Stimati colegi deputati, Avocatul Poporului este o institutie aparuta in Romania odata cu intrarea in vigoare a Constitutiei din 1991. Conform articolului 58 din Constitutia Romaniei, Avocatul Poporului este numit pe o durata de 5 ani, pentru apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice. Rolul Avocatului Poporului este deci acela de a media intre cetatean si administratia publica, pentru a ajunge la o solutie de compromis, in care interesele legitime ale cetateanului sa fie deservite, luand in calcul, in acelasi timp, si dificultatile ori problemele pe care le poate intampina uneori administratia publica, evitand astfel o posibila stare de conflict, prin buna intelegere. Menirea principala a Avocatului Poporului este deci aceea de a preintampina crearea unei stari de conflict intre cetatean si administratie publica, evident printr-o implicare activa si responsabila.
In acest sens, constat ca in raportul de activitate pe anul 2014, Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea, sustine ca "institutia pe care o reprezinta si-a indeplinit rolul de aparator al drepturilor si libertatilor persoanelor fizice, in raport cu autoritatile publice si a desfasurat, in acest scop, o activitate sustinuta."
Desigur, informatia momentului expusa public in raportul de activitate de catre Avocatul Poporului, nu ar avea decat sa bucure cetatenii acestei tari, daca in realitate, nu am cunoaste adevarul sumbru al lipsei desavarsite de reactie/activitate a acestei institutii.
Cu toate ca inca de la instalare, s-a bucurat mereu de o majoritate confortabila in Parlament, Guvernul Ponta a continuat sa emita pe banda rulanta ordonante de urgenta, in marea majoritate a cazurilor, urgenta adoptarii acestora neputand fi justificata, evitand astfel forul legislativ al tarii, spre nemultumirea ONG-urilor si a societatii civile in ansamblul ei, care procedeaza de fiecare data la sesizarea Avocatului Poporului. Avocatul Poporului tace insa. De altfel, tacerea e si ea un raspuns, un raspuns neasumat insa. Ultimul raport MCV ne confirma a mia oara lipsa de atentie ciudata, suspecta, a Avocatului Poporului in fata puzderiei de ordonante de urgenta emise de Guvernul Romaniei.
In vara lui 2012, cand in mai putin de sase ore, conducerea ambelor Camere ale Parlamentului a fost trantita la pamant, in topul prioritatilor "pontiste" se afla revocarea Avocatului Poporului, pe motiv ca acesta se pronuntase asupra unor probleme, fara ca in realitate sa fi fost sesizat. Aceasta, desi Constitutia ii permite Avocatului Poporului sa isi exercite atributiile si din oficiu. Zis si facut.
La scurt timp dupa numirea in functia de Avocat al Poporului a stimabilului Victor Ciorbea, in aprilie 2014, acesta refuza sa atace la Curtea Constitutionala Ordonanta de urgenta nr. 12/2014 referitoare la alegerile partiale, desi modificarile la lege fusesera aduse in primavara (19 martie 2014), deci cu mai putin de un an inaintea alegerilor (pentru ca in mod evident, PSD se pregatea sufleteste pentru doua tururi de scrutin si nu trebuia jenat). Noi, Partidul Democrat Liberal, ne-am adresat Avocatului Poporului, solicitandu-i acestuia sa sesizeze de urgenta Curtea Constitutionala cu referire la neconstitutionalitatea Ordonantei de urgenta nr.12/2014 privind alegerile partiale. O ordonanta de urgenta trebuie sa isi justifice caracterul urgent. Or, va rog sa observati ca modificarea adusa Legii nr. 35/2008 nu viza niciun fel de urgenta. De asemenea, prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 51 din 25 ianuarie 2012 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale si a alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat din anul 2012, precum si pentru modificarea si completarea titlului I al Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, se statueaza ca legile cu caracter electoral nu pot fi modificate cu un an inainte de procedura actului electoral "intrucat o asemenea modificare legislativa intempestiva poate fi de natura sa creeze dificultati in exercitarea dreptului de vot, dificultati care pot avea ca efect, in cele din urma, restrangerea exercitiului acestui drept. Curtea constata, totodata, ca aceasta reglementare este de natura sa determine dificultati suplimentare autoritatilor insarcinate cu aplicarea sa, sub aspectul adaptarii la procedura nou instituita si operatiunile de ordin tehnic pe care aceasta le presupune."
Atitudinea pasiv-patologica a Avocatului Poporului continua si in cazul ordonantei de urgenta care stranguleaza Legea educatiei nationale, aducand in prim plan absurditatea propunerii unor masuri cu puternic iz populist, constand printre altele, in posibilitatea de a fi admis la facultate fara sa fi promovat examenul de bacalaureat sau organizarea de doctorate la fara frecventa. Avocatul Poporului da astfel unda verde masacrarii Legii educatiei nationale, sprijinind direct si neconditionat distrugerea sistemului educational romanesc, aflat oricum pe un drum gresit.
Tacerea lui Victor Ciorbea doare si in toamna, moment de referinta pentru adoptarea de catre Guvernul Ponta a Ordonantei de urgenta nr. 55/2014, ce dadea unda verde traseismului politic. Ulterior insa, cand apele tulburi au fost agitate de societatea civila, a existat si o simpatica justificare a Avocatului Poporului, respectiv ca sesizarea Curtii Constitutionale pe aceasta speta "excedeaza competenta institutiei pe care o conduce." PDL, prin grupurile sale parlamentare din Camera Deputatilor si din Senat, a trimis o solicitare Avocatului Poporului prin care solicita de urgenta sesizarea Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea Ordonantei de urgenta nr. 55/2014.Din nou, demersul nostru a fost intemeiat, Curtea Constitutionala admitand la data 17 decembrie 2014 obiectia de neconstitutionalitate si constatand ca prevederile Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta nr. 55/2014 pentru reglementarea unor masuri privind administratia publica locala sunt neconstitutionale.
Lipsa desavarsita de activitate a Avocatului Poporului degenereaza in decembrie, odata cu adoptarea de catre Guvern a ordonantei de urgenta care mutileaza din nou Legea educatiei nationale, si, prin care Victor Ponta acorda titularilor unui titlu de doctor dreptul sa renunte la acesta.
Concret, in anul 2014, Avocatul Poporului nu a atacat nicio ordonanta de urgenta a Guvernului, desi majoritatea au fost contestate de partide si societatea civila, si, cu toate ca ulterior, multe din actele normative adoptate au fost declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala. Punctual, in anul 2014, Avocatul Poporului a facut doar trei sesizari de neconstitutionalitate pe legi mai vechi de 2008, dar nicio sesizare privind ordonantele de urgenta ale Guvernului Ponta. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, nu apara drepturile si libertatile persoanelor fizice, ci este avocatul politic al unui guvern Ponta, girand alaturi si impreuna cu acesta, erori magistrale, lipsa de competitivitate, de performanta, de viziune, si pana la urma, lipsa de omenie, respect si profesionalism fata de un popor si asa chinuit si scuturat de mult prea multe griji.
Desigur, unii ar putea afirma ca suntem incercati de sincere si vadite sentimente de inchipuire, dar insusi raportul MCV confirma faptul ca institutia cu rol major in apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice inchide de fapt ochii la derapajele neconstitutionale deosebit de grave, sub tainica obladuire a unui guvern Ponta iresponsabil.
Cu deosebita consideratie,
Deputat PNL,
IOAN OLTEAN
0 comentarii | 42 vizualizări | 11 martie 2015 |