Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Miercuri 23 Aprilie 2025 - 14587
Diversitatea nulticulturala - pilon de dezvoltare comunitara in judesele Botosani, Bistrita - Nasaud si Iasi.

In perioada 29 - 31 mai 2015, la Bistrita a avut loc Festivalul Diversitatii Multiculturale, eveniment organizat de Primaria municipiului Bistrita, alaturi de Primaria Botosani si Asociatia "Iubire si Incredere" Iasi in cadrul proiectului "Diversitatea nulticulturala - pilon de dezvoltare comunitara in judesele Botosani, Bistrita - Nasaud si Iasi".  Festivalul a debutat vineri, 29 mai 2015, cand, in zona pietonala Liviu Rebreanu au fost organizate standuri de prezentare a minoritatilor etnice din judetele partenere in proiect: sasi, maghiari, romi, evrei, greci si lipoveni. De asemenea, au avut loc ateliere participative pentru copii, actiuni la care au participat grupuri de elevi din scolile din municipiul Bistrita si imprejurimi:

-          Cls. a III-a cu predare in limba germana de la Colegiul National "Liviu Rebreanu" Bistrita, coordonati de invatatoarea Cristina Armean si Izabela Popescu, coregraf;

-          Cls. a III-a E de la Scoala Gimnaziala nr. 1 Bistrita, coordonati de invatatoarea Dorina Telcean;

-          Cls. a III-a cu predare in limba maghiara de la Colegiul National "Andrei Muresanu" Bistrita, coordonati de invatatoarea Ibolya Jakab;

-          Cls. a IV-a A de la Scoala Gimnaziala nr. 3 "Avram Iancu" Bistrita, coordonati de invatatoarea Aurelia Hoza;

-          Cls. a II-a B de la Colegiul National "Liviu Rebreanu" Bistrita, coordonati de invatatoarea Ioana Matei;

-          Scoala Gimnaziala nr. 7 Sarata, coordonati de invatatoarele Cosman Rodica, Cornea Maria si Chiriac Livia.

 Sambata, 30 mai 2015, actiunile din cadrul Festivalului Diversitatii Multiculturale de la Bistrita au continuat la Centrul de Arta Traditionala "Casa cu Lei", unde a fost prezentata o expozitie foto, in aer liber, cu aspecte din viata minoritatilor etnice, pe un fundal muzical specific. Participantii au vizionat filmul documentar despre istoria si prezentul minoritatilor din arealul proiectului. Mentionam ca la aceste actiuni au participat reprezentanti ai minoritatilor din Bistrita, dintre care ii amintim pe domnul Thomas Hartig - Vicepresedinte si director executiv al Forumului Democrat German Bistrita Nasaud, domnul Antal Attila - consilier local UDMR si domnul Fredi Deac - presedintele Comunitatii Evreilor din Bistrita.

 Duminica, 31 mai 2015, festivalul a revenit in Zona Pietonala Liviu Rebreanu cu o parada a portului traditional in cadrul careia a avut loc un flashmob de dans cu elemente traditionale apartinand diferitelor grupuri etnice participante. In continuare s-a desfasurat un spectacol de dansuri si cantece traditionale ale minoritatilor participante la care au participat Ansamblul de dansuri grecesti "Katharsis" din Botosani si Ansamblul de dansuri lipovene "Trandafirasii" din Iasi, festivalul incheindu-se cu un concert extraordinar sustinut de Elena Gheorghe, in programul careia au fost incluse melodii specifice comunitatii aromane.

 Festivalul Diversitatii Multiculturale de la Bistrita s-a bucurat de o participare larga si a fost bine primit de publicul bistritean, acesta fiind primul festival multicultural organizat in cadrul proiectului, urmand ca in luna iunie sa fie organizat un eveniment similar la Iasi, la care Bistrita va fi reprezentata de Ansamblul de dansuri maghiare "Vadrozsa", coordonat de doamna Ileana Szilagyi. 

 In cadrul proiectului vor fi organizate in urmatoarea perioada, 12 workshop-uri care sa contribuie la promovarea artei si culturii, precum si la integrarea sociala a diferitelor culturi si minoritati. De asemenea, vor fi realizate 3 studii sectoriale care sa conduca la cresterea gradului de constientizare cu privire la diversitatea culturala si determinarea unei mai bune intelegeri a diversitatii culturale, inclusiv a culturii minoritatilor.

 Proiectul "Diversitatea multiculturala - pilon de dezvoltare comunitara  in judetele Botosani, Bistrita-Nasaud si Iasi’’ este finantat prin Programul PA17/RO13 - "Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural european" finantat prin Mecanismul Financiar SEE 2009 - 2014, program gestionat de Ministerul Culturii-Unitatea de Management a Proiectului.

Valoarea proiectului este de 863.268,95 lei, reprezentand in proportie de 100% finantare nerambursabila.

 

Grantul este oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei.

 

 

0 comentarii175 vizualizări03 iunie 2015




rss 2.0
rss 2.0