Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Se vor emite titluri de proprietate si li se vor inscrie imobilele in cartea funciara, gratuit.

Unui numar mare de cetateni din judet li se vor emite titluri de proprietate si li se vor inscrie imobilele in cartea funciara, gratuit, in perioada urmatoare. Conducerea Institutiei Prefectului Bistrita-Nasaud si a Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bistrita-Nasaud au organizat o serie de intalniri consultative cu reprezentantii unitatilor administrativ-teritoriale din judet in care s-au sesizat, in ultima perioada, anumite dificultati legate de aplicarea legislatiei specifice fondului funciar, dar si oportunitatile de solutionare a acestor probleme.

            In urma controalelor efectuate in teren, dar si a sedintelor de audienta la care se prezinta cetateni cu diverse probleme pe aceasta tematica, s-a luat decizia convocarii primarilor din zonele in care se inregistreaza cele mai multe spete nesolutionate in acest sens, pentru a le oferi consultanta si a facilita, astfel, urgentarea clarificarilor privind situatia proprietatii.

            In cele trei sedinte programate pana acum s-a discutat atat despre comunele care, in urma incheierii inventarierii terenurilor conform Legii 165/2013, mai au de solutionat aspecte legate de suprafetele parcelate validate pentru care nu au fost emise titluri de proprietate, dar si despre prevederile Hotararii Guvernului nr. 294/29.05.2015 privind "Programul national de cadastru si carte funciara 2015-2023".

            De asemenea, s-a observat faptul ca in majoritatea unitatilor administrativ-teritoriale, O.C.P.I. BN a efectuat masuratori incepand din 1991, fiind astfel simplificata procedura de aplicare a Programului national de cadastru, proprietarii avand posibilitatea ca, alaturi de titlul de proprietate emis, sa primeasca si extrasul de carte funciara, fara a mai fi nevoiti sa plateasca expertize topogarfice. Lucrari de cadastru se pot efectua acolo unde sunt emise acte de proprietate, respectiv titluri de proprietate si planuri parcelare acolo unde este necesara punerea in posesie a persoanelor fizice sau juridice in vederea emiterii titlurilor de proprietate. In cazul localitatilor unde nu sunt efectuate masuratori, se va solicita finantare de la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, in vederea realizarii planurilor parcelare.

            La finalul discutiilor dintre reprezentantii Institutiei Prefectului, Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara si fiecare primar in parte, s-a convenit ca pentru tarlalele parcelate si validate, un reprezentant de la O.C.P.I BN, impreuna cu un specialist in domeniul fondului funciar din cadrul u.a.t-urilor, sa pregateasca documentatia necesara emiterii titlurilor de proprietate pe care le va elibera Comisia judeteana de fond funciar.

            Totodata, primarilor li s-a adus la cunostinta ca, incepand din data de 20 mai 2015, se pot prezenta la sediul OCPI in vederea inceperii lucrarilor de cadastru, care include inscrierea imobilelor in cartea funciara ,cu sprijinul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bistrita-Nasaud.

            Toate aceste demersuri vin, in primul rand, in sprijiunul cetatenilor din mediul rural al judetului, atat prin eliminarea unor cheltuieli inutile, dar si pentru respectarea conditiilor impuse de Uniunea Europeana in privinta acordarii platilor pentru agricultura, plati care incepand din anul 2018 nu vor mai fi acordate pentru terenurile neinscrise in cartea funciara.


  Biroul de presa.

0 comentarii2737 vizualizări20 mai 2015




rss 2.0
rss 2.0