumului adoptat in Guvern. Repet, vanzarea unor pachete minoritare. Ramane obiectivul Guvernului de infiintare a celor doua companii - un obiectiv important al Guvernului si al Ministerului Economiei - cele doua companii care acum se afla in procedura de infiintare, restructurare a sectorului minier. Potrivit legislatiei europene, restructurarea sectorului minier se va produce pana in anul 2018. Ce inseamna asta? Inseamna ca, pana in 2018, nicio mina nu se va inchide. In aceasta perioada de timp se vor face evaluarile si analizele necesare, cu solutii concrete pentru fiecare mina aflata in Valea Jiului si in analiza Ministerului Economiei. In domeniul transporturilor, CNADNR isi va majora veniturile in 2011 simultan cu eliminarea sau renegocierea contractelor neperformante, continuand, de asemenea, procesul de restructurare de la CFR Marfa, CFR Calatori, CFR Infrastructura, potrivit calendarului anuntat de ministrul Transporturilor. In incheiere, as mai face cateva precizari. Asa cum si primul acord cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala au fost in interesul Romaniei si al romanilor si acest Acord nou, despre care discutam, va fi in interesul Romaniei si al romanilor. Cu ajutorul primului acord am reusit sa luam acele masuri pentru a salva tara de la colapsul economic. Si este usor de observat, pentru oricine cu buna credinta, ca daca nu luam acele masuri dure, dureroase, cu costuri politice, dar atat de necesare tarii, Romania nu ar fi rezistat in acesti ultimi doi ani si am fi intrat in colaps economic. De ce? Pentru ca, pe de o parte, am avut un an 2008 cu excese electorale, cu deficite structurale majore, cu deficit de 5,2%, cu banii de dezvoltare cheltuiti , la care a venit si criza economica si a agravat situatia in care Romania se gasea in 2008. Acele masuri pe care le-am luat nu au fost impuse de Fondul Monetar, de Comisia Europeana sau de Banca Mondiala. Acele masuri au fost necesare Romaniei, pentru a reusi sa asiguram o stabilitate tarii si sa putem crea premisele unei cresteri economice in 2011 si in 2012. Si semnele au inceput sa apara. Ati vazut toate analizele si statisticile care au vizat productia industriala din anul 2010, net superioara si lui 2009 si lui 2008.

In plan salarial si in planul pensiilor ati putut observa ca deja, in februarie, bugetarii primesc cu 15% mai mult decat in octombrie 2010. Noua lege ne permite sa putem sa acordam grupele de munca I si II, pentru cei care au intrat in aceste categorii pana in aprilie 2001, ceea ce inseamna, pentru 1. 541.000 de pensionari , un spor , in medie, de 93 de lei la fiecare pensie. Sunt lucruri, poate mici, dar care arata directia buna in care mergem si ca nu avem voie sa facem pasi inapoi pentru a rata aceasta consolidare economica si sansa ca Romania sa nu mai aiba probleme in viitor. De fapt miza, asa cum am spus, a viitorului Acord, este cresterea economica si consolidarea viitorului acestei tari din punct de vedere economic, pentru a fi ferita de derapaje, asa cum din nefericire a fost lasata in anul 2008, vulnerabila atat in fata crizei cat si in fata situatiei economice, cu deficite structurale majore. Vreau sa le multumesc romanilor in primul rand pentru faptul ca au inteles nevoia acestui efort din anii 2009-2010. Stiu ca a fost greu, stiu ca, inca, foarte multi romani o duc greu, dar ceea ce este important este ca partea grea a lucrurilor a trecut si acum urmeaza, incetul cu incetul, sa cunoastem, sa culegem roadele acestor eforturi, cu siguranta unui viitor care nu va mai fi amenintat de riscul colapsului economic si de a nu mai avea resurse financiare, pentru plata obligatiilor fundamentale ale statului. Pentru asta, repet, vreau sa le multumesc romanilor pentru intelegere.

Reporter: Cati bugetari vor fi disponibilizati in acest an ?
Emil Boc: Nici o fraza in actualul acord nu vizeaza un numar fix de bugetari care trebuie sa plece acasa sau care sa fie restructurati. Procesul major de restructurare s-a facut in anul 2010. In anul 2011 se finalizeaza acele procese de restructurare acolo unde au ramas ele de finalizat.

Reporter: Daca se liberalizeaza pretul in domeniul energiei si gazelor naturale, cine va proteja populatia de o explozie a tarifelor, pentru ca asa se va intampla.
Emil Boc: Asa cum ati putut auzi din ceea ce am declarat, pana in luna septembrie se va stabili calendarul care vizeaza eliminarea preturilor reglementate. Implementarea efectiva va fi in 2013-2015. Intre timp, pana la sfarsitul anului 2011, Ministerul Finantelor cu Ministerul Muncii trebuie sa stabileasca masurile de protectie sociala pentru consumatorii vulnerabili in concordanta cu legislatia europeana, deci este un pachet complet. Deci, pe de o parte, grafic separat de implementare si masuri de protectie sociala pentru consumatorii vulnerabili, masuri stabilite de Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii.

Reporter: Ce fel de masuri ? Ne puteti da mai multe detalii ? Cei cu venituri mici vor avea tarife mai mici ? Ne puteti da un exemplu ?
Emil Boc: Aceste masuri, conform graficului, pe care l-am stabilit, pana la sfarsitul anului 2011 vor fi stabilite si anuntate.

Reporter: Domnule prim-ministru. Ati spus, la inceput, ca Guvernul a finalizat acordul cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana. Tehnic, in acest moment acordul este finalizat ?
Emil Boc: El practic este finalizat. Tehnic se va constata in urmatoarea sedinta a FMI. Concluziile le veti afla si maine, de la reprezentantii FMI, Comisiei Europene. Am creat, asa cum am spus, premisele finalizarii acestui acord pentru a putea pregati noul acord.

Reporter: La segmentul transporturi, cand ati vorbit de CNADNR, ati spus ca va exista o majorare a veniturilor . Aceasta majorare va fi facuta prin acea eliminare a contractelor neperformante ? Sau vor exista si alte surse ?
Emil Boc: Sigur vor exista si alte surse, simultan cu eliminarea sau renegocierea contractelor neperformante.

Reporter: Vor creste niste tarife, taxe de drum ?
Emil Boc: Ministrii de resort va vor preciza datele necesare.
Reporter: In ceea ce priveste consumatorii vulnerabili. Am inteles ca mecanismele nu sunt inca gata. Ne puteti spune daca gospodariile populatiei sunt considerate consumatori vulnerabili sau numai un anumit segment al acestor gospodarii ?
Emil Boc: Toate aceste date, tehnice, imi permiteti sa vi le ofere ministrul Economiei si ANRE. V-am spus pozitia strategica a Guvernului, detalii legate de nuante vor fi precizate, in conferinte de presa, de ministrii si de ANRE.

Reporter: Ne puteti spune ce companii de stat ar putea fie inchise sau privatizate ?
Emil Boc: Pana in luna aprilie, vom face un inventar. Daca aceasta analiza era facuta, va spuneam astazi. Cand aceasta analiza va fi facuta, va vom prezenta concluziile, pana la sfarsitul acestei analize, evident, ma voi abtine sa fac comentarii, avand in vedere ca procedura se afla in derulare. Va multumesc.

Emitent: Guvernul Romaniei - Biroul de presa

0 comentarii56 vizualizări08 februarie 2011




rss 2.0
rss 2.0