Titlul proiectului: ‘SufalNet4eu’ Folosire sustenabila a Retelei Fostelor Depozite de deseuri Abandonate in folosul dumneavoastra.Rezumat. Europa are aproximativ 150.000 de foste locatii de depozite de deseuri abandonate unde au fost depozitate deseuri.
Aceste locatii de depozite de deseuri acopera aproximativ 300.000 hectare ceea ce este egal cu marimea oraselor Madrid, Paris si Roma impreuna. Multe dintre locatii nu au deloc facilitati de prevenire a contaminarii ce ameninta sanatatea publica si mediul. Majoritatea acestor locatii sunt situate la marginea oraselor. Populatia care traieste in vecinatatea acestor locatii au tendinta sa pastreze distanta fata de ele.
Totusi, indepartarea totala a locatiilor unde au existat depozite de deseuri este foarte scumpa.
Transformarea lor in noi locatii ca parcuri, terenuri de golf, zone industriale sau rezidentiale, paduri este mult mai benefica. Mediul inconjurator va fi protejat, costurile de transformare a locatiei vor fi amortizate, zona va fi dezvoltata, investitiile vor crea noi locuri de munca iar zonele verzi la nivel local vor fi pastrate.
Incepand cu 2005, SUFALNET (Folosire Sustenabila a Retelei Fostelor depozite de Deseuri Abandonate) a identificat bune practici pentru reducerea riscurilor privind mediul si sanatatea publica si pentru refolosirea locatiilor fostelor depozite de deseuri. De aici a rezultat o strategie model. La conferinta finala a SUFALNET partenerii si partile interesate si-au exprimat dorinta de a continua cooperarea interregionala pe tema fostelor depozite de deseuri.
Provincia Noord - Brabant a sperat astfel sa stabileasca un nou parteneriat la nivel de autoritati publice pentru a implementa strategia model in cadrul politicilor regionale si locale prin propunerea de proiecte palpabile finantate din Fonduri Structurale Europene.
Trecut: SufalNet
In cadrul programului european INTERREG III C 21 de parteneri din 12 tari membre ale UE s-au alaturat SUFALNET in 2005 pentru a identifica bune practici in vederea reducerii riscurilor privind mediul si sanatatea publica si a promovarii refolosirii fostelor locatii ale depozitelor de deseuri.
SufalNet s-a incheiat in decembrie 2007 si la final, a rezultat o strategie model privind toate etapele de redezvoltare a locatiilor fostelor depozite de deseuri.
Au fost intocmite strategii model sau instrumente pentru examinarea, luarea de masuri si redezvoltarea acestor locatii pentru a sprijini autoritatile regionale si locale. Strategiile model se bazeaza pe studii de caz si bune practici a 21 de parteneri din Europa si chiar din Statele Unite ale Americii. Rezultatele (de exemplu: descriere a locatiei depozitului de deseuri si strategia model) sunt publicate le site-ul www.endreportsufalnet.net.
La conferinta finala a SUFALNET (din 12 noiembrie 2007 de la Bruxelles), strategia model a fost prezentata si discutata de catre partile interesate si politicieni ai autoritatilor regionale si locale.
Parti interesate ca Federatia Europeana de Management a Deseurilor si a Serviciilor de Mediu (FEAD), Biroul European de Mediu (EEB)au concluzionat ca SUFALNET a contribuit de o maniera pozitiva la cunostintele generale privind folosirea actuala si viitoare a fostelor depozite de deseuri in Uniunea Europeana.
De asemenea, au concluzionat ca, bunele practici identificate in aceasta strategie model trebuie integrate in politicile regionale si locale avand in vedere beneficiile de mediu, sociale si economice ce pot fi aduse prin reutilizare fostelor depozite de deseuri.
Viitor: SufalNet pentru EU
Fostele depozite de deseuri abandonate reprezinta adesea un spin in ochi prezentand un risc pentru mediu, reducand din valoarea potentiala a acestuia, sunt costisitoare sa fie intretinute si reprezinta o imagine negativa.
Pentru a schimba acest lucru sunt necesari cativa pasi. Primul pas este identificarea bunelor practici si aducerea problemei pe agenda europeana. Acest pas a fost facut de catre SUFALNET si a rezultat intr-o strategie model.
Al doilea pas este implementarea efectiva a strategiei model in politicile regionale si locale. Partenerii SUFALNET, partile interesate si expertii din intreaga lume si-au exprimat interesul in abordarea problemei fostelor depozite de deseuri.
Provincia Noord-Brabant si-a dorit sa fie lider de proiect din nou pentru o continuare a proiectului SUFALNET. Numele acestui nou proiect este
SufalNet ‘4eu’ deoarece aduce rezultate prin cooperare interregionala cu un pas mai aproape de cetatenii Uniunii Europene. Aceasta se intampla prin implicarea politicienilor, a comunitatilor si a partilor interesate la nivel regional si local in vederea identificarii si schitarii de proiecte palpabile implementate si finantate din fonduri structurale europene.
Obiective ale SufalNet4eu
Principalul obiectiv al SufalNet a fost identificarea de bune practici pentru reducerea riscurilor privind mediul si sanatatea publica si promovarea refolosirii locatiilor fostelor depozite de deseuri.
Obiectivul general al SufalNet4eu este sa aplice strategia model si sa planifice spre examinare, ingrijire si redezvoltare fostele depozite de deseuri.
Abordare si metodologie a SufalNet4eu
Pentru a implementa strategia model in planuri de actiune regionala si locala este organizat in acelasi timp un proces de elaborare a politicilor. Este dezvoltat un cadru comun. Acest cadru comun presupune continuarea dezvoltarii strategie model intr-un cadru de factori juridice, tehnici, financiari si de organizare. Au fost stabilite tintele si indicatorii. Diversitatea sistemelor si competentelor juridice a nivelurilor de acceptare a riscurilor de mediu conduc la provocari serioase. In unele cazuri strategia model este modificata pentru a se potrivi circumstantelor locale.
Fiecare partener a descris situatia actuala a locatiilor si a trebuit sa identifice noua situatia la care se doreste sa se ajunga si mijloacele (juridice, tehnice si financiare) pentru a realiza acest lucru. Aceste elemente sunt baza fiecarui plan de actiune. Rezultatele vor fi impartasite in ateliere de lucru astfel incat fiecare sa cunoasca punctul de plecare si problemele intampinate an fiecare regiune.
Partenerii intocmesc de asemenea o analiza a partilor interesate. Partile interesate constau cel putin in autoritati regionale si locale, reprezentanti ai comunitatii, agenti economici si consultanti. Acceptarea publica a reutilizarii fostelor depozite de deseuri este strict dependenta de o comunicare atenta.
Datorita imaginii negative a investigarii fostelor depozite de deseuri, actiunile de control privind mediul si riscurile asupra sanatatii publice precum si reutilizarea intentionata trebuie facute publice. De asemenea, implicarea europeana in aceste proiecte trebuie sa fie vizibila. Sunt intocmite criterii clare privind riscul comunicarii ce sunt parte din planul de actiune.
Partenerii vor comunica faptul ca fostele locatii de depozite de deseuri nu reprezinta doar amenintari la adresa mediului si a sanatatii publice cat si faptul ca sunt susceptibile a fi redezvoltate in spatii utile si placute pentru noi activitati ca parcuri, terenuri de golf, zone comerciale, industriale si rezidentiale, zone impadurite si zone ecologice.
Pentru ca bunele practici sa fie diseminate in alte regiuni ale UE studiile de caz vor fi prezentate ca exemple intr-un material video si intr-un ghid. Materialul video si ghidul cu aceste informatii va fi promovat in ziare, reviste, evenimente si pe internet.
O activitate importanta pe durata procesului de elaborare a politicilor este schimbul continuu de cunostinte si experienta in domeniu si intre diversii parteneri. Aceasta permite partenerilor sa invete unii de la altii si sa aiba rezultate mai bune decat fiecare partener ar putea avea singur.
Activitati si realizari ale SufalNet4eu:
- Reuniuni ale Grupului de Coordonare cu implicare politicienilor responsabili (4),
- evenimente interregionale (2),
- ateliere de lucru (6),
- cadru si planuri de actiune comune de catre si pentru fiecare partener
- Website, ghid cu materiale de prezentare si material video sau film de promovare,
- Buletine informative si pliante.
La fiecare 6 luni va fi transmis un raport de progres si financiar impreuna cu o certificare de audit.
Rezultate ale Sufalnet4eu
SufalNet4eu va rezulta in planuri de actiune regionale si locale. In aceste planuri de actiune fostele depozite de deseuri vor fi programate spre examinare, vor fi acoperite si redezvoltate. Un alt rezultat este cofinantarea din partea UE in ceea ce priveste implementarea acestor planuri de actiune.
Sufalnet4eu va genera de asemenea un model care poate fi folosit in intreaga Uniune Europeana care a fost testat si s-a adeverit ca duce la imbunatatirea politicilor regionale si locale, reducand riscurile privind mediul si sanatatea publica si promovand reutilizarea fostelor locatii de depozite de deseuri.
Parteneriat SufalNet4eu
Partenerii trebuie sa fie de preferinta de la 6 pana la 10 state membre ale UE.
Ei trebuie sa fie autoritati publice sau organisme ale caror cheltuieli sunt considerate cheltuieli publice.
Deoarece planurile de actiune trebuie realizate cu finantare UE este preferata participarea autoritatilor publice avand in vedere necesitatea implementarii politicilor de mediu la nivel regional si local.
Este clar faptul ca, implicarea personalului si a expertizei externe va fi puternica si va solicita angajament total din partea tuturor partenerilor din consortiu.
Obiectivele si rezultatele proiectului trebuie realizate intr-o perioada de 2 ani. Chiar daca va fi intocmit un cadru comun, fiecare partener trebuie sa il adapteze propriilor sale depozite de deseuri si Programului Operational din regiunea sa.
De asemenea trebuie organizata implicarea partilor interesate, a autoritatilor de management si a angajamentului politic.
Deci, volumul de munca a acestui proiect nu trebuie subestimat.
- Nivel strategic
In acest sens va fi creat un Grup de Coordonare. Toti partenerii vor participa in acest grup si vor fi reprezentati de politicieni si directori responsabili din partea autoritatii publice regionale si locale participante. Politicianul responsabil din partea liderului de proiect va fi presedintele Grupului de Coordonare. Grupul de coordonare va monitoriza planificarea proiectului, bugetul, activitatile si rezultatele. De asemenea, Grupul de coordonare este responsabil pentru implicarea partilor interesate si a autoritatilor de management pentru Fondurile Structurale ale UE din regiune. La fiecare 6 luni are loc o intalnire a Grupului de coordonare.
Durata
Durata acestui proiect este de 24 de luni. In proiectul SUFALNET au fost identificate bunele practici. In proiectul Sufalnet4eu, bunele practici vor fi implementate in planurile de actiune.
PROGRAM AL GRUPULUI DE LUCRU PE FUNCTIA ECONOMICA
15 - 16 Martie 2011, Bistrita, Romania
Locatie: Hotel "Diana"
Marti, 15 martie 2011
09:00 - 9:30 Inregistrarea participantilor
9:30 - 9:45 Deschiderea intalnirii Grupului de Lucru
- Harm Ritsema, Afvalzorg
9:45 - 10.00 Cuvant de bun venit
- Ovidiu Teodor CRETU, Primar al municipiului Bistrita
10.00 - 10:30 Managementul proiectului SufalNet4EU
- René Beijnen, Coordonator SufalNet4EU
11:00 - 11:30 Luari de cuvant ale expertilor in domeniu
- Reprezentant al Consiliului Judetean Bistrita - Nasaud
- Reprezentant al Agentiei de Protectia Mediului Bistrita - Nasaud
11:30-12:30 Aspecte juridice, sociale si financiare - Primaria municipiului Bistrita, Romania, vorbitori :
- MORAR Zorica
- GAUREAN Adrian
14:00-17:00 Vizite in teren
- Groapa de gunoi Zavoaie - fosta groapa de gunoi
- Groapa de gunoi de la Tarpiu - viitoarea groapa de gunoi ecologica
Miercuri, 16 martie 2011
9:30-10:30 Aspecte juridice, sociale si financiare - Ludwigsburg, Germania
10:30-11:00 Conferinta de presa
11:00-12:00 Aspecte juridice, sociale si financiare - Afvalzorg, Olanda
13:30-14:30 Aspecte juridice, sociale si financiare - Belfast, Marea Britanie
15:00-16:00 Aspecte juridice, sociale si financiare - Malaga, Spania
16:00-16:30 Sesiune de inchidere
1 comentariu | 28 vizualizări | 14 martie 2011 |